Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

неон в тон с баса

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 14:05    Заглавие: неон в тон с баса Отговорете с цитат

Някой би ли ми обяснил на какъв принцип ба4кат неоновите лампи,на какви напрежения са,кви пари са.Целта ми е да ги направя като "удари" баса да светят до колкото е възмойно в тон с него.Видях в технополос една бас кутия за кола в която неоните светеха точно по този на4ин.Видях 4е зад колоната има6е някакво устроиство в малка кутия.Ако някой е правил не6то нека сподели
Аз съм с два броя ТДА7294-изходното и напрежение е от 0 до 2 волта в зависимост от усилването
Върнете се в началото
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Сеп 20, 2005 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал съм такива в компютърни кутии, като лампата, която наподобява неонова пура, но светва от единия край към другия при удара на баса, а не изведнъй цялата. Този вариянт работи на 12В, но има един недостатък, че е използван микрофон за да се постигне ефекта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Чесно казано не знам как ще стане със неон, но ако искаш можеш да видиш статията в Млад конструктор за БЛИЦ ефект - това не е същото но ефекта е наистина добър.И ако някой наистина е наясно принциопа на неоновите лампи нека драсне някой и друг ред, защото не съм много запознат.Те на принципа на луминисцентните лампи ли бачкат?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Те са луминесцентни лампи Smile
Идва от ефекта "луминесценция". В зависимост от комбинацията газ/луминофор (това дето е намазано по стените на тръбата) светят в различен цвят. Схемата на свързване може да е класическа - със стартер и дросел (в случая не става) или с електронно палене.
Електронно запалване е лесно да се направи. Като, ако не ме лъже паметта грубата сметка беше 1kV на метър... Един импулсен траф, няколко транзистора, кондензатора, резистора, щипка сол, малко черен пипер Smile .. схеми из нета колкото искаш. В гоглето може да търсиш нещо от сорта "fluorescent tube 12V driver schematic" да речем..
А това, което rudiem казва, предполагам че по някакъв начин е свързано с ефекта че при работа на луминесцентна лампа на постоянен ток, в единия край (забравих кой) светлината силно отслабва и вероятно има някакъв начин да се управлява това...
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи за да се запали лампата трябва да се подаде високото напрейение - 1кВ на метър примерно и след като веднай е запалена трябва да се подава 12В постоянно така ли? Щот обикновенни луминисцентни лампи работят просто чрез множител на напрежение, тези които са за 12В ще работят ли както трябва само с множител ?
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Съжелявам! Това горе бях аз Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
iavor4o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Неее, работното напрежение за лампа 1м е около 70-80В. За да няма фойерверки последователно на лампата се включва баластен резистор и така, понеже лампата е нелинеен елемент, се стабилизира тока през нея. Тия 1000В/м са само да се запали. Някъде трябва да имам таблица с мощности, напрежения и стойности на баластни резистори, ако не намериш в нета, ще поровя да я намеря.
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 15:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Пичове, трябва да се уточните дали става дума за луминисцентна или неонова лампа, защото има доста сериозна разлика. При едната луминофор преобразува UV светлината, която се излъчва от плазмата (ионизираният газ, в случая живачни пари), а при другия тим свети самият газ. Това, което беше казано дотук е валидно само за луминесцентните лампи (пурите и енергоспестяващите лампи). Другите (неоновите) се палят от много високо напрежение (понякога десетки киловолти - зависи от дължината), а цвета, в който светят зависи от състава на газа, с който са пълни.

В нета има достатъчно материали и за двата типа.
rudiem
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2005 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Съжалявам, че в началото не споменах, че въпросните лампи, които съм виждал наподобяват онези, които някои слагат като трети стоп на колите си естествено са пури.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
бмв
Гост

МнениеПуснато на: Пет Сеп 23, 2005 11:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Такива неони имаше при ония пичове от www.lightfashion.com
аз съм много доволен от тях
а и цените са добри
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети