|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 23, 2004 15:47 Заглавие: |
|
|
| Мдааа, само че идеални неща има само в теорията.На практика през никой кондензатор не протича безкраен начален ток защото всеки кондензатор има още параметри освен капацитет.Например индуктивност,сериен резистор (ESR колко още да повтарям) и паралелен резистор(тангенс делта) и ток на утечка.Освен това тия паразитни неща съвсем не са линейни и независими,напротив зависят и от температурата и от честота и от конструктивните особености на кондензатора.Така че началния ток на зареждане расте с намаляване на серииния резистор,а това става като слагаш по големокапацитивни кондензатори.Зависимоста на този резистор от капацитета не е правопропорционална и е различна за различните видове конд.Като казах 6 пъти това е приблизително число,защото аз не знам какви кондензатори има в това усилвателче и какви смята да добавя собственика,но по спомени от каталози това излиза.В подкрепа на гореизложеното може да си изтеглите каталога на www.farnell.com и да разгледате електролитни алуминиеви кондензатори. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 23, 2004 18:33 Заглавие: |
|
|
| Ако продължаваме да разсъждаваме така, скоро ще навлезнем и в квантовата физика...... Аз не си спомням да съм писал някъде, че протичал безкрайно голям ток... В нашия случай токът се ограничава единствено от съпротивлението на вторичната намотка на трансформатора ..... По разсъжденията за серииния резистор и тока който протича съм съгласен.... Но според мен тези сериини съпротивления не ни влизат в сметките... Поне аз до момента не съм срещал някъде да се взимат в предвид т.е. те могат да се пренебрегнат .... Все пак благодаря за инфото ... Ако има някъде написано по въпроса (литература) остави заглавието... |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 23, 2004 18:37 Заглавие: |
|
|
Не зная какъв ще бъде ефекта от увеличаване капацитета на този кондензатор върху качеството на звука, но има начин да го провериш без да трепериш дали няма да издумка някъде другаде.
Значи така вързваш допълнителния кондензатор паралелно на фабричния. Изнамираш начин да свържеш резистор около 10 ома последователно на едно от входните жила на 220V. Този резистор ще ограничи началния заряден ток за който толкова много те плашат тука. Включваш захранването и малко след това шунтираш гореспоменатия резистор, например с предварително свързано паралелно на него ключе. Така вече имаш увеличен капацитет на входния кондензатор и той е вече преминал началния преходен процес на заряд.
Разбира се предлагам това не като постоянно решение на въпроса а за да се види дали въобще има някакъв ефект.
Това ми е идеята. Всеки който мисли че има някаква опасност да се пробва така нека се включи.
За стойността на резистора мисля че ще са достатъчни 10 ома на 0.5 или 1 W. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Дек 23, 2004 21:27 Заглавие: |
|
|
А не е ли по-добре да се тури на тоя кондензатор последователно 0.3 ома и паралелно на резистора ключе, и така като се зареди кондензатора тогава да се шунтира резистора? Ама мисля, че правим глупости защото началния ток е за кратко а в спровочник видях, че за българския грец Б2М1-5 дават 5 А номинален и 80 А! еднократен импулсен , така че много ме съмнява да изгори греца, дори и друг да е. Та този грец работи с кондензатори 2х22 000 мкФ за 25/28 в и дава +- 26 волта за едно НЧУ и съм го укасявал доста, трудно изгаря . Не вярвам някой грец за 5 или повече ампера да изгори по този начин, но написах един начин по който може да се подсигурите. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2004 16:28 Заглавие: |
|
|
ХАХАХАХАХХАХХА ... Пак ме разколебахте .... Тия, Slav4o i Stoy40 са един вид протовоположности .... Не знам дали двамата се познавате и дали имате нещо общо, но единия ме развива а другия ме навива .....
Варианта със последователно свързване на резистор през кондензатора и след тава шунтиране ще го пробвам за да видя дали има смисал от допълнителни фаради.
Slav40, мен не ме е страх че ще изгори греца а че ще изгори трансформатора... То си е ясно че всеки един полупроводник може да издържа на пикови натоварвания неколкократно пъти по-голями от зададениете номинални....... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2004 18:04 Заглавие: |
|
|
че трафа ли да изгори от пика всички трафове изгарят от прегряване. Ако го укасиш, докато не прегрее достатъчно няма да изгори, а това да изгори от такъв пик е направо смешно. Този пик сигурно е под 1 сек. Такаче смело. А иначе STOY40 не казал нищо грешно, но не се познаваме.  |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2004 20:34 Заглавие: |
|
|
Най-после да излезе истината на яве....Аз точно това се опитвам да обясна, че в електорниката когато се оразмерява нещо се използва закона на ОМ (не винаги) а не закона за отделената топлина, който мисля е на Кулон .... Ти сам си го каза "Ама мисля, че правим глупости защото началния ток е ........... " Думата НАЧАЛНИЯ не случайно е подчертана
Не казвам, че мението по темата на Stoy4o е погрешно. Според мен то важи единствено и само когато кондензатора се разрежда до край и след това отново се зарежда, след това се разрежда до край и пак зарежда до край и т.н. .... Тогава вече параметъра, топлина за единица време почва да играе роля ....
Чувал съм, че прекомерното слагане на капацитет води до повишаване на температурата на трафа като причината не е в това че тока се увеличавал заради голямия капацитет, а поради това че трафа в повечето време работи на празен ход..... Какво съм го чувал ? ... Тука имам едно адапторче до мен и като не захранва нищо почва да грее бая .... като му сложа товар температурата му пада поне 3 пъти ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 24, 2004 23:09 Заглавие: |
|
|
Брех това с адаптера е много интересно. Иначе като мислех да си вземам 2х68 000 мкФ, продавача ми каза да им туря последователно някакво съпротивлени под 1 ом. защото началния ток бил голям и ГРЕЦА можело да изгори от него. Е вярно бая са 68 000 мкФ , ама за тея за които става въпрос сега не вярвам да има такъв проблем. Ако не изгори греца какво може да изгори ? При мен няма случаш на изгорял грец, камоли на трансформатор поради такива причини. Единствения път когато съм изгорил трансформатор , беше след продължителни опити за заваръчна дейност. и пареше много повече от нормалното парене. Ами да попитам колко А са диодите на греца все пак ?
Весела Коледа на всички  |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2004 13:12 Заглавие: |
|
|
Греза е D5SB 20
Iav=6 A
Imax=150A (8,3ms)
V=200V]
Честита Коледа |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 27, 2004 11:02 Заглавие: |
|
|
[quote="slav4o.com"]А не е ли по-добре да се тури на тоя кондензатор последователно 0.3 ома и паралелно на резистора ключе, и така като се зареди кондензатора тогава да се шунтира резистора? Ама мисля, че правим глупости защото началния ток е за кратко а в спровочник видях, че за българския грец Б2М1-5 дават 5 А номинален и 80 А! еднократен импулсен , така че много ме съмнява да изгори греца, дори и друг да е. Та този грец работи с кондензатори 2х22 000 мкФ за 25/28 в и дава +- 26 волта за едно НЧУ и съм го укасявал доста, трудно изгаря . Не вярвам някой грец за 5 или повече ампера да изгори по този начин, но написах един начин по който може да се подсигурите.[/quote]
ИЗГОРИХ ГО набучих го на студио 2(даже ми сложих малък радиатор) обаче съм сменял кондензаторите 2Х 10 000 мкф български с дебелите болчета  _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|