|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 20:35 Заглавие: алтернатор на автомоб |
|
|
знам че максималня ток отдаван от алтернатора е 45А при 2500 оборота на двигателя
как мога да измера колко ток отдава алтернатора при 1000, 1500, 2000, 3000, 3500 оборота на двигателя
искам да направа графика
а мултицета ми е до 10А  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Porednia KUKU Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 21:39 Заглавие: Re: алтернатор на автомоб |
|
|
| Anonymous написа: | знам че максималня ток отдаван от алтернатора е 45А при 2500 оборота на двигателя
как мога да измера колко ток отдава алтернатора при 1000, 1500, 2000, 3000, 3500 оборота на двигателя
искам да направа графика
а мултицета ми е до 10А  |
Нищо не знаеш
В автомобила не се следи тока а напрежението и се регулира така че напрежението да не надхвърля 14,4 V.
Наи масово се ползва регулиране чрез интегрална схема в един чип с 3 извода , на входа се подава от втроия плюс а изхода е към подмагнитването. При по старите беше с реле.
Принципа на работа е следния , когато достигне 14,4 V се изключва подмагнитването и започва да консумира системата от акумулатора , когато падне под 14 се включва пак подмагнитването.
Обяснявам ти го защото не можеш да измериш просто така колко ток ти дава алтернатора.
Не е препоръчително да се пуска алтернатора без акумулатор защото има голяма вероятност да повредиш нещо от електрониката в автомобила , когато го пуснеш така при 1000 -5000RPM имаш импулси достигащи до 15-80V.
Ако искаш да постигнеш по голяма мощност на алтернатора не е лошо да се комбинира с по мощен акумулатор, иначе ще нарушиш баланса в системата и така ще намалиш и живота на акумулатора
Сигурно си поредния луд дето иска да прави дискотека в колата с усилвател с невъзможни параметри
1.В автомобила акустиката е под всякаква критика.Обема е твърде малък за да има смисъл от тази глупост.
2.Помисли за слуха си , гаранция че ще оглушееш без да разбереш какво си слушал.
3.Мисли и за околните все пак  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 21:54 Заглавие: |
|
|
| не, искам да разбера кога ще ми се зарежда оптимално акумолатора |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 22:12 Заглавие: |
|
|
KUKU, чети по-внимателно и не нагрубявай хората!
Гост, не знам (а и не ме интересува целта ти), но ти явно искаш да снемеш товарната характеристика на синхронния променливотоков генератор (алтернатор) монтиран в твоя автомобил.
По принцип, консумирания ток от генератора зависи само от оборотите на двигателя (разбирай - генератора) и напрежението, което пък зависи от тока на възбуждане. При изправен регулатор, който поддържа практически постоянно напрежение на ел. инсталацията, остава зависимостта от оборотите.
Тя е нелинейна и се характеризира със област на насищане - иначе казано самоограничение на максималния ток.
Ако имаш 45А при 2500 оборота, то при >2500 няма да е много повече, но при празен ход е зле. Има минимални обороти, под които генератора изобщо не може да служи като източник на ел. енергия, независимо от това, че тока през възбудитеиата намотка е на макс. |
|
|
 |
Ariel Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 22:43 Заглавие: Leo |
|
|
пратих ти ICQ номера си . Писмото ти излезе неразбираемо _________________ Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъха ни! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|