| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jeff Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 12:38 Заглавие: 3фазен ток от еднофазен ? |
|
|
| бре! преди 1,2 години бях попаднал на подобна схема .Само ми се върти в главата че беше нещо с тиристори и някакъв задаващ генератор. Знам че може да подкарам 3-фазния двигател и с кондензатор, ама ми трябва да го натоваря яко. Та по тоя повод търся някаква схема на порст и читав 3-фазен инвертор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 12:41 Заглавие: |
|
|
| Не са толкоз прости тия работи,да беше споменал поне мощността на мотора.... |
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 13:36 Заглавие: |
|
|
Вземаш един 3 пъти по-мощен двигател от необходимото. Захранваш една от фазите и звездния център с монофазно напрежение. Навиваш на оста едно въженце и го дърпаш в момента, когато включваш щепсела. След като двигателят се развърти, на изводите му ще има почти симетрична трифазна система от напрежения. С тези напрежения захранвай каквото искаш. Това за тиристорите го забрави! _________________ Ако човек се напъва упорито, все нещо ще излезе на бял свят! |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 14:15 Заглавие: |
|
|
| инж.Васил Сапунджиев написа: | | Вземаш един 3 пъти по-мощен двигател от необходимото. Захранваш една от фазите и звездния център с монофазно напрежение. Навиваш на оста едно въженце и го дърпаш в момента, когато включваш щепсела. След като двигателят се развърти, на изводите му ще има почти симетрична трифазна система от напрежения. С тези напрежения захранвай каквото искаш. Това за тиристорите го забрави! |
Гениално
А нещо за електрически пуск ?
PS:трябва да почерпя  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
Petronii Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 14:27 Заглавие: |
|
|
Това с тиристорите неможе да стане. Просто свържиго по познатия ти начин в триъгъвник и с работен кондензатор 4400 мф. ( взависимост от мощността) ще постигнеш почти 75-80% от номиналната мощност на двигателя. _________________ Дано не правя грешка |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 15:50 Заглавие: Re: 3фазен ток от еднофазен ? |
|
|
| Jeff написа: | | бре! преди 1,2 години бях попаднал на подобна схема .Само ми се върти в главата че беше нещо с тиристори и някакъв задаващ генератор. Знам че може да подкарам 3-фазния двигател и с кондензатор, ама ми трябва да го натоваря яко. Та по тоя повод търся някаква схема на порст и читав 3-фазен инвертор. |
можеш да си купи направо готов честотен регулатор но можеш и да си направиш - изправяш и филтрираш мрежовото напрежение и с 3 двойки транзистори и един трифазен мултивибратор ги управляваш. Ще ти трябва и сериозен филтър за да получиш синус на изхода да не ти бръмчи и грее мотора. Ако ти се занимава можеш да направищ защити, плавно пускане и т.н. Идеи има тук:
http://www.mitsubishichips.com/Global/selectmap/igbt_step1.html |
|
|
 |
Трифазен Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 19:43 Заглавие: Re: 3фазен ток от еднофазен ? |
|
|
| Проблема с тиристорните инвертори е не толкова с отпушването и поредността му, а с запушването им, когато е необходимо |
|
|
 |
Jeff Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 21:31 Заглавие: |
|
|
Ще храня с него бивш компресор от 100V-тов климатик. Мощността е около 1кW. Попринцип мислех да мина по просто, но явно ще трябва честотен инвертор с някъв биполярен или IGBT модул.  |
|
|
 |
Jeff Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 01, 2005 22:02 Заглавие: Re: 3фазен ток от еднофазен ? |
|
|
Тука верно има интересни модули , ама доставят ли се в БГ ед.бройки? |
|