Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

"Стабилизиран изправител 7" лабораторен, (0-20)V,
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2016 19:52    Заглавие: Отговорете с цитат

R4 може и да е 5К , за да не се товари захранването .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2016 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм твърдял, че предложената от мен схема е идеалната. Просто е лесна за изпълнение и върши работа. Както споменах по-горе за академични цели най-лесно и евтино ще се получи с микроконтролер. Колкото до показаната от мен схема, независимо от положението на плъзгача на R1 с R2 се постига един и същи определен диапазон на промяна на изходното напрежение. Тук според мен е важно да можем да установим на изхода примерно 5,123V. A не да държим някакъв постоянен диапазон, който в крайна сметка не ни е необходим по време на работа. А и това не е толкова трудно според мен. Ако R2 внася промяна +/- 0,1V спрямо средното си положение в изхода, ако е толкова наложително ще настроим изхода при това средно положение примерно 0-30V и действителните възможни крайни стойности ще са -0,1-30,1V. Което изобщо не е болка за умиране! И не виждам защо трябва да спорим за глупости вместо всеки да даде своето решение и питащият да направи избор.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2016 11:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Да и аз си мислех за този ефект, който rikotech8 е описъл. Когато гласим 20-24 V толкова няма значение дали е 23.9 V вместо 24. Както е примерно при 3.3 или 5V. Все пак въпросният ефект може да се премахне като се използва стереопотенциометър. Като долната част е свързана в една посока, а горната наобратно - така че съпротивлението да е обратнопропорционално.
Всъщност стереопотенциометри по 100тина ом може и да няма, така че може да се разменят, грубият да е стерео а донастройващия в средата 100 ом.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2016 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Като знам качеството на повечето потенциометри по пазара, едно прекъсване на долната секция и сбогом изпробвана схема ! Вземете си качествени многооборотни и не се занимавайте с боклуци ! Един път се прави лабораторно захранване !
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Сеп 15, 2016 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Вярно че каквото остана по пазара е с кофти качество.
Гледам при Иван има останали няколко бройки ПП3-43 - по 4,7k линейни, жични.
http://www.igi66.com/bg/catalog/pot/80-pot1
По каталог им дават по 10 000 цикъла но определено изкарват много повече.
Малко са скъпички но си заслужават. Който успее да си вземе ако иска.
На мен не ми трябват - от тях имам от доста стойности. Пък и многооборотни май ми се търкалят някъде.
Върнете се в началото
rikotech8
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 17, 2016 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
Колкото до показаната от мен схема, независимо от положението на плъзгача на R1 с R2 се постига един и същи определен диапазон на промяна на изходното напрежение.

Не е така! "Завърти" R1 към 5V, и после започни да "въртиш" R2 - няма разлика в изходното напрежение. Нарочно съм оставил двата потенциометъра еднакви, за да моде да се види по-добре ефекта на осцилоскопа. Ето го и линка към постановката.

ОК, сега виж това и направи същият експеримент.

Предимства:

- Ниска чуствителност към температурни промени и толеранси на потенциоментрите.
- Доста линейно и почти константно настройване на изходното напрежение.
- Доста константно (+/-0.5%) и предсказуем изходен импеданс (minimum 9.09K maximum 9.195)
- Ниска чуствителност към CRV (contact resistance variation) на потенциометри (1% CRV при R1 резултат 0.05% вариции)

Що се отнася за сложността, да втората е по-сложна. има два резистора отгоре Smile.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 19, 2016 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Платката ми пристигна от този китаец. За половин час я сглобих, тествах и съм много доволен, препоръчвам я. Има една особенност, която бях забравил изисква променливо на прежение като захранване, не може на DC захранване, както бях решил да я тествам Wink . Отрицателното напрежение за ОУ-тата се изработва за сметка на променливито напрежение.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 7 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети