| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Колегата Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 20, 2005 11:24 Заглавие: Монитора не ще да пали IBM G50 |
|
|
Имам стар монитор IBM G50 15 инча. По принцип си показва много добре когато работи независимо от преклонната му възраст, а тя е сигурно към.....15 години, оригинален, произведен в Америка (май) но както и да е. От скоро зе да праи следния номер, значи ставам сутринта и като река да си пусна компота монитора издава следния звук: тст..тст....тст........тст........и неще един вид да "запали", а този звук "тст" е звук от високо напрежение. Спирам го от копчето (компютъра вече си работи), и пак го пускам и той пак : тст....тст.....тст..... и спира, прави така "тст" около 3-4--5-6 макс. пъти и спира. Сякаш няма сили? и като си поиграя така малко с копчето- спирам, пускам, изчаквам, спирам и т.н. по някое време монитора пали! И тръгва да си работи без проблем. Тука е важно да спомена, че ако не работя на компота повече от 10мин. сам го нагласил да гаси монитора, ако след това дойда няма никакъв проблем тръгва веднага! Обаче само да угася компота и да го оставя така по дълго - забраи после - сичко от начало: тст тст ......
Демек явно има някаква разлика м/у. стендбая когато компота е изключен и стендбая когато компота е включен, но монитора е угасен поради бездействие от моя страна (10 мин.) Разликата най- вероятно е в това, че при StandBy на угасен компютър високо напрежение в монитора няма, а при StandBy на включен компютър високо има и за това тръгва без проблем. Един вид загуби ли един път високо после трудно тръгва.
Та от какво може да е това, според мен е някой кондензатор, но не знам кой и не ми се сменя на учучкване, дали може да е от големия конденз на входа на захранването след греца? Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем?
Схема нямам. И отдавна не се занимавам с ремонт на такава техника, но мисля че с ваша помощ ще успея да го оправя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
antonkolev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 20, 2005 14:31 Заглавие: |
|
|
| подменете всички електролитни кондензатори в топлата част на захранването без големия.и то с нови на сьщите напрежения.на прав пьт сте успех.*топлата част на захранването* е преди импулсния трансформатор. |
|
|
 |
Колегата Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2005 21:02 Заглавие: |
|
|
| Подмених ги - няма никаква разлика. Мисля да подменя и електролитите които са след импулсния. Има ли смисъл? |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Съб Окт 22, 2005 20:38 Заглавие: |
|
|
Като подменяш кондензатор хубаво е да го провериш с уред и ако работи да не се набутваш с нов . А след импулсният траф, Да хубаво е да видиш и тях |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 2:09 Заглавие: |
|
|
| аз пак мисля 4е е от восоковолтовия кондензатор в каскадата на ТХО-то. |
|
|
 |
Emil Evtimov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 7:39 Заглавие: |
|
|
Ми премери го и виж дали е от него ! Ако капацитета му е паднал под 1.5 нф. , значи е от него .  _________________ Когато гледам , виждам !!! |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2005 9:00 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | | аз пак мисля 4е е от восоковолтовия кондензатор в каскадата на ТХО-то. |
Не е!!!
Типичен проблем е за G50 и е от кондензатори с влошен ESR и увеличена утечка, за това ги сменяй всичките без да ги мериш сигурен съм че са за смяна съвсем друг е въпроса струва ли си.
ПП какви кондензатори сложи в горещата част ( някои от кондензаторите на нашия пазар са по зле и от оригиналните ). |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
|
|
 |
Колегата Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 31, 2005 16:36 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички отзовали се. Работата стана. Оказа се проблемен един електролит 1000микро/16V - филтър на единия от изправителите след импулсното.
Сега пали от воле  |
|
|
 |
|