| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 20, 2005 14:05 Заглавие: неон в тон с баса |
|
|
Някой би ли ми обяснил на какъв принцип ба4кат неоновите лампи,на какви напрежения са,кви пари са.Целта ми е да ги направя като "удари" баса да светят до колкото е възмойно в тон с него.Видях в технополос една бас кутия за кола в която неоните светеха точно по този на4ин.Видях 4е зад колоната има6е някакво устроиство в малка кутия.Ако някой е правил не6то нека сподели
Аз съм с два броя ТДА7294-изходното и напрежение е от 0 до 2 волта в зависимост от усилването |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 20, 2005 19:54 Заглавие: |
|
|
| Виждал съм такива в компютърни кутии, като лампата, която наподобява неонова пура, но светва от единия край към другия при удара на баса, а не изведнъй цялата. Този вариянт работи на 12В, но има един недостатък, че е използван микрофон за да се постигне ефекта. |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 11:45 Заглавие: |
|
|
| Чесно казано не знам как ще стане със неон, но ако искаш можеш да видиш статията в Млад конструктор за БЛИЦ ефект - това не е същото но ефекта е наистина добър.И ако някой наистина е наясно принциопа на неоновите лампи нека драсне някой и друг ред, защото не съм много запознат.Те на принципа на луминисцентните лампи ли бачкат? |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:43 Заглавие: |
|
|
Те са луминесцентни лампи
Идва от ефекта "луминесценция". В зависимост от комбинацията газ/луминофор (това дето е намазано по стените на тръбата) светят в различен цвят. Схемата на свързване може да е класическа - със стартер и дросел (в случая не става) или с електронно палене.
Електронно запалване е лесно да се направи. Като, ако не ме лъже паметта грубата сметка беше 1kV на метър... Един импулсен траф, няколко транзистора, кондензатора, резистора, щипка сол, малко черен пипер .. схеми из нета колкото искаш. В гоглето може да търсиш нещо от сорта "fluorescent tube 12V driver schematic" да речем..
А това, което rudiem казва, предполагам че по някакъв начин е свързано с ефекта че при работа на луминесцентна лампа на постоянен ток, в единия край (забравих кой) светлината силно отслабва и вероятно има някакъв начин да се управлява това... _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:53 Заглавие: |
|
|
| Значи за да се запали лампата трябва да се подаде високото напрейение - 1кВ на метър примерно и след като веднай е запалена трябва да се подава 12В постоянно така ли? Щот обикновенни луминисцентни лампи работят просто чрез множител на напрежение, тези които са за 12В ще работят ли както трябва само с множител ? |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 13:55 Заглавие: |
|
|
Съжелявам! Това горе бях аз  |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 14:12 Заглавие: |
|
|
Неее, работното напрежение за лампа 1м е около 70-80В. За да няма фойерверки последователно на лампата се включва баластен резистор и така, понеже лампата е нелинеен елемент, се стабилизира тока през нея. Тия 1000В/м са само да се запали. Някъде трябва да имам таблица с мощности, напрежения и стойности на баластни резистори, ако не намериш в нета, ще поровя да я намеря. _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 15:53 Заглавие: |
|
|
Пичове, трябва да се уточните дали става дума за луминисцентна или неонова лампа, защото има доста сериозна разлика. При едната луминофор преобразува UV светлината, която се излъчва от плазмата (ионизираният газ, в случая живачни пари), а при другия тим свети самият газ. Това, което беше казано дотук е валидно само за луминесцентните лампи (пурите и енергоспестяващите лампи). Другите (неоновите) се палят от много високо напрежение (понякога десетки киловолти - зависи от дължината), а цвета, в който светят зависи от състава на газа, с който са пълни.
В нета има достатъчно материали и за двата типа. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
rudiem Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 20:03 Заглавие: |
|
|
| Съжалявам, че в началото не споменах, че въпросните лампи, които съм виждал наподобяват онези, които някои слагат като трети стоп на колите си естествено са пури. |
|
|
 |
бмв Гост
|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 11:15 Заглавие: |
|
|
Такива неони имаше при ония пичове от www.lightfashion.com
аз съм много доволен от тях
а и цените са добри |