Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Позитивен фотолак и кварцона лампа
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lalev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 12:06    Заглавие: Позитивен фотолак и кварцона лампа Отговорете с цитат

Тук и там из българския нет пишат за възможността вместо живачна или специална УВ лампа, за експониране на платки обработени с позитивен фотолак да се използва кварцова лампа.
Аз имам някаква такава, 250W, с която обаче не можах нито веднъж да направя качествено експониране.
При експонирането използвам 2 плаки (слайдове) за лазерен принтер, закрепени една върху друга и затиснати с плексиглас от CD кутия (правя малки платки с дебелина на пистите 0.3mm).
Ето и проблемите:
1. Кварцовата лампа изглежда излъчва светлина в широк спектър. Определено има достатъчно инфрачервено излъчване за да стопи плексигласа от 20 см за 3-4 min, което налага той да се охлажда, да речем с сешоар.
2. Струва ми се че УВ лъчението е доста неравномерно и по силно по края на осветяваната област (?!?) и че кварцовата лампа има нестабилно излъчване, защото няколко пъти експонирах последователно платки първо 8, после 4 min и вторите (?!) се проявяваха по-бързо. И при двете експонации от едната
страна на платката пътечките се измиваха по-бързо отколкото на
другата, което водеше до разпадане на изображението в по-бързо проявяващия се край.

Та, кажете, някой успял ли е да направи платка с кварцова лама, каква е била дебелината на пътечките, колко е експонирал и от какво растояние? А, и колко вата е била лампата?
Поздрави Smile

lalev написа:
И при двете експонации от едната
страна на платката пътечките се измиваха по-бързо отколкото на
другата, което водеше до разпадане на изображението в по-бързо проявяващия се край.
Поздрави Smile

Май колкото и да се старах, не станах ясен. Под "единия" край имам предвид "левия" и "десния", а не например "горния" и "долния" . .. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 13:06    Заглавие: Отговорете с цитат

При експониране на печатарски плаки за офсетови машини много е важно стъклото с което се притискат да е изключително качествено защото ако има нееднородности отразява и отклонява светлината и тя влиза и от страни под тъмната зона която създава пътечката.А ти си сложил плексиглас той е винаги по мътен и сигурно това ти е основен проблем поне така си мисля Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

важно е да изчакаш да се стабилизира излъчването на лампата(закриваш платките с нещо непрозрачно , включваш лампата , махаш покривалото , засичаш време, закриваш ги пак и гасиш лампата)
да е равномерен слоят , проявяващия разтвор да е добре разбъркан , може да отдалечиш лампата и да експонираш пробно едно парче текстолит като през интервал от минута да речем преместваш черно картонче закриващо платката така че да се получат ивици експонирани различно време , и след това да проявиш за да видиш колко ще е оптималнато време за експонирането.двустранните платки предпочитам да ги правя на два 'паса' .
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

lalev, подобни въпроси са обсъждани нееднократно.
Кварцовата лампа има съвсем друго предназначение и както правилно си забелязал основният и спектър е именно в инфрачервената част, а не в ултравиолета (където трябва да бъде за целта).
Имай впредвид и че обикновенното стъкло също е доста добър филтър по отношение на UV, така че е добре да се ползва кварцово стъкло при експониране с UV, а свойствата на плексигласа са много далеч от необходимото.

Освен това процеса на експониране е тясно свързан с процеса на проявяване (проявител - концентрация, температура...)

И още нещо - не всичко което намериш и прочетеш в мрежата трябва да го приемаш като истина.

И на пряка слънчева светлина да оставиш заготовката с шаблона (при положение, че имаш достатъчно търпение) също ще получиш ефект на засветяване, но какви ли ще бъдат резултатите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
sigkill
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

тоеа по-горе бях аз , добри резултати съм получавал с енергоспестяваща лампа и с живачна ВИТО (бездроселна ).
Върнете се в началото
sparky
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Повечето кварцови лампи не са нищо повече от вътрешния балон за живачните лампи. А допълнително им слагат и инфрачервени излъчватели под формата на обикновени реотани. Е предполагам че реотаните не ги включваш (повечето могат да не се включват).

Аз иаползвам 3 по 125В живачни лампи на около 35-40cm от платката. Освен това използвам обикновено 3мм стъкло за притискане. Резултата е префектен. Експонирам 3-4 минути.

Все пак трабва да кажа че зад лампите имам радиатор, върху който има вентилатор от захранване за PC, който дърпа въздух откъм лампите и го изкарва нагоре.

Преди да експонирам изчаквам лампата да поработи 5-6 минути, за да загрее и да започне да отдава максимално количество UV лъчи.
Проявявам с 7гр/литър натриева основа (сода каустик). Проявяването трае 4-5 минути. След това ецвам с FeCl3 или натриев персулфат - и това трае 5-10 минути.

При теб експонацията може би трябва да е по-малка (1-2 минути), защото плексигласа е по-тънък, а и пропуска повече UV светлина.

Принципно колкото платката е по-далече от лампата, толкова по-равномерно и по-фокусирано изображение се получава, но трябва да се използва по-силна лампа. Мога да ти гарантирам например че с 3 по 250W живачни лампи и около 60-70cm разстояние, използване на обикновено стъкло и 4-5 минути експозиция резултата ще е перфектен и като равномерност, и като фокус.

Може да пробваш и метода с лазерния принтер и фолио от самозалепващи се етикети. След 4-5 опита се получават перфетни резултати, а ако се докопаш до ламинатор с терморегулация предполагам че резултата просто ще е идеален (аз това с ламинатора още не съм го пробвал - много са скъпи пущините, а преди да пробвам не искам да се набутвам)
lalev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за пълните отговори. Определено ще си потърся UV или живачни лампи. Но що се отнася за споделените проблеми, започвам да си мисля, че това което имам може и да не е кварцова лампа. Моята представлява един голям балон с реотани и някакво метално покрите отстрани. Нищо чудно да се окаже обикновена лампа с по-голяма мощност.
Върнете се в началото
lalev
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 16:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Може да пробваш и метода с лазерния принтер и фолио от самозалепващи се етикети. След 4-5 опита се получават перфетни резултати

Методът изглежда обещаващ. Работил съм по него с обикновена плака за лазер и ютия. Получават се доста прилични резултати, особено ако платката е добре полирана. Тук таме някоя пътечка обаче остава на плаката след отлепване и се налага рисуване. Ако пък много се нагрее пътечките се пренасят на 100% но тонера се размазва...
Тука по форумите писаха за трансферна хартия (която сигурно ще е по известна като "хартия за тениски за цветен лазер" Smile. Тя има ли нещо общо с тези самозалепващи се етикети.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Много е важно нанесеният лак да е пресен.От дълги опити стигнах до заключвнието,че най-добре е материала да се пръсне днес и утре да се прави платката.Пръскането на по-големи количества платки с идеята да имаме за когато ни потрябва меко казано е кофти идея.Ако лакът е прясно нанесен и слоят е с нормална дебелина,достатъчно е да се осветява 90 секунди от 30 см. с живачна лампа 400W.Резултатът е много добър.Аз притискам фотошаблоните със стъкло 3 мм.По-дебелото стъкло ще има ще има по-голямо разсейване ,но за съжаление аз не успях да намеря стъкло 2 мм.А,и по повод на осветяването-търсете минималното възможно време!При по-дебели пътеки това не е от голямо значение,но при фините неща е много важно!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Окт 30, 2005 23:07    Заглавие: Отговорете с цитат

в по-стар топик бях описал доста подробно моя метод на работа с позитив-20 .лампата ти вероятно е ИЧ , аз имам подобна но с червен балон ...пък може да ти свърши работа за изпичане на фотолака.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети