|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 28, 2006 13:54 Заглавие: Електрожен |
|
|
| Наистина обърнете повече внимание на филтрацията. А и според мен не е добре да има толкова драйвери и след това мост с разделени канали и навивки. Дайте повече данни за трафовете, навивките, магнитопроводите, с който сте тествали и бобината L5. Ако остане време малко ще помисля и тествам по нея. За сега чао и весели празници. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 28, 2006 15:10 Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) |
|
|
| valioman написа: | А колко време го дърпаш този ток?????????????
И я си измери напрежението по време на дъгата скъпи мой.....?????
На празен ход или с малък товар може да е 50 волта (Между другото с 50 в вече режеш а не заваряш но както и да е) ама по време на дъгата айде го мерни да видиш колко е .
А и колко време са ти отпушени транзисторите ????
И защо са в мостова схема .????
Има и още много такива подобни въпроси ама ще спра дотук.Подкарай го на 2 киловата после ще видим за 5 кво ще стане
Между другото давам жокер : Обърни внимание на филтрирането на заранващото напрежение : +300 В . |
Ти да не мислиш че ще заваряваш 1 сек , ако имаш шев от 0.5 м колко време ще ти трябва да го завариш
Това че прекъсваш добре но е за малко и пак поне минута заварка , смяна на електрод колко време трае , може да се случи целия електрод да стопиш докато спреш а това са си поне 3-4мин.
Дъгата е поне с 25V и 120-150А за да се разтопи метала , тока много зависи ,от дължината на дъгата която поддържаш , от материала на електрода , обвивката дето става на шлака , абе нещата са комплексни я заваряваи със 3,5 мм вежен и ще говорим пак , с 2мм електрод само ще плюеш по ламарини и ще си мислиш че заваряваш . Като го направиш слаб и след това ще се сетиш че трябва да завариш нещо по така и айде мъкни оня другия електрожен дето е 50кг траф да ти доде акъла , ми ако нямаш друг и трябва да се молиш на този и онзи ми без пари кои дава вече , я си го направи да ти вади ток колкото трябва и пак ще говорим
Помисли малко защо ще е мостова , коя друга схема ще работи с по малък ток на транзисторите за тази мощност !!!
Дори предната дето беше започнал дискусията човека и там транзисторите се оказа че се отпушват и двата едновременно , смятаи тока времето им на отпушвано състояние колко ще е за да стигнеш 5-6KW, ако са IRFP460 имаш 0.6Ом*20A*20А=240W отделена мощност върху транзисторите, ако схемата е мостова и е с IRG4PC50U вече имаш (0.06Ом*20А*20А)/2 = 12W върху транзистор  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 12:26 Заглавие: |
|
|
suxfan,
за IGBT-тата че са по-добре те подкрепям, за запаса по мощност - само така...., ама тая сметка за мощността откъде я изкара не ми стана ясно. Тоя транзистор няма Rds както MOSFET, а има Ucesat - като при биполярните, което за 20А ток е 1.65-2.0V. Умножено по 20А това дава 33 - 40W. И тъй-като всеки транзистор работи на полупериод става по около 16-20Вт на транзистор на полупериод от проводящи загуби.
Ключовите загуби ги дават общо 0.9mJ. Това разделено на периода на работа на инвертора дава комутационните загуби, които да се сумират със статичните от по-горе.
Аналогично за IRFP460 се получава при Rds = 0.6ома, (по каталог го дават 0.25, но като се вдигне по коефициентите за ток 20А и за температура окло 70-80 градуса наистина ще стане толкова) 0.6*20*20 = 240, разделено на 2 = 120Вт. Дотук само статучни загуби за MOSFET. За него комутационните загуби пак излизат около 0.9mJ.
Всъщност работата е на компромис, защото за да се ограничат комутационните загуби до към 10-15Вт ще трябва да се пусне на честота 10-15кХц, което и ще се чува ужасно и освен това означава и голям трансформатор...
При честота 30кХц за да се избегне чуваемия спектър комутационните загуби стават 28Вт на парче
Сумирани със статичните загуби отиваме на 50Вт на транзистор или на 200Вт за четиримата....
Момчета как ще се охлажда това нещо Аз недоумявам......
П.С. Верно че все пак 200Вт към 6кВт са 3.3%, ама все пак ....  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 12:47 Заглавие: |
|
|
След кратка справка виждам че феритите Е100 и даже Е120 няма да станат за тая мощност на тая честота.....
Въобще какво мислите да го правите трансформатора? _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 13:33 Заглавие: Hm |
|
|
| tropper написа: | След кратка справка виждам че феритите Е100 и даже Е120 няма да станат за тая мощност на тая честота.....
Въобще какво мислите да го правите трансформатора? |
Уточни малко за кои ферити става на въпрос ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 13:43 Заглавие: |
|
|
Е100 и Е120 на Kaschke, дето ги продават в Комет, съответно със страна на квадрата 100мм и 120мм, но няма значение. За тая мощност трябва ферит с много голям ефективен обем.
Едит: то даже 120мм не произвеждали... _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 15:16 Заглавие: ! |
|
|
| tropper написа: | Е100 и Е120 на Kaschke, дето ги продават в Комет, съответно със страна на квадрата 100мм и 120мм, но няма значение. За тая мощност трябва ферит с много голям ефективен обем.
Едит: то даже 120мм не произвеждали... |
Да те затова руснаците ползват ферити от стари ТХО и то май 6 успоредно долепени става си като онзи траф ама с подходяща проводимост
Иначе за драйверния траф дето си правих опитите установих че трабва да е феритен пръстен М2000, с него дава най добър импулс на изхода почти правоъгълен
Но все не ми остава време да си довърша експеримента  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 18:29 Заглавие: Re: ! |
|
|
| suxfan написа: | Да те затова руснаците ползват ферити от стари ТХО и то май 6 успоредно долепени става си като онзи траф ама с подходяща проводимост |
Тва не ми звучи много сериозно
Те не бяха ли с кръгло сечение на ствола феритите за ТХО? То и без тва си има големи изкривявания на магн. поле при успоредно използване на ферити пък така ще е съвсем ....  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 20:24 Заглавие: Re: ! |
|
|
| tropper написа: | | suxfan написа: | Да те затова руснаците ползват ферити от стари ТХО и то май 6 успоредно долепени става си като онзи траф ама с подходяща проводимост |
Тва не ми звучи много сериозно
Те не бяха ли с кръгло сечение на ствола феритите за ТХО? То и без тва си има големи изкривявания на магн. поле при успоредно използване на ферити пък така ще е съвсем ....  |
И на мен така ми се стори ама днес пак се зарових в руските форуми и всички самоделни варианти на електрожен с такъв ферит бяха направени с 2x2 или 3x3 в паралел ето:
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 29, 2006 20:28 Заглавие: |
|
|
щом казват.. значи сигурно работи... знае ли човек  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|