|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 23, 2004 12:01 Заглавие: PROTON PRO-SERIES D1200 Stereo Power Amplifier |
|
|
Точното наименование на продукта е PROTON PRO-SERIES D1200 Stereo Power Amplifier, производство на Proton Electronic - Taiwan. Това е крайно транзисторно стъпало.
Понеже е при колега, който няма Internet и ме помоли за помощ, не знам много за усилвателя. Действителната мощност е 2x500W peak и 2x150W nominal на 8 Ohm, ако не греша. При това захранването на транзисторите се променя според изходната мощност - 56V и 100V. Това е патент на PROTON с наименование: DPD - Dynamic Power on Demand, US Patent No: 4598255; Canada Patent No: 1214228. Производство 90-те години.
Разпространява се от фирмата MAGNAT Audio Produkte GmbH - Germany, които в момента се представляват у нас от Impas56, но само за авто-електрониката.
Доколкото разбрах от колегата, той го е ремонтирал, но след като работи известно време излиза от строя транзистор, което води до пробив във филтриращия кондензатор 22000uF на захранването.
За съжаление не разполагам със схема, за което вече писах в съответния раздел!
Ще ви помоля, ако някой се е сблъсквал с този или други усилватели на PROTON, или има идея как колегата да отстрани проблема, моля да напише пост тук! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 15:15 Заглавие: |
|
|
Alex01,
Благодаря за линка!
За съжаление намерих само една подобна схема, в която участва един от транзисторите от схемата на PROTON D1200!
Транзисторът, който дефектира е средномощен BC639 (Q640 според надписа на платката).
На корпуса на транзистора е отбелязано само C639, но според мен не е възможно това да е 2SC639, поради по-ниското му пробивно напрежение 40V, срещу 80V и 1A на BC639.
Крайните транзистори са 8 комплиментарни двойки, съставени от 2SC3519 (NPN) и 2SA1386A (PNP).
Според колегата, усилвател NAD е имал подобна схема, но не може да си спомни модела. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 15:23 Заглавие: |
|
|
Вече имам по-подробна информация за усилвателя.
Транзисторът, който дефектира е средномощен BC639 (Q640 според надписа на платката) и след повредата, във веригата на захранването 56V, където е транзистора, се подава 100V. От това последва пробив в кондензатора 22000uF (C903 според надписа).
На корпуса на транзистора е отбелязано само C639, но според мен не е възможно това да е 2SC639, поради по-ниското му пробивно напрежение 40V, срещу 80V и 1A на BC639.
Крайните транзистори са 8! комплиментарни двойки, съставени от 2SC3519 (NPN) и 2SA1386A (PNP).
Интересното е, че усилвателят работел перфектно между 4 и 6 месеца, след което дефектирал по един и същ начин! В момента е натоварен с ел.крушки, за да се предотврати нова повреда на транзистора и кондензатора.
Според колегата, усилвател на NAD е имал подобна схема, но не може да си спомни модела.
Някой досеща ли се за подобна схема на крайно стъпало? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 19:31 Заглавие: С639 |
|
|
| А в какъв корпус е този транзистор ? И по какъв начин гърми 22000 кондензатора -би трябвало транзистора да се изпари при такъв ток? Ако захранването е 100 волта ,потърси някой средномощен транзистор за 120 волта 1А и внимавай ,че изводите на ВС639 са ВСЕ ,като на японските ,не като на обикновените ВС та -сигурен ли си че някой друг не го е сменял вече ,и дали това е оригиналния? Виж на другия канал ,ако има такъв транзистор ,или динамичното захранване е общо за двата канала? |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 08, 2004 12:02 Заглавие: |
|
|
ЕLP,
Транзистора още преди предния отговор е бил заменен както си написал.
Кондензатора започвал да пуши и след това пробивал.
Още едно уточнение - гори само BC639 в единия канал и само единия кондензатор от двата във веригата на ниското захранване. Другия канал работи без проблем.
Според общата блокова схема на захранването, превключването на двете захранвания става с ключ и се управлява от блок Control Circuit PC, който съдържа интеграли. Не се виждали означенията и за да стане това е необходимо разпояване.
Има и диоди за ниското захранване, които са свързани паралелно на ключовете и към колекторите на два транзистора PNP и NPN. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 14:57 Заглавие: |
|
|
Схемата е поръчана от USA и може би вече е в България. Струва от 10 до 30 USD според магазина.
Благодаря на ELP, че единствен се опита да ми помогне!
Дано да мога да му върна услугата някой път!
Закривам темата. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 23, 2005 13:45 Заглавие: |
|
|
Аз закрих темата преди повече от година.
Но днес колегата ми каза причината за странното поведение на усилвателя - когато е отворен работи и ако му се затвори капака след два часа се поврежда.
Куриозът е, че причината за това са ленти от подобен на дунапрен тъмнокафяв материал, залепени за долната част на шасито. Те са попили някаква проводима течност и са давали утечка, когато се монтира капака на усилвателя!
Както се казва, неведоми са елекрическите пътища!
Сега машината работи ПЕРФЕКТНО и без никакви проблеми. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|