|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
recket Активен потребител

Регистриран на: 15 Фев 2005 Мнения: 55 Местожителство: Някъде из Тополи но незнайно къде
|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 13:19 Заглавие: Натриева основа за ецване? |
|
|
Четох,четох за ецването ама в крайна сметка пак не разбрах натриевата основа става ли за ецване или не.
Та сега питам натриевата основа подходяща ли е за ецване или не?
Питам защо вкъщи има половин бурканче. _________________ Intel&Windows perfect combination!!!
Последната промяна е направена от recket на Пон Сеп 19, 2005 13:26; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 13:22 Заглавие: |
|
|
| Ако въпроса е за ецване на мед - то не. |
|
|
 |
recket Активен потребител

Регистриран на: 15 Фев 2005 Мнения: 55 Местожителство: Някъде из Тополи но незнайно къде
|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 13:27 Заглавие: |
|
|
Пууу да му са невиди викам ся няма да купувам нищо то пак тряба да давам пари.
Ко да се прави тва е живота.
Все пак мерси RC  _________________ Intel&Windows perfect combination!!! |
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 13:48 Заглавие: |
|
|
| азотна к-на |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 15:27 Заглавие: |
|
|
стига с тая азотна киселина - опасна е и неудобна за работа, а и трябва да се чертае с асфалт или нещо подобно. Има доста други методи, и във форума е много дискутирано по въпроса. Купуваш си един permanent маркер, чертаеш си пистите и няма проблем.
Аз поне знам няколко други:
1. Железен трихлорид (FeCl3) - много цапа, но е сравнително евтин и може да се съхранява в течно състояние неограничено време. Времето за ецване при 40-50 градуса и свеж(малко ползван) разтвор е около 5-6 минути.
2. Амониев персулфат - не цапа и е по-безопасен. Цената му е средна хубост (съизмерима е с тази за FeCl3), но по-трудно се намира, обаче е за еднократна употреба - ако се изпусне температурата му да падне под около 30 градуса рекристализира и не става за нищо след това.
Иначе е прозрачен, а след известно количество ецвани платки става светло син, но пак прозрачен, и платката може да се наблюдава без проблем.
3. Натриев персулфат - по всичко е еквивалент на амониевия персулфат, само че не рекристализира при падане на температурата (или поне го прави при по-ниска температура, не знам със сигурност). Ако се съхранява под формата на разтвор трае най-много 5-6 дена, защото изветрява постепенно. Това е предпочитаният от мен разтвор за ецване.
4. Син камък и готварска сол, само че не знам пропорциите за разтвора. По-бавно се приготвя от горните, обаче е ултра евтин. По-бавен е, което при еднакви други условия води до по-лошо качество на платката, защото изтънява леко пистите, но пък по-лесно може да се прецени кога платката да се извади.
5. Имаше и някакви варианти с кислородна вода (перхидрол) и разни други гуджули, ама не помня точно какво беше. Също е много евтино, обаче излизат кофти изпарения доколкото знам. И изветрява ако се съхранява, а и трябва да се съхранява в някакви съдове, имащи вентилация, иначе може да гръмнат.
Сигурно има и още варианти. Аз съм пробвал 1 и 3 и съм доволен и от двата - всеки си има недостатъци, но по-клоня към 3, защото е абсолютно чист и не оставя никакви петна по дрехи, мивка, плочки в банята и т.н. Но трябва да се нагрява до към 50 градуса, за да е достатъчно бърз (считай 5-6 минути).
Иначе първия метод е перфектен, особено ако имаш гараж или нещо подобно, където и да изцапаш не е фатално.
Меджу другото натриевата основа (сода каустик) служи за проявяване на повечето фотолакове (POSITIV 20 например). Използва се сравнително слаб разтвор за целта. Основите (високо pH) не разяждат метали (обикновено), разяждат ги киселините (ниско pH). Фотолака например се разяжда от натриевата основа, но е устойчив на киселината (или друг разтвор), с която се ецва. Не съм химик, за да го обясня по-добре.
Успех. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 15:36 Заглавие: |
|
|
За да ти стане ясно за какво може да се използва натриева основа прочети добре как се прави форолитография.
Аз лично живея в апатамент и за ецване винаги ползвам син камък и сол пропорцията не я знам слага се син камък и се добавя сол да стане приятно зелено. Ако се загрява на котлон реакцията продължава не по дълго от 40 минути. А за подяждането не е вярно че като е по бавно е по зле Със сигурност на ръка си надраскал достатъчно широоооки писти..... Аз го правя с обикновен перманентен маркер а ако отдолу под него си направил и процедурата гладене с ютия на рапечатка на платката върху лист хартия чрез лазерен принтер резултата е поразяващ.
Така съм правил платки и за СМД чипове с 20 крака.... А ако правя нещо по сериозно давам да ми ги правят 1 квадратен дециметър едностранно излиза не повече от 5 лева без пробиване и екстри |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 19, 2005 18:38 Заглавие: |
|
|
Старата песен на нов глас
Има 1000 000 теми за правене на платки!
Заключвам
showMANiak _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|