Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

потЕнциометри
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
californieca
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 11, 2005 23:57    Заглавие: потЕнциометри Отговорете с цитат

Имам следния въпрос,какъв потанциометар да сложа на входа на стапало изградено с мостова схема с TDA 2003,линеен или логаритмичен,и за6то?.
Благодаря предварителено Wink
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 7:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Предполагам че говорим не само за мостово но и за стерео изпълнение.Необходим е стерео логаритмичен 47 килоома.Защо ли ??? Защото ако се задълбочим в теорията така трябва да бъде Very Happy Успех
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Chelsea_69
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 19:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ушите ни така чуват логаритмично,какво да ги правиш....Сложи за проба и линеен и ще видиш разликата като усилваш.Въобще направи както казва колегата и приятно слушане!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Morphadron
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте и аз имам едно въпросче относно потенциометрите.Та направил сам си мостово на ТДА 7294 и ползвам потенциометър.Сигнал зимам директно от задната колона на кората и се пита в задачката защо човек който се занимава с ремонт на телевизори усилватели и т.н. ми каза да ложа потенциометър, 47,22,10 к ома и то на "слух" да преценя??? и така слагам аз 47 и свири ама слабинко някво ненам защо Smile)) След това слагам 20 Кома и по-силно свири ама не като да тресе говорителя и сега се 4удя дали да не сложа 10 Кома дали няма да свирне повече или ще изгоря интегралите Smile)Или като краен вариант си правя Куад 405 Smile)) и спи градът.Благодаря предварително.
Върнете се в началото
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Дек 12, 2005 23:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Morphadron написа:
Здравейте и аз имам едно въпросче относно потенциометрите.Та направил сам си мостово на ТДА 7294 и ползвам потенциометър.Сигнал зимам директно от задната колона на кората и се пита в задачката защо човек който се занимава с ремонт на телевизори усилватели и т.н. ми каза да ложа потенциометър, 47,22,10 к ома и то на "слух" да преценя??? и така слагам аз 47 и свири ама слабинко някво ненам защо Smile)) След това слагам 20 Кома и по-силно свири ама не като да тресе говорителя и сега се 4удя дали да не сложа 10 Кома дали няма да свирне повече или ще изгоря интегралите Smile)Или като краен вариант си правя Куад 405 Smile)) и спи градът.Благодаря предварително.

не е нормално като слагаш потенциометър с по малко съпротивление да свири по силно.Къде го слагаш този потенциометър и как го връзваш???
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

То така може и да се получи, например ако сложи 1Мом може да не се чува силно, ама в единя край все ще се чува силно Shocked нещо си объркал при свързването, а като се има в предвид че и подаваш предостатъчно силен сигнал директно от изхода на усилвател(т.е. от говорителя)...
Върнете се в началото
Потенцио
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 16:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей, да не връзваш потенциометъра реостатно ?
Върнете се в началото
Morphadron
Гост

МнениеПуснато на: Вто Дек 13, 2005 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми как го свързвам слагам го ъъъ мисля че го запоявах преди да влезе в усилвателя-интегралата.Мисля че така беше демек усилвателя си работи на макс а сигнала който му подавам го усилвам и намалям с потенциометъра щото нали идва от колоната и е прекалено силен няколко стотин ли хиляди Кома бил(така си спомням че ми казаха) не сам сигурен ама бил силен и затва се слага потенциометър.А нали се сещате че сигнала не идва от пре-аута на ЦД-то и затва е силен.Затова ви твърдя че с по-малко съпротивление свири повече.Ама не сам доволен щото е мостово на ТДА с +/- 35 волта захранване и трябва да докара 200вата на 8ома и го карам на 12" 150вата 8омов говорител и неможе да го тресе както трябва.Баси тва са 200 вата поне 150 да бяха тряяше да ми изкърти ламарините баси а той братче само кара огледалото за задно виждане да вибрира Very Happy а тряя6е да се чува и навън нали се сещате пак то само вътре и то на ЛАДА представете си(тва го казвам тъй като по новите коли са по-добре уплътнени следователно баса малко по-малко се чува навън:)) Посмейте ми се и ми кажете кво да правя Very Happy
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 14, 2005 0:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Ми като за начало вземи потенциометъра в ръка, виж му трите извода, избери си единя краен и той ще е "маса" масата свържи с масата на усилвателя от който вземаш сигнал и масата на усилвателя на който подаваш. Другия краен извод го свързваш към изхода на усилвателя от който вземаш сигнал, а средния извод свързваш със входа на усилвателя който искаш да пуснеш.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Дек 14, 2005 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Невежеството го прщавам! "Баси" простотията Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети