|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 0:00 Заглавие: |
|
|
И аз за сефте чух за филтражен кондензатор на компресора на хладилника ама си затраях, защото може технологията на сувалките да е напреднала  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 10:39 Заглавие: |
|
|
Забелязал съм че при старите хладилници се получава доста голямо искрене в контактната система на термоста при вкл. и изкл.
Идеята ми беше следната
Да се постави филтърна група примерно: RC
паралелно на контактната система. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 15:58 Заглавие: |
|
|
Според мен това ще помогне повече на контактната система, но пък не пречи да се опита.
Никога не съм знаел как се смята такова нещо, обикновено съм виждал 100 нано и 100 Ом-а последователно, паралелно на контакта. Макар, че преди време в подобна ситуация ми се появи паразитен ефект - контактът, който беше с RC, управляваше контактор. След като контакторът сработеше си оставаше сработил, независимо, че контакта след това се отваря. Токът през кондензатора му стигаше да стои залепнал. Тъй че трябва да се държи сметка и за други работи. Ама щом е вехт хладилника едва и ще е фатално.
P.S. Пък братчеда дето ще си играе, да вземе да си купи един нов хладилник - все пак лято идва  |
|
|
 |
mashadar Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 11, 2010 16:13 Заглавие: |
|
|
| Ще търся някакво по-просто решение. Благодаря ви за предложенията, но аз не съм много в час с тези неща. Пък проблемът не е толкова фрапантен. Лаптопът забива само когато моторът на хладилника завъртва малко по-бавно, а това се случва от време на време. Един познат електрончик ми каза за мрежов филтър, който струва десетина лев. А аз това дето купих преди да го взема прочетох, че уж филтрира смущения. |
|
|
 |
mashadar Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 17, 2010 12:03 Заглавие: |
|
|
Толкова сложни решения умувахме, а той проблемът бил елементарен. Отворих релето и гледам един оголен кабел. Също и връзките не бяха добре стегнати. Изолирах кабела и затегнах връзките. Сега моторът стартира и спира бързо и естествено няма забиване повече  |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Апр 17, 2010 12:33 Заглавие: |
|
|
| mashadar написа: | | ...гледам един оголен кабел... |
То това е добре, че сте открили източника на смущение, но не е добре това, че лаптопа се влияе толкова от тия смущения. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|