|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 19:29 Заглавие: |
|
|
От схемата не става ясно от къде идва напрежението,с което се управляват SSR-те. От снимките се досещам,че се захранват през релетата на контролера и 12V от адаптора. Само не казвай,че 24VDC излизат от контролера. Ако този адаптор е импулсен го изхвърли. Изобщо адапторчето няма място в такива табла. И каква е ролята на това 12V реле?
Захрани SSR-те с 24V DC,минус и нула с обща точка,зададен хистерезис няколко волта,подробно прочети инструкциятя на контролера и настройките на филтрите.
Нищо не пишеш, какво ново е измерено,пробвано от съветите,които се опитваме дистанционно да даваме. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 19:46 Заглавие: |
|
|
Не четох всичко, ама ще го карам като чукчата малко.
Каква е ролята на този 12 - волтов адаптер?! Да захрани едно 12 волтово реле, което пък от своя страна да включи 32 - амперовото реле!
... Няма ли опция, контролера да се захрани от външен източник - напр. 24 волтов акумулатор, за пробата?
... Тук, при мен имам едни SSR - и. TECCOR. Към "силовата" им страна има свързани варистори. А на входа /управлението/ има два резистора, по 470 ома. Единият е паралелно на упр. вход, а другия - последователно на единия от входните изводи... Искам да кажа, че "фабрично" са си свързани така... _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 20:31 Заглавие: |
|
|
И аз не четох цялата тема и дано не съм пропуснал нещо
Сложете 3 искрогасящи групи паралелно на контактите на контактора и проблема ще изчезне.
Относно монтажя: отврат, дори и тестовите постановки ги зглобяваме по добре! Силовите вриги сте ги разпилели из цялото табло и посредата е цопнат термоконтролера ами как няма да се задъха заобиколен от 40А ви вериги. трябвали е да се предвиди поне 2 пъти по голямо табло и да се подредят нещата по вериги: от долу на горе или от ляво на дясно: управление, оперативни и силови. И всички силови вериги да минават в канал възможно най далече от електрониката и оперативните.
Относно замисъла: има за дялкане ама се търпи. |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 22:26 Заглавие: |
|
|
Еми първо изпълнение, таблото го намерихме в мазето, абе нямам думи, не е въобще като хората но както и да е.
Историята с контактора: Първоначалната идея беше да има бутон на пеща който да спира тока към нагревателите когато пеща е отворена, поради опасността от това да те удари ток. Обаче нали нагревателя е фаза, а ако пробие жицата на бутона и отиде на корпус ще стане още по-лошо. За целта вкарахме драйвер ако мога да го нарека така. През бутона минава минуса на 12V които идват от адаптер. Когато се натисне бутона (затворена пещ) се включва 12V реле, на чиито нормалноотворен контакт е нулата на контактора (реле 32А) които спира и пуска тока към нагревателите. Следователно като се натисне бутона има ток към нагревателите, като не е натиснат няма ток. Нямам идея колко разбрахте. Това е постановката с бялата кутиика, адаптера и контактора(реле 32А по схема).
Адаптера е отговорен само за контактора - SSRите си взимат ток от контролера. SSR и контролера са вързани с 2 жици помежду си с никакви други елементи посредата. Контролера се захранва с MРЕЖОВО НАПРЕЖЕНИЕ от 220V.
@helios Твоята постановка е друга. Щом има варистор, значи твоите SSR се управляват с мрежово напрежение.
@todortv Нямам си и идея ко излиза от тоя контролер. Баща ми ги е купувал тия неща като готов кит. Ние просто ги окабелихме - не сме ги избирали или т.н.
От нещата които предложихте (аз не се сещам някой съвет досега, без да се обиждате може да съм го пропуснал, то само докато се разбра за какво става въпрос отне 2 страници, което си е моя вина) не съм правил нищо още.
@Петров Тотално съм съгласен с теб че трябва да сложа искрогасящи групи на контактора, ама не намерих нищо в нета как да ги сметна тия групи. Ако дадеш една формула или помогнеш с изчисленията ще съм благодарен. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 23:05 Заглавие: |
|
|
"Щом има варистор, значи твоите SSR се управляват с мрежово напрежение."... Е, както кажеш!
... Искрогасящите групи, са си RC - групи. Не помня стойности. Може да се наложи да поекспериментираш... Петров ще сподели. _________________ ................................................................
съща река!... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 23:23 Заглавие: |
|
|
Експериментите са опасни, освен това за мен са много трудни, защото най-близкия магазин за електронни конпоненти е на 60км от където живея и доставката, особено на 3 резистора и кондензатора ще ми излезе в пъти по-скъпа от цената на елементите. Така че ако може поне някаква отправна точка.
Добре, може и да греша за случая ти, но аз лично никъде не съм виждал варистор освен в вериги с променливо напрежение, обикновено от рода на 220V. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 16, 2010 23:44 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: | | Експериментите са опасни, освен това за мен са много трудни ... |
Какъв е смисъла на темата , купи си една пещ и си готов ....
Опасно било .... , на мен пък ми е безмислено писането в тази тема , макар и в "подходящия" раздел . |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 9:55 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: |
Адаптера е отговорен само за контактора - SSRите си взимат ток от контролера. SSR и контролера са вързани с 2 жици помежду си с никакви други елементи посредата. Контролера се захранва с MРЕЖОВО НАПРЕЖЕНИЕ от 220V.
|
Сега става ясно,че схемата която си дал и това + и - към управлението на SSR не е вярно.Захранването им става от захранването на самия контролер 220V AC с мостчета през цифровия изход,в случая реле.
Раздели захранването на контролера и захранването на релетата,като
ги захраниш преди разделителния траф.
В пощата имаш пълното описание на RТ290.Провери дали е зададен необходимия хистерезис. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 12:00 Заглавие: |
|
|
Първо имам цялото описание на контролера и съм го чел доста пъти.
Второ SSRите НЕ рабоят с 220V променливо напрежение. Захранват се от прав ток, който идва от контролера.
Мога да експериментирам, ама някакси идеята да си играя с 40А ток ми се струва много глупава, дори и да бях опитен електротехник. Ако дадете някакви насоки откъде да почна мога да експериментирам.
Не разбирам защо настоявате че проблема се намира в програмата, частите вътре в контролера, които така или иначе са ми недостъпни или SSRите.
@milmar А кажи откъде да я купя, а? Пещ за стъкло. За информация нащата пеш е горе-долу куб с страна 1м. Не е малка играчка. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 17, 2010 12:16 Заглавие: |
|
|
Примерен вариант за искрогасящи групи:
Кондер 10 нано/400 волта, свързан последователно с резистор 39 ома/0.5-1 ват.
Групата - паралелно на контактите от контактора.
... А където писах за варисторите. Същите са свързани към симисторната/силовата/ част на SSR-ите. Откъм управляващата ими резистори, както съм ги описал. Просто ти подсказвам как е изпълнена една "фабрична" схема, пък ти си преценявай дали са ти нужни... _________________ ................................................................
съща река!... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|