Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 17, 2012 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Платките ми дойдоха направени! Голям кеф, гледай колко малко му трябвало на човека...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
talasumo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

В крайна сметка коя платкаджийница ти ги направи?
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 02, 2012 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

http://img577.imageshack.us/img577/5194/dmc0628.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/3489/dmc0629.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/3327/schematic.gif
Платкаджията дори не разбрах как се казва фирмата му, мина през приятел. Мога да проверя ако на някой му е интересно, в София е. Ще пратя на ЛС, да не ми дърпат ушите админите.
8лв/бр. крайна цена. 3 платки. Избрах си процесор с 16 MIPS, 2 КB RAM, 32K Flash (ATMEGA 328P-PU с нормален не-SMD корпус). Предвидих да може да работи с почти всички видове дисплей с контролер. Този на снимката си го купих нов, ама си намерих 2 бр. по 2 лева от стари факс апарати. Предвидих и инфрачервен приемник, да може да се командва с дистанционно вместо клавиатура. Кутийка за левче, термодатчик за стотинки... Под 30 лева на сглобка с платката. Лека полека се реализира идеята за евтина платформа за всичко из къщи. Обаче направих простотията да пусна светодиод и транзистор последователно. 5 милиампера не може да го отпуши да управлява реле. Давайте идеи кои светодиоди имат най-малко работно напрежение... Синия ми държи 2,5 волта.

По едно време като спрях поредните реклами по ТВ-то, та си мисля до каква степен са ни дресирали. Свикнали сме да приемаме лъжата в рекламата за нещо нормално. Нито от Редбул ще ти поникнат крила, нито жена ти ще роди за 2 минути като в посланието на Булсат.
За сметка на това сме свенливи да напишем кой ни е свършил работа. Аз разучих над 10 платкаджийници, и само 2-3 ми отговориха, че въобще им се занимава с малки поръчки. За цените не коментирам изобщо.
Та, разрових как се казва фирмата - http://electron-pcb.com - това е единственото разумно, което намерих за прототипна серия. Предполагам, че принтят покритието на платките, защото прескочихме процедурата с шаблона.
Хората заслужават добри думи!
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 9:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом си доволен, това е важното .
Иначе маската ми прилича на (с извинение Laughing ) ботевградска Wink, но важното е че платката ти върши работа за случая.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз даже бях им споменал, че не ща екстри. Маската ми я дадоха като бонус.
Изобщо си е рядкост да намериш някой да се занимава да ти прави прототип за 3 броя. Най-малкото - трябва да обработи файла, да ти праща продукт - такива неща. Или пък ти обаждат едни 60-80 лв. за експеримента и си решаваш струва ли играчката ти.
Примерно аз успях да проектирам платката, обаче не успях да експортна в Гербер. Иска една камара файлове за масата, бургиите и още не знам си кво.
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

За светодиода използвай драйвери, ето идин например.
http://www.diodes.com/datasheets/ZXSC380.pdf
и други:
http://www.prema.com/Application/whiteleddriver.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Rabin написа:
Платкаджията дори не разбрах как се казва фирмата му, мина през приятел.

Той този твой приятел явно и с тях е приятел, затова си минал тънко.
За сравнение сметнах с калкулатора им една двустранна платка 120 х 100 мм без маски и сервизен печат със срок на изработка 5 дни. Излезе 25.77 лв. без ДДС. Същата платка в Селектра излезе 16.26 лв. без ДДС.
Между другото, я кажи размерите на платките си да преценим колко тънко си минал.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 12:21    Заглавие: Отговорете с цитат

64 на 82 мм е платката. Селектра ме отсвириха, това по спомен. Или са обадили дебела цена, не ми се търси.
Само шаблонът ти е 25 лв. минимум при другите, които питах.

Подозирам, че съм обърнал колектор и емитер. 6 мА в базата, 12 в колектора. Пиновете не са като на datasheet за този транзистор.

Всъщност няма да е лошо да си призная защо съм се залЮтил. Един термо-щрак е 5 лв. на магазина, не е това.
В ЕкспоЦентъра показаха фотосолар с акумулатори. 600 лева панел - 10 000 лева контролера с акумулаторите. 1 киловат. Дори нямаше въртене на панела!
Аз ще се пробвам да сглобя термопанел със слънчоглед. В процесора ще вкарам часовник да държи панела към Слънцето. Идеята е да е с подръчни средства. Може и да не стане, ама ще се пробвам.

Малко офтопик, ама да се оплача от живота! В неделя няма магазин да работи в центъра на София - половин резистор да си купиш! Като опра до нещо дето нямам - чакам до работен ден, а в работен ден нямам време за електроники...
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 13:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Май не е чак толкова евтина тази платкаджийница. Трите ти платки са излезли по 8 лв. бройката, в Селектра излизат по 7 лв. и някакви стотинки. Ама защо са те отсвирили там не знам. Мен не ме отсвирват и за една бройка, стига да не е по-малка от 1.1 кв. дм. Ако е по-малка правят няколко бройки за да запълнят 1.1 кв. дм. Минималното плащане във всички случаи е за 1.1 кв. дм. Пък и аз сам си ги комбинирам в една платка ако са малки, дори и да са различни. После си ги нарязвам. Не че защитавам Селектра. Като ти видях ентусиазма, че си намерил евтина платкаджийница, и аз реших да зарязвам Селектра и да минавам там, но все пак реших да направя сравнение. И се оказа, че там е по-скъпо от Селектра. Поне по калкулаторите на сайтовете на двете фирми.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 03, 2012 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не пропускаш шаблона? Под 60 лева оферта нямах, ще погледна пак.
Всъщност за всеки има място под слънцето, не е задължително да си при най-евтините. Да ти е близо също не е без значение.
Oтсвирили са ме, писал съм им. Може да не работят с Eagle.
Честно казано нямаше да отварям, тая приказка, обаче малко ме хвана яд. Едни ми отговориха след 2 седмици, и то беше благоволение да ми ги направят. Без цена. Поне да не си бяха правили труда.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети