| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:16 Заглавие: Радио - самоделка? |
|
|
Искам да си направя радио за кола, с разни екстри, но екстрите са ми ясни, проблема ми е с радиото. Някой да може да ми даде достъпен вариант за зглабяне на радио или да ми препоръча някаква интегралка за целта. Ако иманякакъв циферблат към него да показва честотата ще е екстра:)
Ще ми се да е някакъв вариант където честотите да се сменят с push бутони за търсене нагоре/надолу.
Блгадоря предварително на всеки:) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:17 Заглавие: |
|
|
| А, да, ако пък някой знае каде се продава нещо такова като китче за зглабяне също ме устроива. |
|
|
 |
REPAIRMAN Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:40 Заглавие: |
|
|
След такова изложение на проблема мога да кажа само едно:
"Аз пък искам да има мир на света и имам по-големи шансове от тебе"Все пак не се предавай и се опитай да обясниш по-ясно и подробно визията си.
Успех! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 12:44 Заглавие: |
|
|
| бръм написа: | | А, да, ако пък някой знае каде се продава нещо такова като китче за зглабяне също ме устроива. |
Те такова чудо няма
Най-добре си намери старо радио и се занимавай на него да му правиш екстри, пак ще е предостатъчно сложно. |
|
|
 |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:04 Заглавие: |
|
|
Значи не е толко сложно бе хора:)
Ето го по просто казано - радио:)
Искам да си направя радио. Да има
1. стерео изход ( линеен )
2. вход за антена ( FM )
3. врътка или 2 копченца за промяна на честотата на която приема.
Има разни интегрални схеми на филипс. Но питам вас ако някой е правил нещо такова да сподели мнение как се е получило. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:09 Заглавие: |
|
|
Ама защо разваляте мерака на човека бре Само така човек може да се учи. Аз преди години съм си правил много такива устройства...
Сега китове за сглабяне има на хоби кит -- със CXA1238 на Сони това е стерео FM приемник но е с врътка не е цифров.
Друг вариант е ТДА7021 или ТДА7088 на Филипс много добри приемници за уокмени са направени но имат невероятна чувствителност и лесно се подкарват
Иначе ако имаш повече опит можеш да си купиш FM тунер от Пасат електроникс. Той изкарва 10,7MHz. За МЧУ можеш да използващ някаква интегрална схема TA (на тошиба има ги във всяко радио). А тунера можеш да си го управляваш с PLL LM7001 и един PIC. Абе вече всичко можеш да си направиш. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:17 Заглавие: |
|
|
| Edesign написа: | | Той изкарва 10,7MHz. За МЧУ можеш |
Я пак:) Какво е МЧУ?
И какво имаш предвид с това 10.7 мегахерца? |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:23 Заглавие: |
|
|
Оппа Ама май вие нв знаете как работи радиото.... Ами знчи входната част на всяко радио е тунер. Там радиостанциата която искаме да приемем има някаква честота например 100MHz в тунера тази честота се смесва с локален осцилатор който за FM обхвата е 10,7 MHz винаги по-голям от приемната честота, значи в случая 110,7MHz. След смесването на тези две честоти на изхода на тунера винаги имаме 10,7MHz която се нарича междинна честота (МЧУ-- междинночесотен усилвател). Значи така каквато и станциа да искаме да приемаме винаги я преобразуваме честотоно и усилваме само една честот и това е междинната 10,7. Това се прави защото за една честота много по лесно се прави добър усилвател със селективност отколкото за много честоти... Ами това е накратко иначе учебници много но не бива така основни принципи да не се знаят... |
|
|
 |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:37 Заглавие: |
|
|
Ами...как да си призная:) Не, не знам как работи ФМ приемника. Знам само че ФМ идва от честотна модулация ( маи )
Значи хареса ми като вариант тда7088 за приемник и тда7040 за декодер. За сега това е като избор. Но ако някой все пак знае схемичка която може да показва и на коя честота приема в момента по някакъв начин равен няма да има:) |
|
|
 |
бръм Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2005 13:52 Заглавие: |
|
|
| Хмм, то тази комбинация си има такова нещо...ако се мери напрежението около диода на 5ти крак:) И за това си има лек значи:) |
|
|
 |
|