|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 10, 2016 23:48 Заглавие: Проблем с регулатор на напрежение на базата на MC34063A |
|
|
Използвам регулатор за 5V, който съм взел от ТАЗИ схема - в частта за захранването й. Проблемът е, че се наблюдава следният ефект: При входни напрежения до 12V изходното напрежение варира. След това се стабилизира и работи добре. Всъщност, налага се да сваля леко изходното напрежение: до 4,8V, при което няма да има проблем, ако се държи по описания начин. Използвах някакви калкулатори, но в общи линии, нищо не помага. Напрежението варира, а устройството, което захранвам е чувствително към това и се държи неадекватно.
Опитвах с подмяна на дросела, намалих резистора 3к до 2к2, но промяна няма. електролитите са low ESR. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2016 8:32 Заглавие: |
|
|
Погледни резултата на осцилоскоп и ще ти стане ясно защо е така. Работата на схемите, реализирани с този тип чипове е отвратителна. Първо трябва да се сметнат добре дросела и изходния кондензатор и след това да се прави допълнителен подбор и "напасване". Схемата е чувствителна към входното напрежение и товара в изхода. При липса на товар или малък товар в изхода нещата са съвсем зле. Ако имаш вариращо входно напрежение в голям диапазон - също е трудна работа.
Признак за неправилна работа на тази нещастна схема (ако нямаш осцилоскоп) е излъчване на звук в чуваения спектър. Това става, защото ШИМ-а не работи постоянно и плавно да се променя запълването му (по нормалния начин), а работи на "пакети", пуска максаимално запълване и после изключва напълно. И така двете състояния се редуват. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2016 11:13 Заглавие: |
|
|
Не можах да отворя твоя линк, затова погледни даташийта http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF Схемата от страница 7 съм я правил вероятно в повече от 200-250 екземпляра без никакви проблеми. Rsc може да го намалиш до 0,2 Ома. Дроселът L трябва да е за по-голям ток- купувах от КОМЕТ дросели CW8A за ток около 0,75 А . R1 и R2 ги заменях с тример и така настройвах изхода за напрежение 4,15V , което ми бе необходимо. С тези платки захранвах GSM телефони, работещи с алармени системи. Никога не съм имал проблеми от какъвото и да е естество. Впоследствие съм ползвал 34063 и за зареждане и на оловни акумулатори 7,2Ah и в двата варианта- step up и step и пак всичко е били нормално. Външни транзистори не съм ползвал никога. За по-добра филтрация поставях винаги и допълнителната верига 1uH/100uF. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2016 18:22 Заглавие: |
|
|
Смених цялото захранване. Така и не тръгна като хората. Някой разполага ли със схемата на ТОЗИ регулатор(на базата на MP1584)? Използвам него и работи изключително добре. Алтернативно, търся схема на регулатор, който може да стабилизира на 5V, при входно напрежение 6V. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
sbirov Опитен потребител

|
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|