Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Аларма за срязване на кабел или нещо подобно

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
uziiiii
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 07, 2016 20:26    Заглавие: Аларма за срязване на кабел или нещо подобно Отговорете с цитат

Здравейте колеги,налага ми се за известно време да си прекарам ток до място където няма електрическа мрежа.Разстоянието е около 200 м. консуматора е около 1Kw,кабела който ще се ползва е 2x5мм2. Опасявам се обаче от кражба на въпросния кабел през нощта ,когато няма да е захранен.Имам някаква идея да проста аларма която се задейства при прекъсване на кабела.За целта мисля да използвам два контактора с оперативно напрежение 230V,като първия е при източника на напрежение и при пуск му се подава оперативно напрежение,затваря му се NO контактите и се подават фаза и нула по трасето.Другия контактор се намира при консуматора и при протичане на ток по трасето му се подава оперативно напрежение и също му се затваря NО контакта и подава напрежение към консуматора.Идеята ми е при липса на напрежение на контакторите, на входа на NC контактите на първия контактор да се подава ток с ниско напрежение (9-12V),а изхода му да е свързан към изхода на NO контакта ,а през NC контакта на втория контактор да се дава накъсо фазата и нулата,като по този начин създава непрекъсната верига която може да управлява маломощно реле което да задейства сирена .За целта първия контактор трябва да има поне два NC и два NO контакта ,за да може при работен режим да комутира през двата NO контакта работната верига(L и N),а в режим на аларма да комутира през NC контактите оперативната верига на маломощното реленце(+ и -).Идеята е в режим на аларма при прекъване/срязване на веригата през реленцето да се задейства сирена.Не знам дали някой е реализирал подобна щурутия ,но ако има,нека да сподели мнение Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
k810
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Несебър

МнениеПуснато на: Чет Юли 07, 2016 22:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Много сложно ми се стори Smile
Нормално затворен контакт на реле/контактор за 220В. При отпадане на напрежението, контакта затваря и ти задейства каквото искаш на акумулатор в далечния край на веригата.

Ако тече постоянно ток по веригата, някой трябва да го плаща Very Happy
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Юли 08, 2016 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Трудна работа, да го опазиш. Нашто мангал всичко ще опоска, че и тебе ще пребият за 200м. кабел. Това като лирично отклонение към реалноста.
Добре, тази аларма от акумулатор ще я храниш, така ли. Щом вечер няма да има ток на мястото. Или тя ще е увас. Нещо елементарно.
Използвай стандартна аларма. Вместо пир вързваш кабела. Или ползваш все едно датчик за отворена врата, прозорец. Като на другия му край закачаш резистор. Както се закача по линиите с пирове. Като се промени рязко съпротивлението алармата писва. Само трябва да ходиш да разкачаш резистора всеки ден. Или да го сложиш на един контактор. Когато има ток контактора разкача резистора. Когато спреш тока контактора пак го закача към кабела. Така можеш да ползваш готова аларма с каквито екстри на изключване искаш.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети