Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електронни елементи
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2010 17:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Закупих необходимите елементи и сега идва трудните въпроси.
Как да разбера кой край на сензора за какво е?
Как да свържа транзиьтора? Базата ли е към съпротивлението или не?
Ще работи ли на 12 волта защото такова реле намерих?
Къде се затваря веригата защото изглежда, че към бобината на релето отиват 2 +? Не трябва ли единия край на бобината му да е към -?
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2010 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж,хубаво е че искаш да се занимаваш с електроника,но все пак трябва да знаеш елементарни неща от електрониката!На всеки елемент-транзистор,диод,реле,има обозначение с букви и цифри,пишеш го в "google" -то,и ще получиш всичко за което питаш-разположение на изводите,допустими напрежения и ток,и др. Късмет!
Върнете се в началото
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2010 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Питането ми е конкретно за схемата преди 2 поста която съм приложил. Затруднявам се относно транзистора и PIR сензора. С удоволствие бих чел подходяща литература но четенето на книги ме изнервя.Предпочитам да взема нещо да го направя със собствените си ръце отколкото да се забутвам с десетки листи теории и графики които не разбирам а и не ме интересуват. а и в всяка схема транзистора се свързва по различен начин в зависимост от другите елементи. Тази схема има 4 елемента и 2 от тях има по 3 края. Възможните комбиации ако взема да опитвам всичко ще са над 50 сигурно. Не питам защото си нямам работа а защото искам да го направя без риск да разваля или объркам нещо. Затрудни ме факта,че схемата не е начертана добре. Ако може някой я надраска на каквото и да било малко по-подробно като за индианци с описание като обърна транзистора еди си как кой край какъв е и към кое се свързва. Или ако имате идеи за опростяване на схемата приемам всичко без електролитни кондензатори в контакта и тем подобни убийствени идеи.Уча електротехника, не електроника и смятам, че съм оправдан за глупавите въпроси които понякога задавам. Имам си достатъчно за учене, че да почвам и да чета книги за електронни елементи.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Апр 06, 2010 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Хайде стига толкова, а? Ти и говорилнята писва.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 10, 2010 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

За каква говорилня ставаше въпрос така и не разбрах, но както и да е.
След 1 час взиране в схемата http://www.4shared.com/photo/Te6ymqr_/pir-relay.html
накрая я разбрах как работи и какъв е принципа на действие на всичко.
Искам да попитам къде бъркам?
Промениете които съм направил са:
Вместо 5 използвам 9 или 12 волта постоянно напреженние.
Понеже напрежението е горе-долу двойно от това на схемата сложих последователно 2 резистора по 1 килоом (общо 2 килоома).Това го направих само за експеримент. изобщо не съм сигурен какъв ще е ефекта, но ако се налага за 1 минута единия резистор е разпоен.
Транзистора го свързах правилно след 20 минути четене на информация относно принципа му на действие. За него съм сигурен, че не прави той проблема.
Истинския проблем идва от PIR сензора. Според диаграмата в схемата + се подава на средния му край. А за другите 2 ги направих както ми паднаха. Оказа се, че тези 2 произволно вързани края в едно полужение изобщо не включва релето, а като ги размених включва веднага с подаването на напрежението и не изключва колкото и да се отдалечевам и изолирам да не ме засича. Измерих напреженията в втория случай и се видя, че каквото и да правя напрежение постоянно се подава към базата на транзистора без значение дали има човек наблизо или не. ТРябва като се доближи човек тогава да пусне напрежение и да отпуши транзистора който да затвори веригата. А когато чевека се махне сензора да прекъсне напрежението към транзистора.
При мен се получава, че както и да въртя краищата или не работи или не изключва.
Опитах се да го обясня максимално на прост език за да ви бъде по лесно да разберете проблема. Ето и линк кън сайт в който продават такива сензори http://www.futurlec.com/PIR_Sensors.shtml за да ги видите и ако межете да ми обясните кой край на сензора трябва да е към + и кой към -.Останалия се подразбира.
Трябва ли да махне единия резистор?
Благодаря предварително на отзовалите се на помощ да дадат акъл, че не ми останаха вече идеи какво да правя, че да заработи.
Опитах и с един резистор същата работа се получава.
Върнете се в началото
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 11, 2010 13:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Shadow__01 написа:
За каква говорилня ставаше въпрос...
Според мен темата е фундаментална и изобщо не е за говорилнята, а направо за совалката Wink Виждам, че си доста напред с материала и с твоите бисери може да скриеш топката на един известен Академик от Ловеч Twisted Evil
Shadow__01 написа:
Ето и линк кън сайт в който продават такива сензори http://www.futurlec.com/PIR_Sensors.shtml за да ги видите и ако межете да ми обясните. Искам да попитам къде бъркам?
В този линк е дадена минималната (типична) конфигурация, при която датчика може да задейства реле Idea Остава да добавиш само 4-те ОУ (в зелено) и останалите елементи (в червено) и твойта схема ще заработи: Wink

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети