Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Климатик и електрическа печка - сравнение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Петър Христов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Вто Дек 25, 2012 20:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Това означава че или климатика не е чак толкова добър, или сте му гледали максималната мощност а не средната както е редно.
Когато аз правих моите експерименти температурата беше около минус 5 градуса,и с едно конвенционално fujitsu 7000 BTU мой набор при консумация 4.2 ампера изкарах 2 киловата, смятано по формулата дето е дал hidrazin по горе.Не съм отчитал топлоотдаването на кофата,а климатика тръгва най рано на третото кликсониране.
Топлообменника го преправях на два пъти,в началото не работеше добре и даваше под киловат,така че не е изключено и вашия топлообменник да не е бил съвсем наред.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Дек 25, 2012 23:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Има една друга работа със достигането на температурата за което се сетих снощи. Там чалъма е съвсем друг, необходимо е самото загряване да протече максимално бързо, за да не успее водата да се охлади през това време. Може би ivanovbg се сеща за какво говоря, същото нещо като при двигателите, горенето трябва да протича максимално бързо за да не топлят антифриза. Щото аз искам една кофа дето е на терасата, да я стопля до 40 гр. с едно бързоварче, цял ден я топля, тя изстива постоянно и чак вечерта се стоплила, а може и никога да не стигне 40 гр. а бързоварчето дърпа ли дърпа. Другия вариант бързо я топля с един нагревател 5-10 kW. Тя се стопля бързо и така няма време да изстива. Би трябвало да се изконсумира по-малко енергия. Ако един инверторен климатик има максимална мощност 3-4 kW може да бие една духалка 2 kW в тая дисциплина, ама на "дълго" на поддържане на пост. температура не.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 1:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Още малко и съвсем ще втасаш (ще си готов да се съгласиш де Laughing ). И хич и не се опитвай да се измъкнеш по терлици (кофа на терасата, бързо и бавно топлене ... ) Май почваш да шикалкавиш? Ако толкова държиш за точни измервания бидона за водата ще го сложим в един кашон и ще го напълним с пяна. Така термозагубите няма да са осезаеми.
Времето за затопляне няма никаква връзка в казуса. Всичко опира до това, с колко лева(стотинки) ще стоплим един бидон вода от примерно 15 до 40 градуса с двата начина - климатик и бързовар.
Аз залагам на климатика. Ти на кое залагаш? Very Happy
Весела Коледа и леко утро !!!
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 17:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами отговарям ти ако бързовара е по-мощен от климатика, ще стопли по-икономично.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

slav4o.com написа:
... ако бързовара е по-мощен от климатика, ще стопли по-икономично.

Хм, едва ли. Ти сега си мислиш за загубите от топлоотдаване на бидона с вода заради разликата във времето необходимо за загряването на водата до дадена температура. Затова казах че може бидона да се изолира с пяна и така да му се намалят загубите от топлоотдаване. Така много се отклоняваме от първоначалната идея. Нека си представим че отопляваната стая е добре изолирана. Важно е само на каква цена ще можем да я отопляваме за дълъг период от време. Това със загубите няма никакво значение и тази кофа с вода на терасата ми прилича все едно да се опиташ да стоплиш една стая на която си махнал балконската врата. Shocked
В този случай и при такива загуби няма значение с какво ще се опитваш - климатик или духалка. Все няма да я стоплиш.
Реално една стая винаги има загуби, които ще са еднакви и при двата вида отопление. В края на краищата е важно тази същата стая за колко лева месечно ще и поддържаш температура примерно 22 градуса с духалка и колко лева с климатик. Това е.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами за поддържането с духалката няма да е по-скъпо. Тука колкото пъти се направи пропа все климатика бил калпав Smile
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Определено ще е по-скъпо. И какъв е проблема климатика да не е бил читав? Пресен случай от миналата седмица. На един приятел му спря климатика. Вика някакъв майстор. Оня му му долива фреон на око - според него бил изтекъл малко. После като не тръгна каза че датчиците му не мили наред. Сменихме ги и пак не ще да топли като хората. Накрая го източиха и заредиха по кантар - 710гр. точно. Сега по негови думи топли така, както никога не е топлил. Недостигът и излишъкът на фреон влошават работата на климатика.
Върнете се в началото
Петър Христов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

hidrazin написа:
Недостигът и излишъкът на фреон влошават работата на климатика.

И не само,при многокомпонентните фреони и съотношението между компонентите е много важно.Дори ако майстора е бил прав че му трябва малко доливането не решава проблема,защото ако пропуска е малък спокойно може да е избягала само едната компонента.
Дано съм лош пророк ама ако не е открит пропуска климатика скоро пак ще спре.99% фреона е бил R407C Smile
Предложението да повторим експеримента с кофата пред Славчо си е валидно,ама като гледам как взе да се лови за запетаите няма смисъл,все някак ще се измъкне Smile
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 26, 2012 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

//off
gigant написа:
...Всичките ти постове са такива... Прочетеш някъде някакъв факт (понякога дори верен!) и го цитираш изопачено или непълно за да докажеш неверни твърдения. Или вкарваш собствените си безумни твърдения в устата на другите.

Иди на седемнайста страница,........... Защо не отговориш все пак? Не искаш или не можеш?

gigant не приписвай твое поведение . Пример за изопачаване в чист вид:
Techmaniac написа:
П.П на този линк има описание на push-pull без дросели в изхода .

"В изхода" се пропуска и така 2 последователни поста - след ,което следва демонстрация на познания в областта и оплюване
gigant написа:
Де го пуш-пула без дросел, че го не видях? Ако си мислиш за тоя на 23-та страница - смени учебника, или поне чети по-внимателно!

Неотговаряне на въпроси ,на твоя съм отговорил на следваща страница:
Techmaniac написа:

Така и не отговори на въпроса ми / не че си задължен / " имаше ли поне едно от стотиците захранвания минали през ръцете ти изпълнено по схема flyback и мощност 300ват "

Виж http://www.newark.com/pdfs/datasheets/Semtech/SC1477.pdf ,кое не му е класическо на бък преобразувателя от линка , даже Vin = 4.5V to 28V . ,къде са фазите !?!?? ,все пак консуматора е акумулатор

Но оплюването не пропусна , и продължи с него и в тази тема -спри се ,направи пауза!
Отговорих ти на 18стр, но още веднъж :
Допълнителната топлина се дължи на топлообмена на студения фреон -40С и околната среда напр. 4C Топлообмена загряването на по студеното тяло от по топлото става без да се извършва работа .Няма пренасяне на енергия.
Ако не ти харесват постовете ми ,превключи темата.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 27, 2012 0:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Петър Христов написа:
И не само,при многокомпонентните фреони и съотношението между компонентите е много важно.Дори ако майстора е бил прав че му трябва малко доливането не решава проблема,защото ако пропуска е малък спокойно може да е избягала само едната компонента.
Дано съм лош пророк ама ако не е открит пропуска климатика скоро пак ще спре.99% фреона е бил R407C Smile
Предложението да повторим експеримента с кофата пред Славчо си е валидно,ама като гледам как взе да се лови за запетаите няма смисъл,все някак ще се измъкне Smile

Ами дано не си лош пророк. Аз по принцип не се занимавам с компресорната част на климите. Понякога ми носят само електрониката за ремонт. Останалото го знам от обща култура. Твърде вероятно е да е бил R407C, защото климатиците му са стари японски инвертори SANYO. Може пък и даже да бил още с R22. Не знам но като го видя ще питам. Просто не съм на ти с фреоните. Интересно ми е какво би се получило ако климата му е била с 22 а оня му е долял 407? Просто от интерес.
Както и да е. Като го видя ще го подготвя за евентуалното развитие. Very Happy
А за запетаите си прав и ако ми оправят колата скоро и при добро време бих се присъединил с удоволствие към експеримента. Но кофата ще трябва да я сменим с бидон. Нямам електромер с такава малка резолюция.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Следваща
Страница 21 от 22

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети