|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Slavko58 Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 13, 2009 18:46 Заглавие: |
|
|
| Мярнах ги какво представляват, сега само кажи от къде, освен от метро могат да се намерят със сигурност и се залавям за работа. Ако шефа се съгласи да вземе такива, ще пробвам отначало да предавам сигнал от сигналгенератор на мястото на микрофона на единия уред и да го приемам чрез осцилоскоп на мястото на говорителя на другия и ще докладвам за резултати. Ако се получи, слагам по 2 PIC-a, написвам им по една програмка на асемблер и съм готов. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Фев 13, 2009 19:37 Заглавие: |
|
|
В Германос трябва да ги има!Разрови из google на български страници..Иначе може да се направи с 4069 генератор с няколко честоти но имай предвит, че лентата на приемане и предаване е тясна т.е. аудио сигнала който може да мине не трябва да е под 300Hz или да минава 3KHz!Това щом имаш осцилоскоп ще стане лесно да го провериш къде и как се държат.На приемната част слагаш 2,3 чипа колкото команди искаш от типа на LM567,KA567 ( честотен детектор ) който много успешно се полва при такива типове комуникации, а на изхода му ключов транзистор и релето.Попринип изхода му може да щрака реле директно но аз така изгорих няколко чипа преди мнооого години Все пак човек се учи постоянно..Явно са били ментеливи щото релето имаше 30мА консумация.Паралелно на релето задалжително диод oт рода на 1N4007.Токитата ги храня директно със стабилизатор 7806 като непосредствено след изхода му докато стигне + са до първия филтриращ конденазатор слагаш 1ом 1W резистор ( така шума от стабилизатора намаля значително ) което е важно при подобни консуматори.Но помисли за пик в последствие с някаква индивидуална програма която не е от нета!Все пак трябва да е нещо което ще си го ползваш само ти и да нямаш главоболие.Ако си около Варна някъде мога да Ти дам 2 токита за тест!
p.s. Не е задължително да са тази марка!Има много варянти даже мисля да си вземам Cobra за тия пари долу горе, че марката по ми допада от към изработка  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 13, 2009 20:59 Заглавие: |
|
|
| Като казваш 4069, какво имаш предвид, чип CD4069 (hex inverter) ли? |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 13, 2009 21:10 Заглавие: |
|
|
Именно
-лесна схема
-ниска консумация
-добра стабилност
-ниска цена _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 13, 2009 23:19 Заглавие: |
|
|
От Попово съм, Търговищка област (трудно мога да взема 2 броя за проба). Другото, което честно казано не можах да вдяна е:
| Цитат: | | Иначе може да се направи с 4069 генератор с няколко честоти но имай предвит, че лентата на приемане и предаване е тясна т.е. аудио сигнала който може да мине не трябва да е под 300Hz или да минава 3KHz!Това щом имаш осцилоскоп ще стане лесно да го провериш къде и как се държат.На приемната част слагаш 2,3 чипа колкото команди искаш от типа на LM567,KA567 ( честотен детектор ) който много успешно се полва при такива типове комуникации, а на изхода му ключов транзистор и релето |
Какво имаш предвид с тези схеми, заместване на пиковете като изпълнителни елементи ли, разясни по-подробно, ако обичаш!  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 14, 2009 0:55 Заглавие: |
|
|
Правиш генератор с 4069 за 2 те функции т.е. кодера!А Декодера с LM/KA567 Който реагират на предварително зададени честоти т.е. тия който пуска 4069 тката при натиркане на даден бутон.Доста надежно работи 99% от безчините телефони работят на тоя принцип за разпознаване с майката и за пулсовото набиране.Но с PIC ще стане бетон ако си напишеш добре софта  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 14, 2009 21:32 Заглавие: |
|
|
| Аха, чатнах, занчи гореспоменатите схеми заместват евентуален микроконтролер! В такъв случай предпочитам с PIC, първо защото имам сравнително богат опит с него и второ пестя място с чиповете. За програмата нямам въобще грижи, още другата седмица вземам 2 броя PIC16F84/A, пиша една програмка, закачам ги на програматора и после ще опитам. Първо обаче, искам да видя какво изкривяване настъпва при пренасяне на двоичен код чрез радиовълни. Правил съм такова нещо, но със серийна жична връзка, с обикновен телефонен кабел на 500 метра разстояние и там фронтовете се поизкривяваха доста, затова ползвах тригер на Шмит на входа и той ги оправи достатъчно, че да се разпознаят от преобразувателя на серийни в паралелни данни. Нямам си на идея как ще е положението при използване на фабрични трансиври, затова, както вече писах преди контролерите първо ще пробвам със сигналгенератор и осцилоскоп. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 15, 2009 13:48 Заглавие: |
|
|
За да стане по съгласувано със станциите..Може пика да командва пак генератор на 1КХз примерно и от страната на приемника пак да има LM567 с настроени R C вериги на 1КХз и след него един буфер и така да влиза в пика при това положение мисля, че ако всичко е изпълнено както си му е реда ще работи по-добре Вземи под внимание стабилизирано захранване и добре филтрирано както е желателно за локитокито да има отделен стабилизатор както и за пика и т.н. с цел да се намалят максимално влиянията м/у отделните вериги.На входа/изхода от локитокитата слаш по един дросел от типа "феритно манисто" да ограничи малко високите честоти,дори на микрофона може да пробваш с няколко микрохенри и кондензатор към маса тъй като ако от някъде проникне висока честота към микрофонния вход може да почне да шашка предаватяля който е със синтезатор но няма гаранция никога да ли няма да пусне някой хармоник!А от там само главоболия На всеки чип задължително максимално близко на захранващите пинове по 100Nf в паралел.Недей използва от синичките не електролитни кондензатори които са като капки... много проблеми създават!При мен пик процесорите както и отделните чипове са разделени с екранировки и аналоговите и цифровите модули са с отделни захранвания, според някой се престаравам но според мен така е редно.Всеки си има право да си го прави както иска аз не ти налагам как да го правиш просто Ти предлагам
п.п. Едно време имаше едни чипове които го играехе ADC & DAC много прости примерно на входа на аналоговата част пускаш 1КХз и на изхода на цифровата излиза логическа 1ца, и на DAC -а обратното водеха ги "модеми" за връзка компютър - > радиостанция. Но така и неможах да изнамеря такива  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 16, 2009 19:05 Заглавие: |
|
|
Явно не съм хванал това време (за ADC&DAC говоря) а за захранването, може и без индуктивни филтри, PIC-овете ми работят и без тях, но е желателно да ги има (в една дънна компютърна платка е пълно с такива). Обещавам да докладвам за развитието на процеса (засега има малко колебание от спонсора, но ще се навие).  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|