Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Транзистор като превключвател/реле?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2014 15:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Изобщо няма нищо общо с реле, темата е по-скоро за интерфейсване на Arduino, ама той неправилно си беше задал въпроса в началото.

Все пак го съветвам да види горе-долу какъв е сигналът, ако ще и през sound-карта на компютър, таблет или др. Има някакви софтуери "осцилоскоп" за до 20 kHz през аудио-вход ще му свърши работа. И аз съм гледал така през NERO Wave Editor - то само времената на сигнала ме интересуваха тогава и да го запомни, за да мога да го разгледам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tralala
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 04, 2014 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля, че горните схеми са за обратното, т.е. с ардуиното да се включва реле. На мен ми трябва обртаното - външен сигнал който се сменя от 0 на 4.5 волта да му броя колко пъти в секунда го прави.

Понеже много ми е чудно това с трептенията, вместо въпросния сигнал от хол сензора включих към входа за прекъсвания на ардуино друг кабел, който трябва да има 5 волта постоянен ток. Е, и той има трептене!

По принцип напрежението на колелото е 48-55 волта. Да не би тези трептения да се получават от някой DC-DC конвертор? Първо аз съм включил един 48-12 волта, за да захранвам ардуиното. Второ има друг някъде в контролера на мотора, който е 48-5 волта за схемата с хол сензора, а аз от там взимам петте волта. Тези конвертори ако работят на някакъв принцип да пускат по малко ток много начесто и така да се получава спад на напрежението, аз може да хващам с ардуиното точно тези трептения. Мисля, че този големия (48-12) ще има и кондензатор, за да не се усещат подобни неща след него, но в контролера на мотора може и да няма, кой знае?

Все пак остава загадката, защо ардуиното получава по 200KHz прекъсвания когато напрежението е "0V".

Портът за прекъсвания на ардуиното си работи иначе правилно - направих си една схема с мой си хол сензор и едно съпротивление и работи правилно и не отчита хиляди прекъсвания (но тогава петте волта захранващи хол сензора ги взимам от самото ардуино).

Мога ли да закача един кондензатор между сигнала на хол сензора и нулата, за да се получи изравняване на напрежението и да видя дали ще изчезнат тези трептения? Трябва ли да има диод на кабела със сигнала от хол сензора, за да не се връща тока обратно към него от кондензатора, а да отива само в посока към ардуиното? И ако това става - какъв кондензатор ще свърши работа? Т.е. става въпрос за изчистване на трептене в двата варианта - 3-5KHz за 4.5 волта и 200Khz когато е ужким 0 волта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tralala
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 1:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам две новини - 5V може да не са 5V и изгорих 3 хол сензора, докато се убедя в това.

Направих следното:
- направих си една схемичка с хол сензор и 10К резистор както трябва
- 5V входа на хол сензора ги дават от 5V изход на ардуиното
- захранвам ардуиното през USB
- схемата работи
- закачам ардуиното за колелото за 12V от DC-DC конвертора, който ги прави от батерията, която е 48V
- схемата работи (т.е. магнит сменя показанията от 0 на 5 волта и обратно, а броячът ми брои правилно по едно минаване на магнит и нараства с 1)
- сега важния момент: подавам на крачето на хол сензора "5V" които идват от контролера на мотора (това не е 4.5V сигнала от хол сензора му, а просто 5V уж постоянен, по спецификация е 5V, но който открих че също има някакво трептене когато го включа към ардуиното за тест на входа за прекъсванията)
- пускам всичко и... хол сензора спира да работи и не му пука за магнита
- връщам платката при компютъра, захранвам с USB, пускам пак на крачето на хол сензора 5V от ардуиното и... вече хол сензора не работи никак.

Т.е. петте волта които прави ардуиното се различават от петте волта които прави контролера на мотора.
Първо петте волта от конторлера осцилират нагоре надолу с 2500-5000 Hz и второ - като се вържат към хол сензора - го убиват.

Някой има ли обяснение на това?

P.S. Ако има някакво значение - два от хол сензорите запецнаха на показание 0 волта, другия - на 5 волта.
Върнете се в началото
goti
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 7:35    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен обяснението е, че ти всъщност не знаеш какво искаш, или не можеш да го обясниш правилно, явно поради незнание.
По-добре дай задание на разбиращ, ако трябва си плати, но да ти го направи, както трябва.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Вече темата няма нищо общо с първоначалното ѝ значение.
Върнете се в началото
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 12:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Най добре пусни схама кое как си свързал, за да не се чудят всички и да прилагат въображение Smile
Върнете се в началото
tralala
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето какво свързвам:
- хол сензорът е част от логиката на контролера
- там съм запоил един кабел на крачето му за сигнал, което дава 0 или 4.5V в зависимост дали има магнит или не до него (меря го с мултицет)
- свързвам този сигнал към два входа на ардуиното - един за прекъсвания, като съм си написал програмката да прихваща при "raising", т.е. когато се смени сигнала от ниско на високо ниво, да се получава прексъване и да изпълнява една функция; и втори към аналогов вход, за да мога да меря напрежението и да знам къде в момента се намира хол сензора.
- друг проблем е, че когато ардуиното е спряно, а мотора и контролера включени, минава някакъв обратен ток през входния порт на ардуиното (което ми казаха че е много вредно за него) и заради това и контролерът на мотора се побърква и спира да работи (тогава напрежението при хол сензора пада на 1.35V).

Мерейки напрежението с ардуиното се получават същите резултати като от мултицета.

Проблем обаче е, че поради някаква неизвестна причина, се получават 2500-5000 прекъсвания при напрежение 4.5 волта от хол сензора и 200-300000 прекъсвания при напрежеие 0 волта.

Понеже вчера имаше ПТП преди да стигна до магазина за чаркове, тук имам налични само съпротивления си направих следния тест - вързах едно 100К съпротивление на кабела който идва от хол сензора, премерих напрежението и открих откритието, че напрежението пак си е 4.5 волта. Винаги съм мислел, че след съпротивление се получава пад на напрежението. Затова сега разглеждам каква книга да си поручам за електроника, защотова невежество в тази област е непоносимо Smile

И така, след като видях, че напрежението все още си е 4.5 волта, реших да го включа така към ардуиното. И какво стана - това реши и двата проблема:
- вече ги няма осцилациите и ардуиното генерира прекъсване само когато наистина магнит минава покрай хол сензора (те са 56 на оборот)
- вече когато ардуиното е спряно а моторът включен, не се получава тегленето на ток и не се шашка моторът и си работи.

Те така експериментално се реши проблемът с едно единствено съпротивление, обаче ако ви се занимава и ми обясните какво точно се случва ще съм много благодарен. Преди да ми пристигне книгата и (евентуално) се образовам.

Rolling Eyes

Върнете се в началото
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е експериментално да трябва да се реши проблемът, ами ти обясних на Л.С. още оня ден.

След съпротивление ще намалеят волтовете, само ако има друго съпротивление, за да се получи делител. Входът на микроконтролера (или съпротивлението на мултицета, с който отчиташ 4.5V) спрямо това съпротивление от 100 килоома е много по-голямо съпротивлене --> (делителят в случая е от от двете съпротивления - 100 килоома резистор и съпротивлението на входа на микроконтролера).

Та входното съпротивление е много по-голямо от 100-те килоома -- както и да го делиш, все ще ти идват тези волтове и Ардуиното ще отчита сигнала.

Но пък ток няма да тече между едното и другото и няма да се сбърква работата на управлението на двигателя при изключено захранване на Ардуиното, както и няма да влиза нещо от Ардуиното обратно към датчика, когато неговото захранване е изключено.

Има и книги с примери за интерфейсване на микроконтролери, свали си някоя - не е нужно да е на ATMEL.

И ако има още нещо, казвай конкретно какво се опитваш да направиш, защото хиляди предположения се изписаха.
Върнете се в началото
goti
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 20:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами как няма да се изпишат хиляди предположения, след като той не може да обясни смислено, какво точно иска, само някакви глупави бъртвежи.....
Върнете се в началото
tralala
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 05, 2014 20:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, така със 100К съпротивление достатъчно ли е или трябва още по-голямо?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети