|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
roskoadmin Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 30, 2005 22:35 Заглавие: Охрана...? |
|
|
| Здравейте на всички читатели,благодаря за вниманието....имам да напражиа курсова задача за идеен проект за битожа сграда с охранителна с-ма които трябва да звани на моя GSM и на Полицията,противопожарна охрана,ел. врати и ел. гараж. .....е една дума високо технологична къща.Ако ниякои има материал и схеми да ми отгоро или да ми прати е-майл на [email protected] Много ви благодария предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
V_A_S_K_O_1 Активен потребител

|
|
|
 |
Shemeta Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 31, 2005 9:15 Заглавие: Re: Охрана...? |
|
|
| roskoadmin написа: | | Здравейте на всички читатели,благодаря за вниманието....имам да напражиа курсова задача за идеен проект за битожа сграда с охранителна с-ма които трябва да звани на моя GSM и на Полицията,противопожарна охрана,ел. врати и ел. гараж. .....е една дума високо технологична къща.Ако ниякои има материал и схеми да ми отгоро или да ми прати е-майл на [email protected] Много ви благодария предварително. |
Здр. такова нещо трудно ще ти даде някои да си напражиш, това би могло да изяде хляба на много фирми търговци на домашни аларми.
Но ако се понапънеш малко направи го сам, все пак трябва да я защитаваш ти тази дипломна работа , потърси из нета има много готови решения с микроконтролери, от 2-3 може да си сглобиш твоя проект  |
|
|
 |
Kolyo Tsonev Опитен потребител

|
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 31, 2005 19:10 Заглавие: |
|
|
Готово решение нямам, има аларма за кола, което обаче не е същото, нея я давам, само сорса да си намеря
Относно това за къщата, ами то е елеемтарно общо взето, зависи до какво ниво трябва да го правиш сам.
Това курсова работа за къде е ТУ или техникум? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 01, 2005 13:16 Заглавие: |
|
|
| това е за ТУ,само като проект без изработване.Ако го изработя трябва да остане за мен.при преглед на цените и да остане за ТУ.Ако стане добре кои знае кои преподавател ще си го прибере и да го реализира или да го продаде....... |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 01, 2005 18:54 Заглавие: |
|
|
Ами .....знаци несхтата не са много сложни, трябва само да уточниш през какво ще звъни, има два варианта, дайлер и през стандартна телефонна линия, или през GSM модул.
Охраната трябва да ти е ясна, едва ли има нужда да проектираш самите сензори, трябва да направиш нещо като централа, всяка централа в общи линии има три типа зони, такива които се изключват, такива които са под 24 часа охрана, и зона самоохрана, като мнго често последните две ги обединяват. Изхода на сензорите са контакти, НО, НЗ. Такива са и магнитните сензори за отвряне на врата, а също така и вибрационните против разбиване. Обикновено до сензора отива захранване, сигнал и самоохрана, като самоохраната е свързана към клуцето на сензора ако има такова, или просто е дадена на късо. Самоохраната нормално е затворена линия. Тук говря за стандартните решения, има и по ителигентни но вече ще е доста потрудно да ги реализираш.
Обикновенно имаш една зона за самоохрана, но е възможно всяка линия за зона да си има самоохрана, една зона за 24 часова охрана,и няколко зони които се контролират.
Както виждаш всичко това обаче са съвсем нормални входове, развързваш ги, акоискаш естествено през оптрони и ги подаваш на един процесор. Възможно е чат от линиите да са балансирани, така можеш да следиш дали имаш късо в линията или прекъсване. Примерно ако зоната з самоохрана на сензора е със съпротивление а не директно късо то тока през него е фиксиран. Когато имаш процесор нещата са лесни, дори и всицки сензори да са наързани на една зона, при пускане в екплоатация процесора може да си измери тока и да го следи в някакви граници. Предимството тук е че не може да се откачи зона за самоохрана като се даде на късо проводник тъй като тока ще нарастне. По този начин може да се следи и за наличие на сензори, но тогава нещата са малко по-сложни от към софтуер, тъй като сензрите се държат леко странно като консуматори .
Та какво друго ти трябва, една или няколко клавиатури. Ако си с една нещата са много рости, ако са няколко ще трябва да си напишеш протокол за връзка с клавиатурите, нищо сложно, обикновенно е РС485 а може и обикновен токов кръг, а протокола е master/slave, т.е. у-вата в никакъв случай не инициират трафик, те само отговарят на запитвания, което пък много опростява протокола и отследяването дали са активни.
После имаш един дисплей, или няколко на всяка клавиатура. Те ти показват състояния и т.н. Изключване на заона става с въвеждане на опредлен код за нея. Примерно всяка зона може да си има клавиатура, това е в големи сгради. Или имаш само една клавиатура, каквото е положението във всеки дом /е не говорим за палат от 50 стаи/ и от нея командваш и зоните.
Друго което имаш това е гараж, там използване на клавиатура не е желателно, става неудобно, използват се или колонки с RFID, което също не е много удобно или дистанционно управление. Принципно това са си отделни у-ва, така че аз на твое място щях да осатвя входове за тях и ходи , дискретни, но ако искат от теб да ги проектираш и тях, също не е трудно, има много специализирани схеми.
Управление на гаражната врата също принципо си е съвсемдруго у-во, обиковенно е комбинирано с дистанционното за нея, и може д аподава сигнал към охранителната система за деактивиране на съответната зона.
Остава звъненето, да правиш дайлер е глупаво, това също е отделен продукт, но ако и това искат може тук малко да се поузориш, не за друго ами трябва да се поровиш по малкко по специализирани чипове. Другия вариант е дайлер с GSM модул, тогава от теб ще се иска софтуер за управлението му и запис на звука, но за звука си има монолитни чипове които са рекордери, друг вариант е да го синтезираш с процесора, но това сигурно ще ти създаде проблеи, иначе всицко до тук са сравнително прости неща.
И в общи ли нии това е, с изпозлване на контролер всицко ще стане лесно и елегантно, ако имаш някакви илюзии да сатне на дискретни схеми, не е невъзможно но не можеш да имаш тази функционалност и освен това схемата типовеце ще прилича на чаршаф .. за king size bed .... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 01, 2005 21:50 Заглавие: |
|
|
много ти благодария за съветите който ми даде.  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 01, 2005 22:16 Заглавие: |
|
|
Аз не съм такъв голям специалист в областта на микроконтролерите,но това,което е написал Госта два поста по-нагоре е нещо подобно на фентъзи.Част от нещата по принцип са така,но не точно.Нещата,които е изброил се оплитат по такъв елегантен начин,че се губи връзка между мечтите и реалността.Аз от 15 години монтирам алармени системи.Моят съвет е ако учиш в София, да се разходиш до фирмите,които произвеждат такава техника.INSAS имат офис на Цар Симеон 200,лесно би могъл да намериш и TELETEK,и BSN.Мисля,че техните специалисти няма да ти дадат всичко наготово,но все пак ще те светнат достатъчно.Това,дето някой го е писал,че ще им изядеш хляба,може и да е вярно,но те знаят,че в близките 10 години никак,ама никак не можеш да го направиш.По простата причина,че за да бутнеш някого от кануто вече ти трябва маркетинг и най-вече време да се наложиш на пазара.Та иди и се опитай да гребнеш вода от извора.. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ToНи Гост
|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 4:34 Заглавие: |
|
|
Ами да .. тоя някой има разработена пожароизвеститена централа която освен всичко останало което се иска от нея има и споменатие гре функции, и не само има разработена ами и произвеждана. Не виждам къде какво се преплита, този някой, освен това се е занимавал и с другата страна на нещата, та знае кой как и какво монтира, къде допуски .. и защо не би си сложил Телетек централа ....
Всичко написано горе се реализира в рамките на 1 седмица от човек който е запознат с микроконтролерите и хардуера с който работи, реализира имам в предвид на схема софтуер и някакво демо, не казвам че от първия път ще е 100% перфектно, но това е .. 1 седмица, ако на някой му се плаща една седмица от труда ми моля ....
А по отношение на куровата или дипломна рбота, каквото е там, ами кажи какво си намислил, пиши, с кавото мога ще ти помогна, т.е. като инфо или know-how, то няма кой знае какво know-how в тая работа ама .....схема на това кеото съм правил не мога да дам по съвсем ясни съображения, ако има конкретни неща които те интересуват мога да помогна.
p.s. да измъкнеш някаква информация от фирми в BG си е голямо приключение, при все че идеята беше съвместимост, а не конкуренция но ... в това отноение западните фирми са много по отворени. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|