|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 9:15 Заглавие: Малко помощ за батериен перфоратор |
|
|
Машинката е BUDGET. Купих я преди малко повече от 3 години. Неприятностите започнаха веднага, няколко пъти я връщах за ремонт, два пъти сваляхме от рафта нови и си тръгвах с тях. Явно дефектът е абсолютно еднозначен за всички или поне за тия, които минаха през ръцете ми. Проба в магазина- работи. Прибирам се у дома, зареждам батерията както си му е редът и машината ако тръгне- тръгва за малко, след което спира. След време може пак да тръгне, ама може и да не тръгне. Така или иначе поработих с нея, на няколко обекта успях да я ползвам, върши перфектна работа! Тежи около килограм , с едно зареждане съм правил около 20 отвора в бетон. Няма жици да те дърпат от стълбата, бе кеф. Та в един момент в магазина- ПРАКТИКЕР взеха да ми обясняват, че батерията гаранция няма. Поскарах се с тоя- оня, след което се разболях, а когато се оправих реших че много-много не ми се работи и позарязах тия занимания. Онзи ден се хванах да разчиствам и изрових перфораторчето. И понеже вече време се намира, реших да видя какво става. Батерията е Li-Ion. Оказа се че две от четирите клетки са заминали. Викам си фанах дявола за рогата. Да, ама май го фанах за нещо друго. Смених четирите батерии с нови. Заредих ги, опънах спусъка, завъртя, но след 3-4 секунди спря. Гледам индикатора на заряда- едва примигва и умира. Така няколко пъти, след което разглобих отново батерията. Всичките клетки си бяха заредени. Опитах с външен акумулатор- оловен, 12V/1,3Ah- работи си без грешка. Проблемът категорично е в батерията, по-точно- в електрониката. Плюсът отива директно в машината, минусът минава през един мост от дебел проводник- посочил съм го на снимката- и отива в елемент, който е транзистор или тиристор- ВА1515. И той е прободен с червена стрелка.
Tа при измерванията се оказа, че до натискане на спусъка минуса си го има до десния и на средния извод на елемента, а на левия има около 0,65V. При натискане на спусъка на левия извод напрежението изчезва, става 0V, на средния извод, който е фактически изхода на схемата се появяват 16V и машината не тръгва. Измерванията ме водят на мисълта че въпросният елемент е транзистор, но ровенето в ГУГЪЛ ме води непрекъснато до един полет на Бритиш Еъруейз- ВА1515 И толкова. Сега питанката е дали споменатият мост не следи тока и спадът върху него дали не задейства някаква защита? Другото странно е, че на обратната страна на платката има същият на външен вид елемент, паралелно свързан (според мен) на ВА1515, но означен ВА1R13.
Гугъл и за него не казва нищо, пак ме качва на самолетите на Бритиш и ме оставя в неведение. Молбата ми е някой срещал ли се е с въпросния перфоратор и има ли идея от де да захвана. Умните китайци между другото са спестили 10-12 резистора, които според мен би трябвало да осъществяват балансирането на заряда на батерията. Всичко си е на мястото- изводите от всеки елемент, щепселчето с тях е забодено на платката, но резистори няма!
Ей там, на оградения полигон е трябвало да се наредят резисторите. Не е проблем да заобиколя тази електроника, която явно върши някаква работа. И да подкарам машината. Обаче два пъти ми се палиха литиеви батерии в ръцете и не ща да дърпам дявола за опашката. Ще бъда благодарен за всяка информация за цитираните и показани елементи, както и за идеи и съвети какво да правя, за да може да се ползва машината. А тя е наистина много удобна и полезна. Две дупки да се направят с нея на височина- ползата е огромна! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 9:38 Заглавие: |
|
|
| Може ли снимка без червените стрелки? Под тях какво пише? |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 9:55 Заглавие: Re: Малко помощ за батериен перфоратор |
|
|
| Ditronix написа: | | Измерванията ме водят на мисълта че въпросният елемент е транзистор, но ровенето в ГУГЪЛ ме води непрекъснато до един полет на Бритиш Еъруейз- ВА1515... |
Ти що гледаш долния ред бре? Че си и закрил със стрелката буквата D, че и на двете снимки!
Ти да не криеш нещо??? Заповядай:
AOD4132
Между другото - това тук на 19-та страница мисля че може да ти помогне много.
S-8254A BATTERY PROTECTION IC |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 11:44 Заглавие: |
|
|
Стефане, може и без стрелките, после се усетих, че е трябвало да откача и щепселчето с изводите за баланса. Ето и такава снимка:
Хидра, благодаря! Ами гледам явно това, което ми се иска да видя- добре сдъвкано и смляно! Да, сега има материал за размисъл.
Благодаря! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 18:16 Заглавие: |
|
|
Даааа, неведнъж съм казвал че форумите са за да си помагаме. И че човек точно на тях може да разчита много повече за квалифицирана помощ отколкото в разни "фирмени" и "оторизирани" сервизи Перфораторът вече перфорира. Благодарение на информацията, която ми подаде Хидрата. Огромно благодаря човече! След като разгледах PDF-a на контролера- оказа се абсолютно същия на моята платка- и попрочетох това-онова за работата му, хванах прибора и установих че напрежението от първата клетка не стига до контролера. Прекъснат преход между двата слоя на платката. Ей и снимчица,
Спойката, забодена със стрелката! Че пък и от другата страна преходът остава под чипа, не се и вижда де отива. Нагрях с поялника, малко припой и флюсче и нещата станаха. И ще се окаже, че цялата им серия платки е била с един и същи проблем. Поне през ръцете ми минаха три машинки - всички се държаха по абсолютно един и същи начин. Това е. Въпросът е решен, ще спя спокойно тази вечер  _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2017 19:28 Заглавие: |
|
|
Е то и сам щеше да се оправиш ако не беше се заблудил за транзистора.
Примерно Q5 щеше ли да го търсиш като BA1N1U и пак да стигнеш до самолетите на Бритиш.
Па и основаната работа ти сам си я свършил.
Радвам се че се е получило и да си го ползваш дълго и безаварийно. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|