Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПОМОГНЕТЕ ДА СИ ОПРАВЯ ЗАХРАНВАНЕТО
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 8:36    Заглавие: Отговорете с цитат

100% ти е окъсил и трафа за стенд бай не се занимавай повече с това захранване!
Не е невъзможно да се оправи но не си струва.
Резистора е между 0.5 и 2 Ома
Транзистора може да се замени.
!!! преди да пускаш захранването сложи една 60W лампа вместо резистора ако не искаш да има пиро ефекти Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ivo Pifa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

kkkcorpse, сигурен ли си че SSP2N60B е дефектирал? Ако нямаш информация за него - това е N-канален MOSFET-транзистор с вграден диод сорс - дрейн.

Ако е дефектирал импулсния траф от схемата, осигуряваща дежурни 5V, има вариант цялата тази схема да се замени с обикновен трансформатор 8 - 10V с грец и напрежението от него да се подаде на стабилизатора за 5V на платката. Правил съм го няколко пъти, дори едната ми машина е с така "модифицирано" захранване вече трета година. Cool При такова решение може да се окаже проблемно събирането на трансформатора в кутията на захранването - трябва да се търси по-миниатюрен и същевременно да осигурява стабилен ток към 1А.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 13:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivo Pifa,

Регулатора изграден с този транзистор е импулсен и няма отделен компенсационен регулатор. Така че ще се наложи и да се изгражда такъв, едва ли това е рентабилно в случай че са изгорели и двата транзистора в комутатора на основното захранване на което ме навеждат описаните по рано симптоми.
Върнете се в началото
Ivo Pifa
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах предвид вариант на захранване където 5V стенд-бай-захранването се получава от отделена схема - мощен високоволтов ключов транзистор в схема на блокинг-генератор, със самостоятелно импулсно трафче и 7805 в края. За съжаление нямам възможност да кача конкретна схема в момента, а и като се замисля май не съм срещал това схемно решение специално при Codegen.

Иначе за двата мощни ключови от високоволтовата част - абсолютно съгласен съм, че са загинали, както и това-онова около тях. kkkcorpse, там провери ли какво е положението?
Върнете се в началото
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 16:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivo Pifa написа:
Имах предвид вариант на захранване където 5V стенд-бай-захранването се получава от отделена схема - мощен високоволтов ключов транзистор в схема на блокинг-генератор, със самостоятелно импулсно трафче и 7805 в края. За съжаление нямам възможност да кача конкретна схема в момента, а и като се замисля май не съм срещал това схемно решение специално при Codegen.

Иначе за двата мощни ключови от високоволтовата част - абсолютно съгласен съм, че са загинали, както и това-онова около тях. kkkcorpse, там провери ли какво е положението?

Еми не знам кои са тези високоволтовите защото нямам конкретна схема. Ако говориш за F16C20C i S20C40C те не са изгорели.Засега намирам само този мос транзистор за изгорял и резисторчето. И така и не разбрах кой е инпулсния траф-тука има три броя жълти, но не знам кой точно да меря и какво съпротивление трябва да ми покаже. Абе хора от сервиза от който го взех ми казаха че е изгорял само един-два елемента в защитата, а вие изкарвате че няма нищо здраво по нея
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах 3 изгорели захранвания, две от които в момента раборят. От тях разбрах, че 2 от "транзисторите" на големия охладител всъщност са 2 диода в 1 корпус. На две от захранванията бяха изгорели точно те. Нищо чудно, че преди да ги свалиш при измерване дават на късо - от едната страна са свързани за трафа, а от другата- за изгърмелите кондензатори. Освен 5 и 12V, има и 3.3V на 20-пиновия конектор. Провери и входните кондензатори (след 220В) , че след гръм нищо чудно да са изгорели.

А за схемата - има няколко в http://rlocman.ru/shem/shem.html , пишеш в празното поле ATX и даваш 'Поиск'.
Ivo Pifa
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

F16C20C представлява двойка мощни диоди на Шотки в един корпус с общи катоди (средния извод). Максимално обратно напрежение 200V, максимален ток 16А.
S20C40C съдържа същите елементи, но с максимално обратно напрежение 400V и максимален ток 20А.
Върнете се в началото
lachko973
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2005 2:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
S20C40C съдържа същите елементи, но с максимално обратно напрежение 400V и максимален ток 20А.

Корекция: 20А 40V
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
koko___
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Свътзват се виолетовия и някой от черните, не зеленият
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dreadx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Авг 26, 2005 19:35    Заглавие: Отговорете с цитат

виолетовия и черния си ги свързвай на твоето захранване koko____

http://www.hardwarebook.net/connector/power/atxpower.html

на втория радиатор от към нисковолтовата част наистина има сдвоени диоди, а мощен MOSFET транзистор мисля, че се ползва за окъсяване на намотката на трансформатора в критични ситуации като превишаване на изходното напрежение. това също може да е причина да изгори някой от въпросните диоди, понеже окъсяването се извършва през един от тях. целта е да задейства входната защита от претоварване, която при подобен дефект да изключи цялото захранване, а не да изгори нещо друго по-нататък в компютъра.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети