|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 13:04 Заглавие: |
|
|
Точно това е схемата, ще си позволя да не се съглася с прежде пишещия за двадесет и петте херца , откъде ли ги взима??
Също така оборотите не зависят от захранващото напрежение, нали са стабилизирани.
Ефекта с ударите на много ниски обороти е от самата схема, точно по този начин стабилизира оборотите, добавянето на диод в обратна посока компроментира всички добри качества на изложената схема. Ако ти е необходимо двуполупериодно управление по добре е със симистор. Важно условие е тиристора да се управлява с минимален ток, така схемата работи по гладко и точно с повишена честота на тласъците. Схемата се препоръчва за двигатели с ток до 3 ампера. Вече не си спомням точно какъв тиристор съм ползвал но едва ли пробивното му е повече от 400 волта, ползвам го повече от 25 години без забележки, какво ли не съм управлявал с него, даже и нисковолтови двигатели през трансфотматор (за кракко време разбира се, трансформатора загрява бързо)  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 14:00 Заглавие: |
|
|
raxell как си свързал схемата към двигателя - на захранващия кабел или на четките на двигателя Вградените филтри въре в бормашината оказват ли някакво влияние на работата й ? При други схеми съм срещал изискването да се премахнат или регулатора да бъде свързан директно на четките.
Това, че схемата е за двигател до три ампера мисля, че вече не е проблем. Тиристора 2N3525 който е 5А/660V може да се смени с някой съвременен за доста по-голям ток.  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 14:01 Заглавие: |
|
|
| raxell написа: | Точно това е схемата, ще си позволя да не се съглася с прежде пишещия за двадесет и петте херца , откъде ли ги взима??
|
Херците са си 50 и това е повече от ясно-извинявам се |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 14:34 Заглавие: |
|
|
Препоръката за монтаж директно в бормашината, с възможно по къси връзки е заради смущенията които генерира схемата. Нали се сещаш каква антена става захранващият кабел.
Най добре е да се монтира след филтъра в самата бормашина. Иначе не съм забелязал филтъра да оказва влияние, имам както вграден регулатор, така и самостоятелен такъв. И двата се държат по аналогичен начин.
Препоръката за двигатели до 3 ампера е свързана главно с масата на ротора и пусковия ток на последните, схемата не е идеална, просто печели с малкото на брой елементи и добра надеждност, колкото е по малък е управлявания двигател толкова по гладко работи схемата. При по големи двигатели се намалява честотата на тласъците и се увеличава "люлеенето" в оборотите.Същия ефект се наблюдава при употреба на тиристори с голям управляващ ток. Така че, колкото по чувствителен тиристор се ползва, толкова по добре работи схемата, да не забравя и по малката мощтност на употребения потенциометър че си е проблем да се намери качествен малогабаритен жичен такъв с голяма разсейвана мощтност. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 14:51 Заглавие: |
|
|
raxell благодаря за уточненията, ще са ми от полза  |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 14:58 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | raxell написа: | Точно това е схемата, ще си позволя да не се съглася с прежде пишещия за двадесет и петте херца , откъде ли ги взима??
|
Херците са си 50 и това е повече от ясно-извинявам се |
Без да се заяждам, но как би ми изтълкувал своето изречение "Оборотите са относително стабилни под товар и силно се влияят от захранващото напрежение! ", как така са относително стабилни и силно се влияят? _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 15:19 Заглавие: |
|
|
| raxell написа: | | Без да се заяждам, но как би ми изтълкувал своето изречение "Оборотите са относително стабилни под товар и силно се влияят от захранващото напрежение! ", как така са относително стабилни и силно се влияят? |
Така:при низки обороти ,да кажем 10.....100об/мин при колебания
на мрежата 10-20% надолу машината дори спира напълно и
обратно- покачване води до увеличаване на оборотите!
В този смисъл оборотите зависят от захранващото напрежение. |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 15:36 Заглавие: |
|
|
Ето я руската статия (като офлайн саит, сиреч файл) за която говорех. Не знам точния URL но ще си го намерите ако ви затрябва. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 16:36 Заглавие: |
|
|
| emoome написа: | | raxell написа: | | Без да се заяждам, но как би ми изтълкувал своето изречение "Оборотите са относително стабилни под товар и силно се влияят от захранващото напрежение! ", как така са относително стабилни и силно се влияят? |
Така:при низки обороти ,да кажем 10.....100об/мин при колебания
на мрежата 10-20% надолу машината дори спира напълно и
обратно- покачване води до увеличаване на оборотите!
В този смисъл оборотите зависят от захранващото напрежение. |
При мен подобни ефекти не се получават, но въпросът ми беше свързан с друго. В твоето изречение има две взаимно изключващи се твърдения (граматически), яно не си се изразил добре.
Ако работиш с тиристори с голям ток на управление и пада на напрежението ти е на границата на възможностите на тиристора да се отпуши (при така зададени обороти) то ефекта би трябвало да отговаря на описания от теб.
Схемата не претендира да е върха, зададените обороти се променят с промяна на захранващото напрежение. Това не и пречи да бъде много добра алтернатива на сложните управления струващи стотина пъти колкото нея, главния и недостатък е генерирането на силни смущения по мрежата и в ефира но и това е решим проблем. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|