| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivantcho Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 13, 2016 16:58 Заглавие: Ремонт домофон Балканбит |
|
|
Здравейте
Налага се да ремонтирам домофона в стара кооперация.
Централа Балканбит 3+1. Стари апартаментни домофони с телефонни слушалка и микрофон.
Отключване от апартамент - работи.
Разговор от входното табло към апартамент - нормална чуваемост.
Разговор от апартамент към входното табло - много слаба чуваемост. В говорителчето на входното табло (8 Ом) има постоянен "брум".
На платката на централата има LM339N, LM380N и LS1240A. Предполагам, че ЛС-а е мелодичен звънец, а другите два чипа са усилвателите нагоре/надолу.
Дайте някакви насоки - дали да сменям усилвателя посока "надолу", или да търся проблем в някой апартаментен апарат?
Последната промяна е направена от ivantcho на Чет Юли 14, 2016 10:12; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 13, 2016 17:22 Заглавие: |
|
|
Ако микрофоните са въгленови, както предполагам, сменяй тях. Иначе потърси схема, така на сляпо да се сменят ОУ-та не ми се нрави. Според мен те са последните, които ще се повредят. Провери захранването, смени електролитните кондензатори. Не бързай с операционните усилватели. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 13, 2016 19:44 Заглавие: |
|
|
Микрофона на Балканбит е електретен с транзисторен усилвател. Провери как се чува от друг апарат, ако е същото виж регулаторите долу в усилвателя, ако е добре - виж си регулатора в апарата, ако не увеличава виж и транзистора, и не е зле да провериш окабеляването като цяло !
| Цитат: | | Стари апартаментни домофони с телефонни слушалка и микрофон. |
Това го изпуснах, купете си нов апарат етажен за 20-тина лева от Балканбит и не се занимавай с глупости ! |
|
|
 |
ivantcho Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2016 9:43 Заглавие: |
|
|
Много благодаря за мненията!
Входа е населен 80% с пенсионери, за които 20лв са разходите за 3 дни и 20% младежи, които биха сменили входната врата със завеса...
picture upload
Няма регулатори.
Лошата чуваемост към таблото важи за всички апарати, за които можах да питам как работят (4 от 12). Затова мисля, че е виновна обща част.
Как би се държала системата, ако има отворен друг апарат?
Има постоянен "брум" в говорителчето на входа ?!
Нямам достъп до всички апарати . А трябва да оправя нещата с минимум видимо присъствие там . |
|
|
 |
ianko... Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2016 16:12 Заглавие: |
|
|
| Най големия електролитен кондензатор мисля,че е надут. Започни от кондензатора. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2016 19:58 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Няма регулатори.
Лошата чуваемост към таблото важи за всички апарати, за които можах да питам как работят (4 от 12). Затова мисля, че е виновна обща част.
Как би се държала системата, ако има отворен друг апарат?
Има постоянен "брум" в говорителчето на входа ?!
|
Както си го описал може да е "мисията невъзможна" ! Старите апарати имат нужда от профилактика и реглаж на контактите , като нямаш достъп какво правиш ? Два да са отворени и ти заминава сигнала на кино . Можеш да смениш издутия електролит, брума е от него 100% . Регулатори има, ама ти не ги виждаш- черните тримери вляво и вдясно долу до клемите на усилвателя. Увеличи този за микрофона на етажния домофон, ама може да бъдеш неприятно изненадан от микрофония . |
|
|
 |
ivantcho Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2016 9:50 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | ...Регулатори има, ама ти не ги виждаш... |
Наистина съм кьорав...
Набързо реших, че са варистори или дросели...
Много благодаря!
Като има развитие, ще пиша пак. |
|
|
 |
|