| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 8:36 Заглавие: |
|
|
100% ти е окъсил и трафа за стенд бай не се занимавай повече с това захранване!
Не е невъзможно да се оправи но не си струва.
Резистора е между 0.5 и 2 Ома
Транзистора може да се замени.
!!! преди да пускаш захранването сложи една 60W лампа вместо резистора ако не искаш да има пиро ефекти  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ivo Pifa Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 12:17 Заглавие: |
|
|
kkkcorpse, сигурен ли си че SSP2N60B е дефектирал? Ако нямаш информация за него - това е N-канален MOSFET-транзистор с вграден диод сорс - дрейн.
Ако е дефектирал импулсния траф от схемата, осигуряваща дежурни 5V, има вариант цялата тази схема да се замени с обикновен трансформатор 8 - 10V с грец и напрежението от него да се подаде на стабилизатора за 5V на платката. Правил съм го няколко пъти, дори едната ми машина е с така "модифицирано" захранване вече трета година. При такова решение може да се окаже проблемно събирането на трансформатора в кутията на захранването - трябва да се търси по-миниатюрен и същевременно да осигурява стабилен ток към 1А. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 13:04 Заглавие: |
|
|
Ivo Pifa,
Регулатора изграден с този транзистор е импулсен и няма отделен компенсационен регулатор. Така че ще се наложи и да се изгражда такъв, едва ли това е рентабилно в случай че са изгорели и двата транзистора в комутатора на основното захранване на което ме навеждат описаните по рано симптоми. |
|
|
 |
Ivo Pifa Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 13:52 Заглавие: |
|
|
Имах предвид вариант на захранване където 5V стенд-бай-захранването се получава от отделена схема - мощен високоволтов ключов транзистор в схема на блокинг-генератор, със самостоятелно импулсно трафче и 7805 в края. За съжаление нямам възможност да кача конкретна схема в момента, а и като се замисля май не съм срещал това схемно решение специално при Codegen.
Иначе за двата мощни ключови от високоволтовата част - абсолютно съгласен съм, че са загинали, както и това-онова около тях. kkkcorpse, там провери ли какво е положението? |
|
|
 |
kkkcorpse Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 16:25 Заглавие: |
|
|
| Ivo Pifa написа: | Имах предвид вариант на захранване където 5V стенд-бай-захранването се получава от отделена схема - мощен високоволтов ключов транзистор в схема на блокинг-генератор, със самостоятелно импулсно трафче и 7805 в края. За съжаление нямам възможност да кача конкретна схема в момента, а и като се замисля май не съм срещал това схемно решение специално при Codegen.
Иначе за двата мощни ключови от високоволтовата част - абсолютно съгласен съм, че са загинали, както и това-онова около тях. kkkcorpse, там провери ли какво е положението? |
Еми не знам кои са тези високоволтовите защото нямам конкретна схема. Ако говориш за F16C20C i S20C40C те не са изгорели.Засега намирам само този мос транзистор за изгорял и резисторчето. И така и не разбрах кой е инпулсния траф-тука има три броя жълти, но не знам кой точно да меря и какво съпротивление трябва да ми покаже. Абе хора от сервиза от който го взех ми казаха че е изгорял само един-два елемента в защитата, а вие изкарвате че няма нищо здраво по нея |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 17:46 Заглавие: |
|
|
Имах 3 изгорели захранвания, две от които в момента раборят. От тях разбрах, че 2 от "транзисторите" на големия охладител всъщност са 2 диода в 1 корпус. На две от захранванията бяха изгорели точно те. Нищо чудно, че преди да ги свалиш при измерване дават на късо - от едната страна са свързани за трафа, а от другата- за изгърмелите кондензатори. Освен 5 и 12V, има и 3.3V на 20-пиновия конектор. Провери и входните кондензатори (след 220В) , че след гръм нищо чудно да са изгорели.
А за схемата - има няколко в http://rlocman.ru/shem/shem.html , пишеш в празното поле ATX и даваш 'Поиск'. _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
Ivo Pifa Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 17, 2005 18:31 Заглавие: |
|
|
F16C20C представлява двойка мощни диоди на Шотки в един корпус с общи катоди (средния извод). Максимално обратно напрежение 200V, максимален ток 16А.
S20C40C съдържа същите елементи, но с максимално обратно напрежение 400V и максимален ток 20А. |
|
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 2:38 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | S20C40C съдържа същите елементи, но с максимално обратно напрежение 400V и максимален ток 20А. |
Корекция: 20А 40V _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind... |
|
|
 |
koko___ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 18:25 Заглавие: |
|
|
| Свътзват се виолетовия и някой от черните, не зеленият |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 26, 2005 19:35 Заглавие: |
|
|
виолетовия и черния си ги свързвай на твоето захранване koko____
http://www.hardwarebook.net/connector/power/atxpower.html
на втория радиатор от към нисковолтовата част наистина има сдвоени диоди, а мощен MOSFET транзистор мисля, че се ползва за окъсяване на намотката на трансформатора в критични ситуации като превишаване на изходното напрежение. това също може да е причина да изгори някой от въпросните диоди, понеже окъсяването се извършва през един от тях. целта е да задейства входната защита от претоварване, която при подобен дефект да изключи цялото захранване, а не да изгори нещо друго по-нататък в компютъра. |
|
|
 |
|