|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2012 18:32 Заглавие: |
|
|
| Платките ми дойдоха направени! Голям кеф, гледай колко малко му трябвало на човека... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
talasumo Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 24, 2012 15:25 Заглавие: |
|
|
| В крайна сметка коя платкаджийница ти ги направи? |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2012 15:49 Заглавие: |
|
|
http://img577.imageshack.us/img577/5194/dmc0628.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/3489/dmc0629.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/3327/schematic.gif
Платкаджията дори не разбрах как се казва фирмата му, мина през приятел. Мога да проверя ако на някой му е интересно, в София е. Ще пратя на ЛС, да не ми дърпат ушите админите.
8лв/бр. крайна цена. 3 платки. Избрах си процесор с 16 MIPS, 2 КB RAM, 32K Flash (ATMEGA 328P-PU с нормален не-SMD корпус). Предвидих да може да работи с почти всички видове дисплей с контролер. Този на снимката си го купих нов, ама си намерих 2 бр. по 2 лева от стари факс апарати. Предвидих и инфрачервен приемник, да може да се командва с дистанционно вместо клавиатура. Кутийка за левче, термодатчик за стотинки... Под 30 лева на сглобка с платката. Лека полека се реализира идеята за евтина платформа за всичко из къщи. Обаче направих простотията да пусна светодиод и транзистор последователно. 5 милиампера не може да го отпуши да управлява реле. Давайте идеи кои светодиоди имат най-малко работно напрежение... Синия ми държи 2,5 волта.
По едно време като спрях поредните реклами по ТВ-то, та си мисля до каква степен са ни дресирали. Свикнали сме да приемаме лъжата в рекламата за нещо нормално. Нито от Редбул ще ти поникнат крила, нито жена ти ще роди за 2 минути като в посланието на Булсат.
За сметка на това сме свенливи да напишем кой ни е свършил работа. Аз разучих над 10 платкаджийници, и само 2-3 ми отговориха, че въобще им се занимава с малки поръчки. За цените не коментирам изобщо.
Та, разрових как се казва фирмата - http://electron-pcb.com - това е единственото разумно, което намерих за прототипна серия. Предполагам, че принтят покритието на платките, защото прескочихме процедурата с шаблона.
Хората заслужават добри думи! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 9:00 Заглавие: |
|
|
Щом си доволен, това е важното .
Иначе маската ми прилича на (с извинение ) ботевградска , но важното е че платката ти върши работа за случая. |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 9:48 Заглавие: |
|
|
Aз даже бях им споменал, че не ща екстри. Маската ми я дадоха като бонус.
Изобщо си е рядкост да намериш някой да се занимава да ти прави прототип за 3 броя. Най-малкото - трябва да обработи файла, да ти праща продукт - такива неща. Или пък ти обаждат едни 60-80 лв. за експеримента и си решаваш струва ли играчката ти.
Примерно аз успях да проектирам платката, обаче не успях да експортна в Гербер. Иска една камара файлове за масата, бургиите и още не знам си кво. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 10:17 Заглавие: |
|
|
| Rabin написа: | | Платкаджията дори не разбрах как се казва фирмата му, мина през приятел. |
Той този твой приятел явно и с тях е приятел, затова си минал тънко.
За сравнение сметнах с калкулатора им една двустранна платка 120 х 100 мм без маски и сервизен печат със срок на изработка 5 дни. Излезе 25.77 лв. без ДДС. Същата платка в Селектра излезе 16.26 лв. без ДДС.
Между другото, я кажи размерите на платките си да преценим колко тънко си минал. |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 12:21 Заглавие: |
|
|
64 на 82 мм е платката. Селектра ме отсвириха, това по спомен. Или са обадили дебела цена, не ми се търси.
Само шаблонът ти е 25 лв. минимум при другите, които питах.
Подозирам, че съм обърнал колектор и емитер. 6 мА в базата, 12 в колектора. Пиновете не са като на datasheet за този транзистор.
Всъщност няма да е лошо да си призная защо съм се залЮтил. Един термо-щрак е 5 лв. на магазина, не е това.
В ЕкспоЦентъра показаха фотосолар с акумулатори. 600 лева панел - 10 000 лева контролера с акумулаторите. 1 киловат. Дори нямаше въртене на панела!
Аз ще се пробвам да сглобя термопанел със слънчоглед. В процесора ще вкарам часовник да държи панела към Слънцето. Идеята е да е с подръчни средства. Може и да не стане, ама ще се пробвам.
Малко офтопик, ама да се оплача от живота! В неделя няма магазин да работи в центъра на София - половин резистор да си купиш! Като опра до нещо дето нямам - чакам до работен ден, а в работен ден нямам време за електроники... |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 13:49 Заглавие: |
|
|
| Май не е чак толкова евтина тази платкаджийница. Трите ти платки са излезли по 8 лв. бройката, в Селектра излизат по 7 лв. и някакви стотинки. Ама защо са те отсвирили там не знам. Мен не ме отсвирват и за една бройка, стига да не е по-малка от 1.1 кв. дм. Ако е по-малка правят няколко бройки за да запълнят 1.1 кв. дм. Минималното плащане във всички случаи е за 1.1 кв. дм. Пък и аз сам си ги комбинирам в една платка ако са малки, дори и да са различни. После си ги нарязвам. Не че защитавам Селектра. Като ти видях ентусиазма, че си намерил евтина платкаджийница, и аз реших да зарязвам Селектра и да минавам там, но все пак реших да направя сравнение. И се оказа, че там е по-скъпо от Селектра. Поне по калкулаторите на сайтовете на двете фирми. |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 03, 2012 14:00 Заглавие: |
|
|
Да не пропускаш шаблона? Под 60 лева оферта нямах, ще погледна пак.
Всъщност за всеки има място под слънцето, не е задължително да си при най-евтините. Да ти е близо също не е без значение.
Oтсвирили са ме, писал съм им. Може да не работят с Eagle.
Честно казано нямаше да отварям, тая приказка, обаче малко ме хвана яд. Едни ми отговориха след 2 седмици, и то беше благоволение да ми ги направят. Без цена. Поне да не си бяха правили труда. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|