Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

импулсен модулатор на 5кV.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 22:21    Заглавие: импулсен модулатор на 5кV. Отговорете с цитат

Става въпрос за модулиране на около 5 киловолта като трябва да се получат импулси с продължителност не по голяма от 10 ns и размах 5kv.
Проблема е как да се осъществи това? Ако някой може да помогне?
Мисля че може да стане със онези големите лампи от старите електрони
(мисля че бяха 380) ако някой се е занимавал със лампи, да каже как става точно управлението им? мерси предварително.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
електрони (мисля че бяха 380)

За това със сигурност бъркаш!
Тези с лампите почваха с 7хх.
Напиши все пак какво и как искаш, недоизказаните неща обикновенно водят до дълги и не много смисленни теми.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има източник на 5кв. и товар как да се включи лампата (или нещо друго)
между тях за да може да се комутира напрежението върху товара (става въпрос за малки токове около 2 mA). Напрежението на управлявящата решетка как трябва да се включи? Примерно източника на напрежение се свързва към анода, товара към катода (не съм сигурен точно..) а на управляващата решетка напрежението какво трябва да е? и от къде трябва да се затваря веригата. И още ако към анода има 5кВ към упр. решетка трябва ли да има спиращо напрежение примерно 6кВ? а ако има такова нямали от упр. решетка да протече ток директно към катода??
или просто трябва да се постави импулсен източник плюса (или минуса)
на който да е свързан към анода а другия му извод да е към упр. решетка и амплитудата да му е 50 100 V?
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв е източника и товара? За какво изобщо ще се използва това нещо. Ако споделиш тези неща ще можем по-лесно да ти помогнем. Иначе рискуваш да се хвърлиш на вариант, който или ще е много по-скъп, или ще ти скъса нервите додето го подкараш, или в конкретния случай няма да работи добре.

Кажи какво искаш да направиш и към какво си се ориентирал, за да можем да преценим кое би било най-подходящо в случая. А дали ще е с лампи или не е съвсем друг въпрос. Ако го направиш с лампи и изисква някаква по-екзотична такава рискуваш да ти излезе майка си и баща си като цена.

Мотае ми се нещо из главата за импулсни трафове ама...
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Вто Окт 04, 2005 23:08    Заглавие: Отговорете с цитат

И зточника е диодно капацитивен умножител а товара е ренгенов излъчвател ( или нещо подобно..) , мислех си за лампи защото имам такава от електрон тя е една голяма с метална шапка, мисля че е ключа на тхо-то.
Върнете се в началото
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 0:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо като :

http://crppwww.epfl.ch/conferences/SOFT00/df_poster.pdf
Върнете се в началото
WDW
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 0:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази голямата лампа с "капачето" е 6П45С или 6П36С, зависи от електрона , но не казваш!!!
Нейното анодно може да достигне до 6kV и определено няма да ти свърши работа !!! По-добре е да опиташ с други ключове !!!

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Най лесно е да издириш стар "Електрон 706 или 709" В него правят високото с 30 киловолтов триод ГП5 или някой колега със залежала стар техника може и да го има по нов,въпреки че не съм виждал дефектирал такъв.Управлението и ще се сметне според това какво точно искаш да правиш.Ако пък са нужни само високоволтови импулси можеш да си направиш "Тесла" трансформатор.Това е въздушен трансформатор като първичната е 2 навивки от много дебел проводник,а вторичната от хиляда-две с много тънък.Номера става като пуснеш 100 Ампера на първичната и рязко я изключиш...Но ако параметрите на високоволтовия импулс трябва да са строго повтаряеми трябва сериозно да се посмята...Трябва да се знае и входния капацитет на товара.
Върнете се в началото
smdgroup
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 11:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали трансформатора ще е подходящ защото периода на импулса
трябва да е 10-ина ns. a капацитета е наистина незначителен.(можеби 100-ина pF)..
Интересно във горния пдф има ключ от 60 последователно свързани транзистора.. ключа е за 30кВ. как ли ги управляват?
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 05, 2005 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

5 киловолта на 100 пикофарада за 10 наносекунди е нещо сериозно.....
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети