|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
svetli_78 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 9:16 Заглавие: Схема |
|
|
Здравейте!
Трябва ми една проста схемичка която да включва реле при сигнал от порядъка на 0.5-0.6 волта!Ясно ми е че ще стане с транзистор и примерно бобината на релето ще е включена в емитерната верига(ако не се бъркам) на транзистора!
Кратко описание на схемата:
Това нещо ще се използва в автомобил, за изключване на подгряване на ламбда сонда!Подгряването се изключва при достигане на 2300 оборота на двигателя.Сигнал взимам от оборотомера.
Ще Ви бъда много благодарен за някоя примерна схема! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 11:37 Заглавие: |
|
|
| с усилвател на ток |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 30, 2005 14:22 Заглавие: Re: Схема |
|
|
| svetli_78 написа: | Здравейте!
Трябва ми една проста схемичка която да включва реле при сигнал от порядъка на 0.5-0.6 волта!Ясно ми е че ще стане с транзистор и примерно бобината на релето ще е включена в емитерната верига(ако не се бъркам) на транзистора!
Кратко описание на схемата:
Това нещо ще се използва в автомобил, за изключване на подгряване на ламбда сонда!Подгряването се изключва при достигане на 2300 оборота на двигателя.Сигнал взимам от оборотомера.
Ще Ви бъда много благодарен за някоя примерна схема! |
Напрежението е подходящо за отпушване на транзистор.
Подаваш го през 1ком на базата. Емитерът е заземен. Релето е в колектора /колектор-реле-плюс на захранването/. Паралелно на релето, за всеки случай, диод 1N4003 в обратно свързване. Транзисторът е н-р-н, маломощен или средномощен, в зависимост от релето. Ако трябва да регулираш точно напрежението на включване и то е малко недостатъчно - един тример потенциометър, последователно с постоянен резистор, и двата по 47ком /примерно/, между базата и плюса. Ако се включва по-рано, вместо тази верига, един тример 10ком от база към шаси. Ако искаш да покриеш и двата случая, пак е лесно, сам го измисли  |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 31, 2005 17:52 Заглавие: |
|
|
другия вариант е с компаратор, на чиито изход е включен транзистор. Може и MOSFET. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|