Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Елементи в схема
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 0:49    Заглавие: Отговорете с цитат

georg77 написа:

Предложи някакъв подходящ , до като не съм ги купил тези.....

А ако още не си навил трафа защо примерно не му оставиш повече изводи и да си ги превключваш? Поне моята вана я бях направил така. Само дето ме смущава че търсиш константно напрежение а не ток. При галваничните покрития обикновено се търси конст. ток. Е има и едни други вани, но те са обект на друга тема.
А има и друг лесен вариант.Асинхронен двигател, динамо и реостат във възбудителната на динамото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 2:46    Заглавие: Отговорете с цитат

georg77 все пак ми се струва че за твоята работа по-удачно ще е да използваш мощен генератор на ток -класически или импулсен избора е твой.По този начин няма да имаш други по-същественни проблеми например като гъстота на електролит или промяна в размерите на електрода от който "вземаш" материал Idea Помисли си Exclamation
Между другото за обща култура да те попитам тока при галванизация трябва ли да е постоянен /с една и съща стойност/ допуска ли се тока тока да е с трионообразна или пилообразна форма
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 6:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Съгласен съм със предложенията ви , но цялата гимнастика е по-скоро поучителна с образователна цел.Това иска детето.За импулсно ще мислим по-нататъка като му се поизяснат нищата повече Very Happy .

bvgdzk Тока няма как да се изчисли точно колко трябва да е заради невъзможността да се сметне точно повърхнината на катода(детайла).Той се мени непрекъснато и зависи и от площта на анода , температурата на електролита , сложността на детайла(релефа) и др.Не знам какво е тринообразен или пилообразен ток(форма на тока) .За галванизацията е добре тока да е колкото може по-пулсиращ(особено за дебело напластяване)Добре изгладения и филтриран ток не е подходящ.Все пак се ползва и такъв за определени вани , но се прави реверсивно захранване.Пулсиращия ток помага на процеса като намалява до минимум пасивирането на анода т.е не се натрупва около него едновалентната мед(за медна вана).Също така покритията стават по еластични и с малко вътрешно напрежение и се полират по-лесно след това.Формата на тока дали е синусуида , правоъгълна , триъгълна или квато и да е е без значение за процеса.

Цитат:
А ако още не си навил трафа защо примерно не му оставиш повече изводи и да си ги превключваш?

Идеята е добра , как не се сетих Very Happy .Дойде ми на идея този варянт http://s018.radikal.ru/i524/1202/7e/2c115b001e65.jpg
Така ще превключвам напрежението наполовина на това от трафа

Последната промяна е направена от georg77 на Пон Фев 13, 2012 8:10; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 7:56    Заглавие: Re: За захранването Отговорете с цитат

gigant написа:
Т........Всички смятате колко ще ни трябва на входа при 5V изхода. ....Що никой не пресметна колко ще разсее тоя транзистор при 1V/20А товар (за галванична вана е напълно възможен като стойност) и 7V на входа.

в два от постовете :

Techmaniac написа:
,,,,,,Tранзисторите трябва да разсеят (Ui-Uo)Io.

За целта за която ще го ползваш този стабилизатор след изправителя ще служи като реостат - ще губиш много енергия . Ползвай съвета на Тирекс за импулсен.

и още веднъж
Techmaniac написа:

Pразсей.=(Ui-Uo)*Io това ще са и загуби които можеш да намалиш ако послушаш съвета на ТИрекс за импулсен преобразубател

Гигант ,къде видя стойности и какви познания трябват да ги заместиш във формулата !!!!?????? Все пак :

(7-1)*20=120ват
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 10:36    Заглавие: За числата Отговорете с цитат

Techmaniac. ми аз това съм направил, заместих числата в твойта формула. Само за да се получи реалното число. Щото то е притеснително, не формулата.
Щото 120W (а те могат да станат и повече) за разсейране си е бая... В PDF-а пише, че топлинното съпротивление преход-корпус на тоя тр-р е 0.7градуса на ват, като добавим и 0.2C/W за монтажа на ТО-3 към радиатора, станаха 0.9*120=108 прегряване на чипа вътре спрямо радиатора. Слагаме радиатор като самолет, 0.1C/W, дето ще разсее 120W само с 12градуса прегряване, лятото да кажем е 30градуса в помещението. Какво показват числата - 150C температура на кристала. Не бих разчитал това нещо да работи дълго и безпроблемно при тая температура...
Не че не може да се подобрят нещата - повече транзистори в паралел, големи радиатори, може и водно охлаждане... Ще добием една бандура 30 кила мед, желязо и алуминий, с която основно ще отопляваме околното пространство.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
За галванизацията е добре тока да е колкото може по-пулсиращ(особено за дебело напластяване)Добре изгладения и филтриран ток не е подходящ.Все пак се ползва и такъв за определени вани , но се прави реверсивно захранване.Пулсиращия ток помага на процеса като намалява до минимум пасивирането на анода т.е не се натрупва около него едновалентната мед(за медна вана).Също така покритията стават по еластични и с малко вътрешно напрежение и се полират по-лесно след това.Формата на тока дали е синусуида , правоъгълна , триъгълна или квато и да е е без значение за процеса.

Ами тогава защо трябва да управляваш вторичното напрежение?Там трудно ще направиш управление без големи загуби.Управлявай първичното.Нещо такова:
http://www.irls.narod.ru/bp/zar/zar74.htm
http://www.shema.ru/cgi-bin/rshema.pl?action=img&file=/img/zar-us1.gif&name=%C7%C0%D0%DF%C4%CD%CE%C5%20%D3%D1%D2%D0%CE%C9%D1%D2%C2%CE%20%C4%CB%DF%20%D1%D2%C0%D0%D2%C5%D0%CD%DB%D5%20%C1%C0%D2%C0%D0%C5%C9%20%C0%CA%CA%D3%CC%D3%CB%DF%D2%CE%D0%CE%C2
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Изхождайки от предложението на hidrazin, навий си трансформатора, сложи му два яки диода на вторичната, на първичната слагай един Димер за осветление и си готов Cool
Няма стабилизация, ама е най-лесно...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 13, 2012 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с димерите е пробвано до болка.Какви ли не купувах и горят след време Very Happy .Както казах по-нагоре трябва да реализирам тая схема Very Happy няма мърдане Very Happy .Иначе си имам захранвания за всички вани , които имам и те работят екстра.Там схемата е латер траф диоди........и е безотказно вече 20 години Very Happy
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 30, 2012 13:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте , отново

Схемата проработи ама само за 2 денонощия Very Happy .Транзистора даде фира Very Happy .При максимално ниско изходно напрежение транзистора не можа да разсее топлината дори при товар от 7А.ЛМ-ката също се позагрява.Нарочно го оставих да работи 2 дена нон-стоп за да тествам надежността , но уви Very Happy .Ако сложа 2 транзистора в паралел сигурно ще издържа на тормоза.Както и да е разбрахме , че става Very Happy .
Сега сме на тема тиристори за подобен регулируем изправител Very Happy .

Изхождайки от тази статия http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_17_spisak.htm (първата) налепихме тази схема http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1692/1948961495478099021333105252rXfAApZbCYBKubOiRu0h.JPG

, но изходното напрежение не се регулира изобщо.Пробвах с различни стойности на кондензатора , същата работа Very Happy .Когато вместо R4 сложих 10к потенциометър регулацията става в диапазона от 2 до 4,8 волта.Та въпроса ми е този потенциометър R2 200k за какво служи , при всякакво негово положение на изхода няма никаква промяна.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Мар 30, 2012 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма как със зарядно за акумулатор да търсиш регулиране на изходното напрежение в широки граници! Според мен се насочи към импулсно захранване. Колегите са прави,само ще си вдигнеш сметката за ток,ако останеш на стария вариант. Колкото до управлението на първичната на трафа с фазов регулатор-получава се,но.....Трафовете са разчетени да работят със синусоида ,а не с парчета от нея. Почват да бръмчат,да пищят,стават гафове..... В атача пускам един PDF,който днес открих в дебрите на компа. Разглеждат се именно импулсни захранвания,обяснени са много добре,само трябва английски Rolling Eyes

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети