|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 20:35 Заглавие: |
|
|
50 Ом като гейтов резистор си е добре , малко е дори за честотите с които работиш . Не замазвай повече нещата там , остави си просто един гейтов резистор 50-100 ома и не пипай там . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 12, 2011 12:25 Заглавие: |
|
|
Така! Гейтовите съпротивления са по 50 ома и имат обратен диод(бързодействащ). Импулсите, който подавам са по 10(около 1ms импулс и около 30us пауза) за всеки полу-период. На изхода излиза някакво напрежение, но е ниско(много ниско). Има само отделни пикове, който са високи, но ефективната стойност е под 10 волта.Включих крушка 100 вата за товар, но изобщо не свети(предвидимо).
Още нещо. Забелязах, че когато използвам разпределение на управляващите импулси подобно на това за създаване на синусоида се получават доста по-добри стойности за изходното напрежение. Предполагам, защото така дед тайма е по-голям. По принцип колко дед таим трябва да се оставя, че това мисля че не го намерих и за сега оставям на око???
Тук видях една схема, на която поставят съпротивления от 1к между сорс и гейт на мосфети-те. Нещо не е обяснено каква е логиката и има ли такава. Да го пробвам ли това или е глупост??
Някакви други идеи какво да променя???
ПС: Прегледах това, което изважда контролера и изходите на драйвера. Разликата е фрапираща. Много по-малко импулси излизат на изходите на драйвера.
Някаква идея къде може да се "губят" останалите? Аз пак за тъпите оптрони се сетих, но при 1ms за импулс не би трябвало да оказват влияние....
В документацията се споменава за случай, в който масата пада под 0(става отрицателна). За тази цел мисля, че се поставяше кондензатор между Vcc и СОМ. Аз също бях сложил такъв, но го махнах като започнах да сменям елементи(пречеше). Там където го четох това пишеше тоя кондензатор да бъде 10 пъти по-голям от буутстрапа, обаче аз имам само 2,2uF при буутстрап 22.
Възможно ли е и при мен да се получава този ефект и това да "изяжда" тактовите импулси??? |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2011 1:41 Заглавие: |
|
|
Браво за упорството но 2ка за познания.
Ако си от варненско или околния до 100 км. регион ще пална колата и ще дойда да ти помогна!
Но ако не си да започнем от нулата:
0. колко е напрежението на филтровия кондензатор след греца включен в мрежата 220в променливо?
1. По какъв начин захранваш драйвера,?
2. Имаш ли терминиращ кондензатор в захранването на драйвера? Тука имай предвид че най малкото залитане в захранването е новичко заспиване на драйвера! Та докато не спре импулса на входа му няма да има изход! Но предполагам това си го видял в датата към която ти пратих линк
3. В случай че всичко е наред опитай да размърдаш системката първо с 50 херца с някакво си мъртво временце. половинка горе, половинка долу, да светнеш лампичката и после да го мислим софта!!!! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2011 7:32 Заглавие: |
|
|
Петров, благодаря за съвета! Проблемите бяха 2 - първо съм изгорил драйверите по някаква причина. Второ една от жиците, с които подавам 18 волта към схемата не беше напред и захранването съответно не е постоянно, което обяснява защо не работи, както трябва.
Ще видя да намаля и това напрежение на 15 волта. Аз го бях увеличил понеже мислех, че нещо не му стигат 15 заради големия пад върху буутстрап диода.
Драйверите бързо ги смених ама второто е малко "миризливо" за правене и като имам време ще го оправя. Предполагам довечера.
А само да попитам как стой въпроса с използването на драйверен трансформатор??
От къде мога да се сдобия с такъв?
Разгледах няколко такива схеми и изглеждат много прости и е отбелязано също, че могат да управляват транзисторите и при високи токове през тях. Ако се ползва това чудо(IR2110) трябва да се прави "зарядна помпа".
Просто искам да направя някаква съпоставка на цената, а нещо не намирам такива трансформатори по магазините. Да не би там да ги водят под някакво друго име (импулсни или с тороидална сърцевина)?! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 13, 2011 9:07 Заглавие: |
|
|
| Имаш поща. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Сеп 14, 2011 12:46 Заглавие: |
|
|
Петров, благодаря за пощата! Руския не ми е много добър, но разбрах някой неща.
Явно това, че 15-те волта не са били стабилни е спасявало схемата да не гръмне, а и обяснява защо получавах много ниско напрежение върху товара.
Като пробвах старата програма вече обаче със стабилни 15 волта стана Голямо БУМ. Чак оптроните са сдали багажа. Драйверите ми изглеждат читави, но не ми се рискува и ще сложа нови.
Явно дед тайм задължително трябва да е над 1,2ms, но просто до сега никъде не срещнах уточнение колко точно трябва да е. Бях сложил 100us(на око), но това е доста по-малко от препоръчителното.
Благодаря отново! Ако има нещо друго ще пиша. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 14, 2011 18:24 Заглавие: |
|
|
Ееех мъка напомни ми времената когато под работната ми маса имаше една кофа пълна и то с връх зверски скъпи ключове и диоди
Сегаааа:
1. Всички елементи се сменят на куп като стане бум.
2. За да няма бум се работи или с по ниско напрежение с лимитиран ток или се използват лампи през които да мине захранването на двете рамена на моста. Тогава вместо бум има само светлинна индикация
3. Махни напълно гейтовите резистори освен че забавят отпушването забавят и запушването.
4. Дедтайма е нужно да бъде толкова колкото да не се случи и двата транзистора в рамото да са отпушени в едно и също време и е различен за различни ситуации.
Като не си добре с руския гледай схемите, гледай ги докато до болка разбереш как работи всяко едно компонентче.
За захранването май бях писал, тези драйвери искат много стабилно захранване, без шумове, само малко да мръдне и шифтърите гасят изхода и да, това те е спасявало от големия бум.
Ако английския ти е по добър потърси изданията на тези автори:
Prof. Dr. Vencislav Valchev
Prof. Dr. Alex Van den Bossche |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2011 12:23 Заглавие: |
|
|
Намерих си книгата. А да те питам друго.
Разгледах една тема, където се обсъжда направата на импулсен електрожен(пак в този форум). Там , за въпросният гейтов драйверен трансформатор, хората бяха дали различни начини за направа в домашни условия. Можеш ли да ми кажеш дали се продава такова нещо и под какво име е известно в българските магазини?
Разгледах сайтовете, но не намирам нищо дори с подобни х-ки  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 15, 2011 17:53 Заглавие: |
|
|
Готови решения от авторите които ти дадох няма да намериш но ще научиш безумно много неща.
Готов траф няма да намериш прави се за 10-15минути с тороид от Комет и намотките от провидници от лан кабел, така са ти маркирани всички жички и само трябва да спазиш начало и край. Параметри на ферита и брой навивки си имаш в руските книжки. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 16, 2011 14:37 Заглавие: |
|
|
Благодаря много за помощта, на всички! Бяхте много полезни!
Работи схемата. Остава да я доизкусуря. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|