|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Сеп 29, 2007 15:00 Заглавие: |
|
|
Е,щом на това му казват-"развързване"
Квалификацийте/за това-кой какъв и кой.../ не са ми приоритет.При теб...не знам!?
ПП-защо приемаш нещата толкова лично? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 29, 2007 15:30 Заглавие: |
|
|
Не ги приемам лично в никакъв случай и се старая да не квалифицирам никого защото отдавна съм претръпнал в това отношение а и никого не познавам (а бе знам ли)! Предпочитам да запазя добри отношения с когото и да било, останалото е излишен стрес. Просто досега не съм забелязал да пускаш саркастични забележки и затова ми направи впечатление. Майтапа си е майтап ама на гол Г. си е чисто Еб. нали знаеш? Инфото което имам не съм си го изсмукал от пръстите а е от тук, от публикации в интернет и от разни книжки. Повечето на руски. Някои неща съм изпробвал. Схемата с двата кондензатора (изпробвана!) с чиста съвест и горещо я препоръчвам на всички които имат телоподаващо (или съответния траф) защото с още два кондензатора (рентабилно!) се получава електрожен с право изгладено напрежение и по моя преценка доста добър. Би трябвало да стане добре и за аргонова горелка (не съм пробвал още). Иначе не съм спец и не претендирам вече съм го казвал. Явно употребих думата "развързване" неправилно за което се извинявам!
П.П. Намесих се по-активно защото усетих как moonrunner ще засили една кофа пари без ясната представа какво прави. След което ще установи че евтините китайски електрожени от Бриколаж за по 200 лева правят по-добри заварки (може да се спори, знам). _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Сеп 29, 2007 15:44 Заглавие: |
|
|
Опитал си се да помогнеш и това е чудесно!Всичко си е ОК!  |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 29, 2007 15:49 Заглавие: |
|
|
Радвам се да чуя/прочета/ че и ти мислиш по този начин и се надявам и за останалите да е така  _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
nepamami Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 29, 2007 23:27 Заглавие: |
|
|
| Оставете мегабайтите на мира. Тук говорим за практика. Аз лично заварявам . Правил съм си разни експерименти. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Сеп 30, 2007 0:24 Заглавие: |
|
|
Това е чудесно, тогава можеш да ни дадеш най-ценната информация за която аз лично предварително благодаря!
В какво точно се състоят разликите с/без изправител и как влияе това на поведението на електрожена и на крайния резултат.
Ако имаш опит с изправител И дросел тогава същия въпрос по отношение и на дросела.
Конкретна практическа информация по тези въпроси липсва до момента по принцип в целия форум (както и в други) и ще е изключително полезна за всеки който прочете темата. С това трябваше да започнем
Останалото са чисто технически въпроси на които лесно ще намерим решение  |
|
|
 |
nepamami Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 30, 2007 20:14 Заглавие: |
|
|
Не желая да бъда досаден , но за вас ще повторя някои неща , които съм писал по-горе.Говорим за класически електрожен с трансформатор. Теоретично там напрежението на вторичната страна / и токът / минават през нулата на абцисата ,когато се обръща поляритета. В този момент дъгата прекъсва горенето. Това прекъсване се повтаря n-пъти в секундата.На практика това се явява като по трудно горене на дъгата. Отразява се на качеството на шева.Пада голямо чукане за да падне шлаката. След като поставих диодите по схема Грец нещата много се подобриха.Поставих кондензатор от подстанциите за cos Ф нещата много се влошиха. Тук класическата теория не помогна. Не съм поставил дросел
защото електроженът става много тежък.Според мен би трябвало в този случай да се използва затворен магнитопровод може би с поставена хартия на магнитопровода. Трябва да се опита. Използвам само диоди защото това напълно ме удовлетворява. Така при заваряване шлаката се отделя сама още при изстиване на заварката.Заварявал съм ламарини по 1 mm дебелина на моя автомобил също и турските стълби на нашия пазар.Нещата са пъти по-добре спрямо променливото напрежение. Имах идея и схема управлението на електрожена да го направя с тиристор и потенциометър, но нямам много свободно време. Наясно съм , че заваряването е достатъчно сложен процес, защото служебно поддържам апаратурата за контрол на заварките към един цех, който
е произвел милиони бутилки за пропан-бутан и първите бутилки на Шел в България.Та там заварките се правят от робот с постоянен ток
и когато има проблеми куп технолози се опитват да ги решяват.
Ако ви интересува нещо друго съм на ваше разположение. Една моя
учителка обичаше да казва, че всичко просто е съвършено. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 30, 2007 23:58 Заглавие: |
|
|
Благодаря още един път nepamami. Да си призная се надявах на по-конкретно инфо, но и на малкото се радвам. Опитах се да напиша това онова и разни доводи и т.н. но започна да става дълго. Има много условности, а и няма нужда да преписваме справочната литература (току що ми хрумна честна дума ). Ще кача каквото имам (и мога да архивирам) във файлообменника и ще пусна линк. Надявам се до една седмица да намеря време. Които има интерес може да погледне и там, малко или много е на готово, има много практически разработки (прости, сложни, вкл. тиристорни регулатори), теорията е минимална и гарантирам, че има какво да научи. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 3:17 Заглавие: Mda |
|
|
| nepamami написа: | Не желая да бъда досаден , но за вас ще повторя някои неща , които съм писал по-горе.Говорим за класически електрожен с трансформатор. Теоретично там напрежението на вторичната страна / и токът / минават през нулата на абцисата ,когато се обръща поляритета. В този момент дъгата прекъсва горенето. Това прекъсване се повтаря n-пъти в секундата.На практика това се явява като по трудно горене на дъгата. Отразява се на качеството на шева.Пада голямо чукане за да падне шлаката. След като поставих диодите по схема Грец нещата много се подобриха.Поставих кондензатор от подстанциите за cos Ф нещата много се влошиха. Тук класическата теория не помогна. Не съм поставил дросел
защото електроженът става много тежък.Според мен би трябвало в този случай да се използва затворен магнитопровод може би с поставена хартия на магнитопровода. Трябва да се опита. Използвам само диоди защото това напълно ме удовлетворява. Така при заваряване шлаката се отделя сама още при изстиване на заварката.Заварявал съм ламарини по 1 mm дебелина на моя автомобил също и турските стълби на нашия пазар.Нещата са пъти по-добре спрямо променливото напрежение. Имах идея и схема управлението на електрожена да го направя с тиристор и потенциометър, но нямам много свободно време. Наясно съм , че заваряването е достатъчно сложен процес, защото служебно поддържам апаратурата за контрол на заварките към един цех, който
е произвел милиони бутилки за пропан-бутан и първите бутилки на Шел в България.Та там заварките се правят от робот с постоянен ток
и когато има проблеми куп технолози се опитват да ги решяват.
Ако ви интересува нещо друго съм на ваше разположение. Една моя
учителка обичаше да казва, че всичко просто е съвършено. |
Това че прекъсва дъгата не е фатално защото в момента на заварката имаш няколко хиляди градуса и те се явяват доста добър проводник , дори при тази температура и шлаката е проводник, но действително по добре ще работи дори ако имаш само схема грец след трансформатора, и то не защото прекъсва напрежението а защото се насочват електроните и има голямо значение къде е (+) и (-) така се получава метална струя от електрода и се получава насочено леене . Поставянето на какъвто и да е кондензатор ще влоши характеристиката на тока спрямо напрежението и така няма да имаш получаване на продължителна дъга(няма да се получи запалване на дъгата), при електрожена трансформатора така се проектира че при ниско напрежение да имаш голям ток а при високо да е по малък тока.
По време на заваряване тока и напрежението са зависими от това какво е разстоянието на двата електрода , колкото по близо са толкова тока е по голям а напрежението по ниско , например при нормално заваряване имаш 20V и поне 120А , а на празен ход е 60V !
Дросела е спорен момент но трябва да се експериментира , за съжаление ще тежи поне колкото електрожена защото трябва индуктивноста да отговаря на входната честота която идва !!! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 01, 2007 7:34 Заглавие: |
|
|
Следното не е насочено към никого конкретно. Просто констатация. Със сигурност ставам неприятно досаден, но рискувам, защото забелязвам едно общо нещо между всички спорещи вкл. мен самия и много ме засърбяха пръстите. Почваме пета страница, задръстихме форума и въпреки общите ни усилия единствените изводи до които стигаме са НЕЩО е ПО-ДОБРЕ и НЕЩО е ПО-ЗЛЕ, но защо и как и т.н. не се разбра. Дори опитни потребители си противоречат, а конкретна И коректна информация липсва до сега. Пишем истината но не цялата и бъркаме сериозно на моменти. Явно никой от нас (смея да твърдя тъй като дори с малкото си познания виждам доста сериозните пропуски) няма необходимата теоритична и/или практична подготовка и спорим за елементарни неща, които хората отдавна са открили, изпробвали и документирали. Защо просто не ги прочетем? Дъгата гасне и с грец и без грец 100 пъти в секунда и това явно не е добре, но си има начини да се избегне, греца има предимства, но е добре и да се знаят, кондензатори се използват, но имат положителен ефект само ако се използват правилно, същото важи и за дросела за който си има начин да се сметне, както и за останалите атрибути. Повечето елементи имат повече от една характеристика и за да се получи нещо което и да работи ... нека кажем добре да работи и то не само по субективна преценка а и на практика а и да се рентира, все пак трябва да се познава поне малко заваръчния процес. В комбинация са нужни и малко познания как се постигат желаните характеристики на устройството електрожен и какви са недостатъците на различните технологии. С налучкване опитахме, ЯВНО не става ... предлагам да почетем (инфо бол) и след това да попишем пак ако имаме въпроси. Иначе освен че задръстваме сървъра, заблуждаваме не само себе си, а и всеки друг попаднал на темата. Ако някой няма желание или време или по-някаква причина не е в състояние да поеме нужната информация, горещо му препоръчвам да закупи готов уред, направен от хора имащи тази информация и съответния опит. Повярвайте ми има смисъл в това. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|