Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

алтернатор на автомоб

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 20:35    Заглавие: алтернатор на автомоб Отговорете с цитат

знам че максималня ток отдаван от алтернатора е 45А при 2500 оборота на двигателя

как мога да измера колко ток отдава алтернатора при 1000, 1500, 2000, 3000, 3500 оборота на двигателя
искам да направа графика

а мултицета ми е до 10А Sad
Върнете се в началото
Porednia KUKU
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 21:39    Заглавие: Re: алтернатор на автомоб Отговорете с цитат

Anonymous написа:
знам че максималня ток отдаван от алтернатора е 45А при 2500 оборота на двигателя

как мога да измера колко ток отдава алтернатора при 1000, 1500, 2000, 3000, 3500 оборота на двигателя
искам да направа графика

а мултицета ми е до 10А Sad

Нищо не знаеш Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
В автомобила не се следи тока а напрежението и се регулира така че напрежението да не надхвърля 14,4 V.
Наи масово се ползва регулиране чрез интегрална схема в един чип с 3 извода , на входа се подава от втроия плюс а изхода е към подмагнитването. При по старите беше с реле.

Принципа на работа е следния , когато достигне 14,4 V се изключва подмагнитването и започва да консумира системата от акумулатора , когато падне под 14 се включва пак подмагнитването.
Обяснявам ти го защото не можеш да измериш просто така колко ток ти дава алтернатора.
Не е препоръчително да се пуска алтернатора без акумулатор защото има голяма вероятност да повредиш нещо от електрониката в автомобила , когато го пуснеш така при 1000 -5000RPM имаш импулси достигащи до 15-80V.
Ако искаш да постигнеш по голяма мощност на алтернатора не е лошо да се комбинира с по мощен акумулатор, иначе ще нарушиш баланса в системата и така ще намалиш и живота на акумулатора Idea Exclamation

Сигурно си поредния луд дето иска да прави дискотека в колата с усилвател с невъзможни параметри Twisted Evil
1.В автомобила акустиката е под всякаква критика.Обема е твърде малък за да има смисъл от тази глупост.
2.Помисли за слуха си , гаранция че ще оглушееш без да разбереш какво си слушал.
3.Мисли и за околните все пак Twisted Evil
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

не, искам да разбера кога ще ми се зарежда оптимално акумолатора
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

KUKU, чети по-внимателно и не нагрубявай хората!

Гост, не знам (а и не ме интересува целта ти), но ти явно искаш да снемеш товарната характеристика на синхронния променливотоков генератор (алтернатор) монтиран в твоя автомобил.
По принцип, консумирания ток от генератора зависи само от оборотите на двигателя (разбирай - генератора) и напрежението, което пък зависи от тока на възбуждане. При изправен регулатор, който поддържа практически постоянно напрежение на ел. инсталацията, остава зависимостта от оборотите.
Тя е нелинейна и се характеризира със област на насищане - иначе казано самоограничение на максималния ток.
Ако имаш 45А при 2500 оборота, то при >2500 няма да е много повече, но при празен ход е зле. Има минимални обороти, под които генератора изобщо не може да служи като източник на ел. енергия, независимо от това, че тока през възбудитеиата намотка е на макс.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ariel
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 22:43    Заглавие: Leo Отговорете с цитат

пратих ти ICQ номера си . Писмото ти излезе неразбираемо
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети