|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 9:26 Заглавие: Търся схеми на зарядни станции за автоакумулатори. |
|
|
| Търся читави схеми на зарядни станции за автомобилни акумулатори. Ще си правя собствена и искам да прескоча етапа на грешките, а и да пооткрадна някоя и друга идея. Говоря за сериозен прибор с регулиране на ток, напрежение, време, възможност за подаване на стартов ток и т.н. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
stil1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 10:33 Заглавие: |
|
|
| Здравей.То регулиране на време при оловните акумулатори почти не ти е нужна, а ти трябва само регулиране на началния ток и максималното напрежение. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 22, 2005 13:22 Заглавие: |
|
|
Явно не съм бил максимално ясен. Идеята е следната. Слагам акумулатора. Искам 6 часа да ми се зарежда с константен ток (примерно 1/10 от капацитета) и след това да премине на подзаряд с константно напрежение (все едно, че си е в колата, 14.2V). И така да седи докато не реша да го сваля. Обаче, ако при константнoто напрежение след XX часа токът продължава да е по-висок от Y да ми бибитне. Един вид, скапан акумулатор.
Ще питате защо е необходимо всичко това. Новите акумулатори които ги носят дистрибуторите за продажба в магазините са масово разредени. На 70%, на 50%, че и по-малко по товарова диаграма. Продавачите (ако изобщо проверяват акумулатора преди продажба) казват, че няма страшно, той ще се зареди на колата и няма проблеми.
Да, ... ама не! Ако колата се кара основно на фарове, с включен вентилатор на парното и т.н. то и след три месеца акумулатора си е полузареден или полуразреден. Докато не дойде пролетта примерно
Но, дотогава той е мръзнал на -15 градуса така полуразреден и т.н. От това естествено животът му се е скъсил.
Затова ще си правя агрегат за предпродажна подготовка на акумулатори. 4-5 часа на константен ток с периодични натоварвания за измерване на вътрешното съпротивление и след това на постоянно напрежение за "оформяне на характера". Като намина покрай него го свалям и отива на стелажа при другите. Лепи му се лепенка с датата на заряда и след три месеца ако не е продаден пак на същия цикъл.
Със същия агрегат трябва да може да да се подаде и стартерен ток и на дизелов автомобил.
Това са нуждите...
Ясно е, че такова готово устройство няма от къде да си намеря за преповтаряне, но поне адекватна схема на силовата част с цифрово управление се надявам да има. |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 23, 2005 17:54 Заглавие: |
|
|
Едва ли ще намериш готова схема.
И аз търся нещо такова, но до сега не съм открил схема.
Просто трябва да се направиш сам или да поръчаш да ти направят.
Съветвам те да разделиш зареждането от стартирането в отделни устройства. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 23, 2005 20:03 Заглавие: |
|
|
Значи и аз се спрях на варианта отделни устройства.
За поръчване и дума не може да става. Стиснат съм в това отношение, а и целта не е само да го направя, ами и да се накефя от направеното.
Имам тук две захранвания за AT и ще им сваля схемата. Те до 20 ампера на 12 волта ще си издържат и вече регулировката ще я изнеса на потенциометри и готово. Преди време преправях едно качествено зарядно за GSM от старата генерация (което не се състои от светодиод и резистор) да може да давам 5V, 2A за да храня access point'а на покрива по линията на мрежата и стана без грешка. Няма причина и това да не стане. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 8:55 Заглавие: |
|
|
На прав път си. Аз също чопля едно АТХ (такова ми попадна) със същата цел. Чудя се дали ще успея с цифров потенциометър към извод 1 на TL494 да регулирам напрежението така, че да осигурявам константен заряден ток.
Идеята ми е управлението да е от контролер с LCD индикация, следене на температурата на акумулатора и т.н.
Целта е напълно автоматично зареждане. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 9:19 Заглавие: |
|
|
Значи това което преправях беше с моторолски чип, но идеята е същата. Затова ще ти разкажа какво съм направил там. Като мислим заедно ще стане по-бързо и читаво.
Там имаше две обратни връзки, по напрежение и по ток. Тази по напрежение беше с обикновен делител, а другата с шунт 0.3 ома. Значи за акумулатор за кола това е много, а и е по-добре да си се намери някой външен шунт 75 mV/20А или там някъде. На входовете на всички PWM чипове си има компаратори. Не пипаш обратните връзки, а променяш напреженията на другия вход, т.е. прага на сработване, съответно запушване на генератора. И с най-обикновен потенциометър да го правиш ще стане, но ако ти се иска автоматизирано си взимаш някой атмел или PIC с DAC (или си го правиш с резистори выншен) и пееш песни.
Другият нюанс който съм забелязал за компютърните захранвания е, че трябва да се сменят диодите на 5'те волта (защото само те са регулирани). Хубаво е да се изхвърли всичко което е ненужно от платката. Другото на което трябва да се обърне внимание е намотките за 5 и 12 волта да са с еднакво дебел проводник. Тогава може и да се разменят. Мои приятели са прилагали и трето решение, но там няма защита по ток. Т.е. има, но не е точно това което писах по-горе. Ползват си 12 волтовата линия, а регулират 5 волтовата като правят делител 12/5 и включват там обратната връзка на чипа.
Дотук съм стигнал ... времето не стига за всичко  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 9:48 Заглавие: |
|
|
На мен ми стигат 5...6А и затова ще ползвам съществуващата намотка за 12V. Премахнах изходните изправители (освен за 12V) и всички филтри. На 12V поставих друг LC-филтър с кондензатор на 25V.
Премахнах и веригите за Power good и Рower on, но оставих дежурното захранване - 5V/2А, което може да храни управлението.
Обратната връзка е преработена и е от 12V.
Остава въпроса със захранването на TL494. При включване, тя се захранва от дежурното, но имаше диод и към 12В. Предполагам, че дежурното дава напрежение под 12В и след появата на 12В тази ИС се храни от него. Питам се дали не може да я хране постоянно от дежурното.
Иначе, за мен е по-важно самото зареждане отколкото захранването. Изборът на захранване от компютър е заради цената, теглото и габаритите, не толкова заради КПД. |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 14:56 Заглавие: |
|
|
Колеги позволете да допьлня темата.
Пьрво поздравления за на4инанието!За сухозаредените акумулатори няма да давам подробности но важно е да се отбелжи нивото и гьстотата на електролита! Особено отговорно е да се изравнят тези показатели при вкарване в експлоатация. В противен слу4ай не може да се диагностицира акумулатора в експлоатацията му. Най 4есто в продажба се намират акумулатори които само са залети с електролит, даже нивата в клетките не са изравнени да не говорим за пльтността на електролита, а тя трябва да се контролира и коригира след 100% заряд.Някои да е 4увал някуде това да се прави?
100% заряд се контролира по следния на4ин:
1- зарежда се до 14.4 v
2- по4ивка от един 4ас
3- заряд с номинален ток без контрол на напрежението при което вси4ки клетки трябва да закипят едновременно
ако това не се слу4и пак се по4ива 1 4ас итн
!кипенето е вредно!
служи само за контрол на 100% заряд
ако след 100% заряд се изравнят нивата и гьстотите ( 1.28 ) 6те имате перфектния акумулатор при това и с по голям капацитет (до 15 процента) от номиналния.
гарантирам поне 8 години здрава експлоатация
Извинете ме за неразборията с клавиатурата , 6те се нау4а.......  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2005 15:25 Заглавие: |
|
|
| Да добавя само, че плътността на електролита се измерва с отчитане и на температурната поправка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|