|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Trailblazer Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 27, 2005 22:26 Заглавие: Кажете има ли програма която.... |
|
|
Някой може ли да каже дали има такава програма, която от начертана електронна принципна схема, след това да покаже как ще изглежда печатната платка за нея? Чувал съм за Protel99 и ORCAD, но не съм сигурен . Ако някой знае нещо по въпроса, нека каже моля! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 1:06 Заглавие: |
|
|
Точно такава няма .... Protel, Orcad или каквото и друго да е са само инструменти,процеса на получаване на платката е интерактивен, ако ти не знаеш какво искаш тя няма как да го направи.
Първо, задължително трябва да знаеш корпусите на елментите които ще ползваш.
Второ, трябва да зададеш размера на платката, съответно съобразен с броя на елементите и сложноста на опроводяването.
Трето, да знаеш колко слйна трябва да е, т.е. колко на теб ти се иска и коко може да стане
Четвърто, да занеш дебелината на критичните писти, захранване, маса, мощни иходи ако имаш такива.
Ако знаеш всичко това,имаш някакъв шанс програмата сама да разположи елементите и да опроводи платката, верно ще е много грозна платка, но ко не е нещо с бързи сигнали и ВЧ, нещо което работи с нанотокове или напрежения, с две думи ако е нео елементарно може и да работи.
Ако иска да стане по читава платка трябва нй-малкото сам да си разположиш елементите.
Още по читава може да стане ако сам прокараш и всички критични връзки,обикновено земя, захранване,съгласувани лини.
Нито протел нито оркад имат кой знае кко забележим авторутер, ако ползваш авторутера на спектра в комбинация с протел резултата е много добър, работи се ленсо което ида от протела, и се опроводява добре, което иде от спектрата.
та така, ако не знаеш от 1-4 няма програма дето да ти свърши работа. Ако по платката няма високо напрежние, няма големи токове задавай дебелина на пътечката 0.5 изолация 0.5 и толкоз .. после където има маса трябва д удебеляваш .... но щее грозна картинка .... |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 1:08 Заглавие: между другото ... |
|
|
| ако е просто случайно и няма да го правиш друг път по добре си плати на някой да ти я направи,аз лично не се заниамвам с подобен род услуги, т.е. заниамвам се ама цената няма да ти хареса, но има хора които ще ти я направят предполагам в границите на разумното за теб. |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 19:13 Заглавие: |
|
|
Между другото Протел-а има 3D - вювер и показва в почти реален вид как ще изглежда готовата платка. Трябва първо да е проектирана, разбира се. Пътя е : изчертаване на принципна схема, прехвърляне в PCB частта, изчертаване контури на бъдещата печ. платка, разполагане на елементите по нея, автоматична или/и ръчна трасировка и чак тогава продукта може да я покаже в триизмерен вид! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
sigkill Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 28, 2005 19:51 Заглавие: |
|
|
| Протел иска да се работи дисциплинирано , иначе опроводява добре при добри настройки на рутера , това в което хич го няма е ауто-плейс функцията , т.е. трябв ада обмислиш добре кои елемент каде на платката ще е , да прецениш размерите на платката и реда на опроводяването , неприятно при него е че след unroute се случва да опроводи повторно писти и резултат е едно наслагване ... мн грозно та трябва да довършваш на ръка , 3-д изгледа е полезен но малко недовършен та само платка със смд резистори и кондензатори би изглеждала реално но ..и с него се свиква. |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 5:34 Заглавие: |
|
|
| Абе за autoroute на протел да не говорим ... каквотои да го правиш сие протел, работя с него от 98-ма, не съм намерил начин да го накарам да опроводява човешки, но отизвесно време ползвам spectra, тя е като плугин към него, просто идея си нямаш, разликата е огромн, опроводява страхотно. Последното което правих е бекплайн, може би 600-700 нета, ръчно опроводих самозахранване, USB и LAN .. а и VGA-то щото исках да вкарам маси м-у пистите, всичко останало го опроводи сам, сигнални писти без особенни изисквания, но ги опроводи мнго читаво, просто протела на същото нещо стигае до 96% като 80% от опроводеното беше като от първокласник. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 10:03 Заглавие: |
|
|
Колега ToНи, би ли бил така добър да ме светнеш малко повече за тая spectra. От доста време и аз ползувам Протел в работата, мнението ми за ауторутера му съвпада с твоето. Аз го ползувам само като начало на трасирането и после само на ръка. Напоследък все по-често чета за тази spectra - кажи, ако желаеш, какво трябва да направя, за да я инсталирам. От къде да я взема, кракове, начин на инсталация и др. подробности, необходими за да тръгне! _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 17:26 Заглавие: |
|
|
| дай емайл ... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 20:28 Заглавие: |
|
|
[email protected] _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
quad Опитен потребител

Регистриран на: 20 Ное 2004 Мнения: 233 Местожителство: Varna/Targovishte
|
Пуснато на: Съб Окт 29, 2005 21:18 Заглавие: |
|
|
ToНи, ако може прати я и на мен. mail: [email protected]
Пробвах препоръчаната от теб програма proteus, хареса ми, особено възможността да се експортват данни директно в autocad.
Oще не съм успял да експортвам данни от симулаторите директно в mathcad. Тази функция е удобна за да се правят анализи на получените разутати, да се съставят и изследват формулите, получени от експерименталните зависимости. Оттам да се намират корени, коефициенти, корекции на зависимостите(чрез динамичните звена в Matlab) и после се връщаш обратно към симулаторите. Повтаряш упражнението, докато получиш желания резултат. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|