| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 22:13 Заглавие: Жични потенциометри - стерео ? |
|
|
Съвсем наскоро мой приятел ме помоли да му направя озвучаването на един новостроящ се супермаркет. Проблема е в това, че има няколко малки помещения, които трябва не само да бъдат стерео озвучени, но и да може да се регулира силата на звука във всяко едно от тях поотделно. Първоначално мислех да реша проблема със стерео жични потенциометри, но колкото и където и да търсих, никъде не намерих жични потенциометри. Следващата ми идея беше да използвам двойни галетни превключватели, като налепя по тях съпротивления, с които да намалям сигнала. Съществен недостатък на този метод е мощността (големината) на резисторите, защото ако са малки - може да изгорят, а ако са големи - може да не стигне мястото в стандартната кутия за мрежов ключ на стената. Мислих и върху трети вариант, който меко казано е нестандартен. Имайки в предвид това, че минусовите изводи на изходите за тонколони на почти всички домашни усилватели са свързани към маса, реших, че бих могъл да си реша проблема само с по един жичен моно потенциометър. Ето идеята ми: във всяко едно от тези помещения ще има по два говорителя - по един за левия и десния канал. Плюсовете на говорителите ще свържа директно към усилвателя, а минусите им ще свържа един за друг, като към тях ще свържа средния край на моно потенциометъра, а един от крайните изводи на потенциометъра ще е даден на минус (маса). Така силата на звука ще зависи от положението на потенциометъра, т.е. регулирането ще става чрез минуса, а не чрез плюса, както е прието да се прави.
Някакви други идеи за решаване на проблема?
Бих искал да попитам дали сте виждали някъде да се продават жични потенциометри със съпротивление под 1К ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 23:26 Заглавие: |
|
|
В някой модели на Форд има нещо подобно на джойстик с който се регулира фадера(външно)-това може да е идея-а автоморги колкото щеш.намира се някъде около мястото където е радиотоизглажда добре на външен вид _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2005 23:54 Заглавие: |
|
|
Аз съм свалял жични потенциометри от стари руски телевизори. Имам няколко броя, но са над 47к. Ако имаш познат в софия може да го пратиш да пита в магазина на Екзарх Йосиф по пътя за женския пазар. Там продават бая антики, може и да сполучиш. А номера не може ли да стане с обикновен потенциометър, като за ограничаване на тока се върже едно резисторче след потенциометъра и към маса. Малко е тъпо решението, ама все пак да го предложа. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2005 9:26 Заглавие: |
|
|
поне във Варна доста отдавна не съм виждал жични потенциометри, ама сега гледам в сайта на конрад.де
DRAHT-POTENTIOMETER 40 W 100R (жичен)
Gehäuse-Ø 44 mm, Einbautiefe 41 mm, Zentralbefestigung M10, Achs-Ø 6 mm, Achslänge 22 mm.
Има и други, ама тоз фанах за ушите.. е вярно чакаш 20 дена, ама.. _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 13:58 Заглавие: |
|
|
| Точно тези от фадерите на по старите автокасетофони ще ти свършат работа.Не са жични,но са доста мощни 18-30ома... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 15:21 Заглавие: |
|
|
Ми още една нетехнологична идея : от нагревател за печка може да се измисли нещо.
Обаче има един проблем, няма да стане с един общ резистор(потенциометър) защото ще се смесват двата канала.  |
|
|
 |
iavor4o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 15:25 Заглавие: |
|
|
Има и друг вариант - на радиоточките звука се регулира чрез превключване на намотките на един траф. Отиваш на битака (на тоя във Варна вчера мярнах 10тина парчета) пазари се малко с циганина и ги взема по 2 за лев  _________________ Направи нещо идиотоустойчиво и те веднага ще създадат по-съвършен идиот |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 21:39 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Ми още една нетехнологична идея : от нагревател за печка може да се измисли нещо.
Обаче има един проблем, няма да стане с един общ резистор(потенциометър) защото ще се смесват двата канала.  |
Могат да се измислят много неща, но устройството трябва да бъде достатъчно малко, за да се побере в стандартната кутийка за мрежов ключ на стената. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2005 21:43 Заглавие: |
|
|
| iavor4o написа: | Има и друг вариант - на радиоточките звука се регулира чрез превключване на намотките на един траф. Отиваш на битака (на тоя във Варна вчера мярнах 10тина парчета) пазари се малко с циганина и ги взема по 2 за лев  |
Аз ако започна да се пазаря, ще ги взема и по 50 стотинки парчето, но няма да ми свършат работа, защото са сравнително големи, а копчето за намаляне на звука трябва да е в стандартна кутийка от мрежов ключ или контакт. |
|
|
 |
MITASHKI Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 24, 2005 8:00 Заглавие: |
|
|
| Каква мощност има усилвателя?Ако изхода има общ минус,това с със жично в минуса ми харесва. |
|
|
 |
|