Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схеми на зарядни станции за автоакумулатори.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 9:26    Заглавие: Търся схеми на зарядни станции за автоакумулатори. Отговорете с цитат

Търся читави схеми на зарядни станции за автомобилни акумулатори. Ще си правя собствена и искам да прескоча етапа на грешките, а и да пооткрадна някоя и друга идея. Говоря за сериозен прибор с регулиране на ток, напрежение, време, възможност за подаване на стартов ток и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stil1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 10:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей.То регулиране на време при оловните акумулатори почти не ти е нужна, а ти трябва само регулиране на началния ток и максималното напрежение.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 22, 2005 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно не съм бил максимално ясен. Идеята е следната. Слагам акумулатора. Искам 6 часа да ми се зарежда с константен ток (примерно 1/10 от капацитета) и след това да премине на подзаряд с константно напрежение (все едно, че си е в колата, 14.2V). И така да седи докато не реша да го сваля. Обаче, ако при константнoто напрежение след XX часа токът продължава да е по-висок от Y да ми бибитне. Един вид, скапан акумулатор.

Ще питате защо е необходимо всичко това. Новите акумулатори които ги носят дистрибуторите за продажба в магазините са масово разредени. На 70%, на 50%, че и по-малко по товарова диаграма. Продавачите (ако изобщо проверяват акумулатора преди продажба) казват, че няма страшно, той ще се зареди на колата и няма проблеми.
Да, ... ама не! Ако колата се кара основно на фарове, с включен вентилатор на парното и т.н. то и след три месеца акумулатора си е полузареден или полуразреден. Докато не дойде пролетта примерно Smile
Но, дотогава той е мръзнал на -15 градуса така полуразреден и т.н. От това естествено животът му се е скъсил.

Затова ще си правя агрегат за предпродажна подготовка на акумулатори. 4-5 часа на константен ток с периодични натоварвания за измерване на вътрешното съпротивление и след това на постоянно напрежение за "оформяне на характера". Като намина покрай него го свалям и отива на стелажа при другите. Лепи му се лепенка с датата на заряда и след три месеца ако не е продаден пак на същия цикъл.

Със същия агрегат трябва да може да да се подаде и стартерен ток и на дизелов автомобил.

Това са нуждите...
Ясно е, че такова готово устройство няма от къде да си намеря за преповтаряне, но поне адекватна схема на силовата част с цифрово управление се надявам да има.
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2005 17:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Едва ли ще намериш готова схема.
И аз търся нещо такова, но до сега не съм открил схема.
Просто трябва да се направиш сам или да поръчаш да ти направят.
Съветвам те да разделиш зареждането от стартирането в отделни устройства.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 23, 2005 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи и аз се спрях на варианта отделни устройства.

За поръчване и дума не може да става. Стиснат съм в това отношение, а и целта не е само да го направя, ами и да се накефя от направеното.

Имам тук две захранвания за AT и ще им сваля схемата. Те до 20 ампера на 12 волта ще си издържат и вече регулировката ще я изнеса на потенциометри и готово. Преди време преправях едно качествено зарядно за GSM от старата генерация (което не се състои от светодиод и резистор) да може да давам 5V, 2A за да храня access point'а на покрива по линията на мрежата и стана без грешка. Няма причина и това да не стане.
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2005 8:55    Заглавие: Отговорете с цитат

На прав път си. Аз също чопля едно АТХ (такова ми попадна) със същата цел. Чудя се дали ще успея с цифров потенциометър към извод 1 на TL494 да регулирам напрежението така, че да осигурявам константен заряден ток.
Идеята ми е управлението да е от контролер с LCD индикация, следене на температурата на акумулатора и т.н.
Целта е напълно автоматично зареждане.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2005 9:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи това което преправях беше с моторолски чип, но идеята е същата. Затова ще ти разкажа какво съм направил там. Като мислим заедно ще стане по-бързо и читаво.

Там имаше две обратни връзки, по напрежение и по ток. Тази по напрежение беше с обикновен делител, а другата с шунт 0.3 ома. Значи за акумулатор за кола това е много, а и е по-добре да си се намери някой външен шунт 75 mV/20А или там някъде. На входовете на всички PWM чипове си има компаратори. Не пипаш обратните връзки, а променяш напреженията на другия вход, т.е. прага на сработване, съответно запушване на генератора. И с най-обикновен потенциометър да го правиш ще стане, но ако ти се иска автоматизирано си взимаш някой атмел или PIC с DAC (или си го правиш с резистори выншен) и пееш песни.

Другият нюанс който съм забелязал за компютърните захранвания е, че трябва да се сменят диодите на 5'те волта (защото само те са регулирани). Хубаво е да се изхвърли всичко което е ненужно от платката. Другото на което трябва да се обърне внимание е намотките за 5 и 12 волта да са с еднакво дебел проводник. Тогава може и да се разменят. Мои приятели са прилагали и трето решение, но там няма защита по ток. Т.е. има, но не е точно това което писах по-горе. Ползват си 12 волтовата линия, а регулират 5 волтовата като правят делител 12/5 и включват там обратната връзка на чипа.

Дотук съм стигнал ... времето не стига за всичко Sad
Върнете се в началото
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2005 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

На мен ми стигат 5...6А и затова ще ползвам съществуващата намотка за 12V. Премахнах изходните изправители (освен за 12V) и всички филтри. На 12V поставих друг LC-филтър с кондензатор на 25V.
Премахнах и веригите за Power good и Рower on, но оставих дежурното захранване - 5V/2А, което може да храни управлението.
Обратната връзка е преработена и е от 12V.
Остава въпроса със захранването на TL494. При включване, тя се захранва от дежурното, но имаше диод и към 12В. Предполагам, че дежурното дава напрежение под 12В и след появата на 12В тази ИС се храни от него. Питам се дали не може да я хране постоянно от дежурното.
Иначе, за мен е по-важно самото зареждане отколкото захранването. Изборът на захранване от компютър е заради цената, теглото и габаритите, не толкова заради КПД.
Върнете се в началото
raxell
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2005 14:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги позволете да допьлня темата.
Пьрво поздравления за на4инанието!За сухозаредените акумулатори няма да давам подробности но важно е да се отбелжи нивото и гьстотата на електролита! Особено отговорно е да се изравнят тези показатели при вкарване в експлоатация. В противен слу4ай не може да се диагностицира акумулатора в експлоатацията му. Най 4есто в продажба се намират акумулатори които само са залети с електролит, даже нивата в клетките не са изравнени да не говорим за пльтността на електролита, а тя трябва да се контролира и коригира след 100% заряд.Някои да е 4увал някуде това да се прави?
100% заряд се контролира по следния на4ин:
1- зарежда се до 14.4 v
2- по4ивка от един 4ас
3- заряд с номинален ток без контрол на напрежението при което вси4ки клетки трябва да закипят едновременно
ако това не се слу4и пак се по4ива 1 4ас итн
!кипенето е вредно!
служи само за контрол на 100% заряд
ако след 100% заряд се изравнят нивата и гьстотите ( 1.28 ) 6те имате перфектния акумулатор при това и с по голям капацитет (до 15 процента) от номиналния.
гарантирам поне 8 години здрава експлоатация Very Happy
Извинете ме за неразборията с клавиатурата , 6те се нау4а....... Embarassed
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2005 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Да добавя само, че плътността на електролита се измерва с отчитане и на температурната поправка.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети