|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tokbatak Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 19:26 Заглавие: Проблем със зареждане на батерия за винтоверт Bosch - GSR 12 |
|
|
Здравейте!
Имам винтовер Бош от дълги години. Батерията му(Hi-Cd) се скапа, след продължителна вярна служба. Реших да сменя елементите в нея. Понеже новите са от Китай и не се знае доколко параметрите са реални, реших да взема 2,5Аh. Оргиналните елементи бяха 1,5Аh. Подмених елементите и я включих в зарядното, но така и батерията не можа да се зареди. По индикацията на зарядното тръгва накакво зареждане, но бързо изключва и дава че батерията е заредена. Батерията е 10 елемента, 12V. Зарядното е 7,2-14,4V, 1,9A. Проверих елементите, правих и други замервания но така и не успях да заредя батерията с зарядното. Напрежението на батерията не можа да премине 12V.
Намерих зарядно Бош, от малък ъглошлаиф 7,2-14,4V, 5A. Батерията на ъглошлайфа е 14,4V; 2,6А. С това зарядно моята батерия се зареди. След зареждането 13,8V. Лошото е че моето зарядно зареди батерията на ъглошлайфа. 16,6V след зареждането.
Тук дилемата се усложни! Батерията работи! Зарядното работи! Двете обаче не се харесват!
Минуса на батерията през съпротивление 6,2кОм отива чрез клема към зарядното, отделно и един термодатчик свързан за "-" в батерията отива чрез клема в зарядното/вероятно защита от прегряване на батерията/.
Интерисува ме: Това съпротивление да не зависи от капацитета на батерията и да има отношение към момента на изключване на заряда? Единственото логично нещо е зарядното да не разпознава батерията като 10 елементна - 12 волта, а да я определя като 9 или 8 елементна - 10,8 съответно 9,6 волта, и такаа да счита че е заредена и да изключва. По табелката на зарядните излиза че зареждат батерии от 6 до 12 елемента, но как разпознават колоко елемента са насреща? моето зарядно зареди батерията на ъглошлайфа която е 12 елемента без проблем, както и зарядното на ъглошлайфа зареди моята батерия която е 10 елемента!
Моля помагайте.
Предварително благодаря на всички отзовали се да помогнат. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
denyo Опитен потребител

|
|
|
 |
tokbatak Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 21:44 Заглавие: |
|
|
Да. Доста време ми трябваше да разредя батерията с винтоверта. Е, може би не е добра колкото оригиналната.
След като се зареди, реших да я разредя и да я сложа на моето си зарядно с надеждата че този път ще зарежда. Отново не можа да я зареди. Направих втори опит с другото зарядно я заредих и този път я разредих но не докрай. Оставих я на 12,8V, като си мислех че по тоя начин ще излъжа зарядното че батерията е 12V. Отново не се получи - колкото я сложих, толкова я свалих - 12,8V |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 22:00 Заглавие: Re: Проблем със зареждане на батерия за винтоверт Bosch - GS |
|
|
| tokbatak написа: | | ... Минуса на батерията през съпротивление 6,2кОм отива чрез клема към зарядното... |
Я нарисувай кое как си свързал или снимай. |
|
|
 |
tokbatak Нов потребител

|
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 0:08 Заглавие: |
|
|
Когато са чисто нови NiCd и NiMh имат нужда от няколко цикъла заряд-разряд за да влязат в пълния си капацитет. Желателно е първите цикли да са с по малък ток, примерно 1/10С, а не както в случая със зарядните на професионалните инструменти, които зареждат с ток превишаващ около 2 пъти капацитета на батерията.
Подозирам че някой от 10-те елемента не е влязъл в нормален режим, и в момента капацитета му е няколко пъти под номиналния, и за това оригиналното зарядното изключва бързо, понеже батерията бързо достига до максималното напрежение на зареждане. |
|
|
 |
denyo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 10:07 Заглавие: |
|
|
Нямам опит с подобни зарядни, но поради липса на други мнения, ще напиша как бих процедирал аз. Едната ти батерия е с 10 елемента, а другата с 12, от там предполагам идва различното поведение на зарядните. Пробвай наистина идеята на k810, ако нещо са залежали елементите може причината да е в тях. За зареждането им обаче ще ти трябва някакъв вид регулируем ТЕС или сам да си пригодиш нещо. Виж ги после под товар дали някой елемент не кляка. Не знам какви измервания си правил и как си проверил елементите, но ако подадеш на един здрав разреден елемент 1.475V той би трябвало в началото да гълта ток колкото е капацитета му. Ако елементите са читави, възможно е твоето зарядно да е прекалено умно и да не "харесва" новите елементи. Аз бих му издирил схемата за да мога да се ориентирам защо се държи така. Предполагам с лека корекция на някое съпротивление ще тръгне. Иначе има логика съпротивлението да дава информация колко са елементите, но нека каже някой който има опит. _________________ Евтини златарски везни.
Козунак на конци се прави лесно, стига да имаш точната рецепта - kozunak.top |
|
|
 |
tokbatak Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 13:58 Заглавие: |
|
|
Това със съпротивлението отпада. И при двете зарядни веригата със съпротивлението остава отворена. Може би се използва при други консуматори или зарядни.
Аз също се усъмних че може да има повреден елемент. Затова поръчах още 2 елемента. Вчера пристигнаха, затова и отворих темата. Не ми е ясна много темата за батериите и тяхното зареждане. Отначало правих замерване, как пада напрежението на всеки елемент в продължение на 2-3 седмици. Понеже нямах зарядно, меренето започна от фабричното зареждане - тогава беше 1,28V на елемент. Отначало винтоверта въртеше добре с този заряд. Малко по бързо падна напрежението на първия и последния елемент, до 1,05V, средните елементи останаха с напрежение 1,12-1,15V.
Имам устройство за подръжка на акумолатор. Работи в диапазона 5-24V. Смятам да вържа батерията към него за седмица-две. Може да помогне. Изпробвано е че почти мъртви акумолатори им дава нов живот. На колегата акумулатор на 3 месеца от студа през зимата, окото му потъмна и след като започна редовно да го поставя на акумолатора като я прибере в гаража, за месец светна ярко зелено. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 22:31 Заглавие: |
|
|
Най-дълго време при разряд задържат напрежението на 1,2V което е номиналното. При 1 волт на елемент вече е изтощена, а при 1,15V означава че скоро също ще се изтощи. Според мен не е трябвало да сменяш елементите които първи са стигнали 1 V , при 1,15 на останалите. Винаги има толеранси между елементите. Tова 1,15V след 200- 300 mAh също ще падне на 1 V .
Имам няколко зарядни за батерии с измерване на капацитета, често се случва при нова батерия капацитета да е само 50 % при първите няколко зареждания, докато влязат в час.
Като ги сложиш на мощното зарядно да престоят дълго време, ги третираш като умрели батерии за съживяване, а те са нови.
Друг вариант е някой елемент да е с високо вътрешно съпротивление, а от там и целия комплект да е с високо R, понеже са последователно. Зарядното на синия Бош най вероятно е интелигентно , и ако не може да осигури протичането на 1,5 А заради високо R на батерията, също да изключва. |
|
|
 |
tokbatak Нов потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|