Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

галванично разделяне в аудио кабел
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

zenon, само споделям личен опит.
На един стаж не ни допуснаха да минем дори през портала (въпреки, че учехме там). Става дума за един от заводите за електровакуумни прибори на въпросното обединение, та при положение че в това отношение нещата там не са се кой знае колко променили някак си съм по-склонен да го възприема като съвпадение на имената (по някакви причини).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Събират лампи от цял свят и ги ремонтират.
Става дума за лампи на предаватели.
Там явно бизнеса е сериозен.
Адреса в US твърдо присъства.

Конверсията е минала към приватизация ли не знам.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Хе хе хе битката започна,заради трансформаторите.Аз ги отричам ти ги приветстваш нека да е така.Само искам да ти кажа че "суховия" усилвател макар че е произведен от любител като мен е проектиран от човека по поръчка на завод за експертиза на "лазерни проигрователи".Прочети статиите,нищо не е скрито и методиките му на измерване и филтрите които е използвал и тайната на качествения звук.Когато оживих първото стъпало(1988 г) познанията ми по електроника се свеждаха до правилното нареждане на схемата,чак сега почти 20 години по късно си давам сметка за гениалността и.Обратната връзка следи формата на сигнала директно върху шпулата на говорителя,така че кривките от кабелите или паразитните отскоци на по тежкомембранните говорители се откомпенсират,затова не е нужно за всяко говорителче да се проектира усилвателче.Напълно съм съгласен,че тонколоните имат далеч по големи изкривявания отколкото усилвателя,но след като може лесно да си направим качествен усилвател-защо не??Освен това операцоинния усилвател,който се ползва в стъпалото к174уд1б,позволява да се достигне скорост на нараствне 50 волта на микросекунда(и това е измерено) и той е оразмерен много хитро-работи в клас А,дълги години западните му аналози не можеха да докарат такава динамика,вече не помня какво ли не сме слагали ОР07,LF357,358,LM1448,NE3554.Сега вече OPA2227 го удари в земята и даже отпадна веригата за компенсацията на 0-та в изхода защото този сладур има пикоамперов офсет.Последното стъпало ще бъде с транзистори на филипс и това опампче.А иначе слушах на чифте старички 100 ватови "Сървин Вега",на които дори не помня точния модел но имат регулиране на две от лентите с безиндуктивен металослоен потенциометър и варактор.Сега гледам,че пак се произвежда този модел в китай и струват 1200 лева,но май скоро няма да си купя.Другото интересно което е че когато направиш захранването от два отделни трафа и всичко от входа до ихода е галванически разделено, параметъра: прослушване между каналите въобще не се нормира,за разлика от посочения от теб модел,но за такъв сериен усилвател още не съм чувал:много скъпо братко...Така че пусни едно стъпало чуй го и кажи тогава не си прав Стоене.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за което пишеш като електромеханична обратна връзка е дисертацията на Джони Пенков. Същия дето разказва смешките.

Негови са и Нивокс. Ама човека се отказа да ги прави.

Няма проблем за параметрите. А в цитираната дисертация относно усилватели и високоговорители става дума именно за това.

Дали това което слушаш е зписано в студио с любителски усилватели. Дали прослушването м/у двата канала сопред теб не е вече факт в записа.
Какъв е смисъла да "Убиваш комара със сабя" - китайска поговорка.

А пък точно Динакорд са представители на "Сървин Вега" ама те не са студийни и са за озвучаване. Е там за какви CD.

CD се контролират по цифров път. Там има няколко параметъра които се следят. Мога да ти предоставя фирмена документация на TASCAM. Показани са картинки къде се гледа.

Останолото е шум от квантоване по нив и по време. Те са ясни. Ако искаш да си поговорим за това мога. 13 години четох лекции на тази тема.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Не става дума за електромеханична обратна връзка,а за трето кабелче,което се свързва за минуса на говорителя (обикновено басовия)който искаш да компенсираш.Добре де виж я тая схема поне, нищо че е на руски.Никъде не съм казал че обичам да слушам CD,а още по малко МР3,но трансформатори в аудиотракт отричам напълно.Ако погледнеш зора да се построи лампов усилвател е точно изходния трансформатор и след 1 месец пъшкане и треперене над навивки и разположение,качеството на 0.25 мм-овите ламели,които не е известно откъде си намерил.Пак не си сигурен какво точно си сътворил и дали при малко по голяма мощност не се подмагнитваш на някъде и дали 20-тте килохерца които се "чуват" с костите,не са затихнали заради вихровите токове през капацитета на изолацията на ламелите поне с 5 dB.Уважавам тоновете фирмена литература,които вероятно си прочел,но както казват руснаците: "Всеки аудиоманиак е вече еталон"Когато си купя електростатични колони (опитите за любителска изработка бяха твърде болезнени и неуспешни) тогава ще си направя лампов усилвател,но цената им (модел на "Радиотехника")от $15000 е все още висока за мен.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пет Мар 18, 2005 16:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Никоя истина не абсолютна.

Ако си запознат с Нивокса на Джони (аз пък си обичм Българите) тази жичка е креация на неговата идея.
Добре компенсирахме басовия, ами другите.

Аз не съм адвокат на никой, но ми позволи да се съмнявам в параметрите кито си измерил и цитирал.

Разделителните трансформатори на ниски четоти били нелинейни. Ако са проектирани както трябва не е така - доказах го с Neutrik - проспект има. Е от тук почнахме.

Утре ще поместя параметрите на измервателен усилвател на B&K от паспорта му и ще сиговорим за тях но въпроса е дали става за слущане на музика.

Подмагнитването се смята и не е проблем.
Купи си електростатични слушалки К 1000 на AKG, защото за колони ще ти трябва и помещение с акустична обработка и там вече ще отидат парите.
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 2:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Нали идеята на форума беше да се помага при проблеми ...? Познавам трафовете на Neutrik ( Купувал съм ги от Dynacord ) и съм се убедил че вършат работа винаги когато друго решение просто няма .От друга страна стане ли въпрос за сериозни параметри - място за трафове няма .Предполагам че госта се казва Пламен Вълчев ( можеше да се регистрира поне ) С видните му теоритизации съм се сблъсквал в не едно и две кина ... За съжаление и с резултатите ( тук спирам да коментирам ) B&K Уважавам , но един техен десетгодишен модел дори не може да се мери с обикновенна аудио карта и прост хакнат Spectralab ...
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 7:52    Заглавие: Отговорете с цитат

toltec написа:
Нали идеята на форума беше да се помага при проблеми ...? Познавам трафовете на Neutrik ( Купувал съм ги от Dynacord ) и съм се убедил че вършат работа винаги когато друго решение просто няма .От друга страна стане ли въпрос за сериозни параметри - място за трафове няма .Предполагам че госта се казва Пламен Вълчев ( можеше да се регистрира поне ) С видните му теоритизации съм се сблъсквал в не едно и две кина ... За съжаление и с резултатите ( тук спирам да коментирам ) B&K Уважавам , но един техен десетгодишен модел дори не може да се мери с обикновенна аудио карта и прост хакнат Spectralab ...

Не е господина. Ясно е че спорещият със Славчо е Zenon. Никога не съм твърдял , че всичко се решава с траф. Не съм съгласен с крйните мнения на Славчо и твоето мнение му доказва че все пак се ползва траф в аудиото.
B&K цитирах за да сравни Славчо параметрите на усилвателя си с един измервателен усилвател и да си направи изводите сам.
Държавната метрология по аудио измервания -намира се във Варна работят с B&K. Това е еталона. И е вярно че това което измерих със Spectalab измериха и те но мен не ме признават за еталон. Когато говориш в чужбина за измервания на вибрации, шумове и въобше сигнали в аудиото е достатъчно да цитираш само номерта на измервателните прибори на фирмата и спора приключва. Мерил си с каквото трябва. Да има и други но все пак те са еталона.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 19, 2005 11:33    Заглавие: Отговорете с цитат

незнам ама галванично разделяне с траф се използва м/ду ШИМ-а и крайните високо волтови транзистори в импулсните за комповете
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 20, 2005 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX написа:
незнам ама галванично разделяне с траф се използва м/ду ШИМ-а и крайните високо волтови транзистори в импулсните за комповете

Да там обаче трансформатора е дрйверен, с феритна съцевина (говоря за конкретните импулсни захранвания на комп) , а тук се джафкаме за трансформатор за аудио сигнал. Начина на проектиране и задачите са други.

Не е лошо ,предлагам да отворим няколко теми за трансформатори, импулсни захранвания и свърързаните с тях проблеми. Предлагам и регламента да се промени в тях. Не е полезно да се пускат хвалби от типа на кой по по най а да сепредлагат , линкове, методики за проектиране , книги и да се обсъжда опита при ползването им.

Теорията за трансформаторите и импулсните захранвания (основите са положени преди нас). Ако тук някий ще си измисля какво е индукция на разсейване или ESR на електролитен кондензатор при импулсните захранвания няма смисъл от този форум. Ако не знае - няма лошо никой не се е родил с готови знания - моля литература, линк и тогава обяснение.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети