| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
milev Опитен потребител

Регистриран на: 10 Мар 2005 Мнения: 322 Местожителство: Тополи обл.Варненска
|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 15:15 Заглавие: Как да понижа напрежението от 40V на 12V и 3V |
|
|
Как мога да понижа напрежението от 40V на 12 и 3V без трансформатор:?:
Трябва ми да включа емин два вентилатора,един стереоиндикатор и един диод за индикация.
Тва всичкото е към усилвател.
Пробвах с отделно трафче обаче има прекалено бного смущения,екранирах го но пак бучи доста а високите честоти направо пращят като е включено. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 15:37 Заглавие: |
|
|
Според мен най-добре пробвай с интегрален стабилизатор 7812 за ток 1 А:
http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/69438/KEC/7812.html Максималното входно напрежение е 40 волта, надявам се, че няма да има проблем, но нека и някой друг да каже.
А за 3-те волта използвай ценер диод и резистор за ограничаване на тока.
Дано да съм бил полезен! _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 16:06 Заглавие: |
|
|
7812 това е твойто решение, ако не издържа входно 40В с едно транзисторче ще се оправи работата, а за 3В можеш също да използваш 7805 с регулировка на изходното напрежение. Цялото удоволствие няма да ти струва повече от 5лв. Дано съм ти помогнал  _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 16:38 Заглавие: Re: Как да понижа напрежението от 40V на 12V и 3V |
|
|
| milev написа: |
Пробвах с отделно трафче обаче има прекалено бного смущения,екранирах го но пак бучи доста а високите честоти направо пращят като е включено. |
Как с отделно трафче пращи? Общи маси или нещо друго общо имаш ли? Ако нямаш единствения вариант за смущения е да се получава някаква индукция, а това екраниране щеше да го оправи. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 17:47 Заглавие: Re: Как да понижа напрежението от 40V на 12V и 3V |
|
|
| milev написа: | Как мога да понижа напрежението от 40V на 12 и 3V без трансформатор:?:
Трябва ми да включа емин два вентилатора,един стереоиндикатор и един диод за индикация.
Не уточняваш какво е напрежението - постоянно или променливо, но щом се опитваш да го намалиш с траф значи е променливо. Ако няма да се ползва траф, то за да се използват предложените до тук схеми трябва то да се изправи и филтрира, което прави почти 60В постоянно. Така, че без разширяване на обхвата чрез транзистор на стандартните стабилизиатори няма да се мине или просто може да се използва схема обща база и ценер - каквото покажат практическите експерименти. И бая жега ще трябва да отнесе транзистора.
Ти да не се опитваш да намалиш 40В постоянно с трансформатор - това бучене  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 20:51 Заглавие: |
|
|
| Нито вентилаторите,нито светодиода искат стабилизирано напрежение ,така че по един транзистор и по един ценер(обикновен параметричен стабилизатор) ще ти свършат работа....Интегралните такива не издържат 40 волта... |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 21:36 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | | така че по един транзистор и по един ценер(обикновен параметричен стабилизатор) ще ти свършат работа....Интегралните такива не издържат 40 волта... |
Това имах пред вид с
| мульо написа: | | или просто може да се използва схема обща база и ценер |
Не знам колко са му мощни вентилаторите, но ми се струва, че транзисторът ще трябва да си има приличен радиатор.
По добре да се сложат няколко вентилатора последователно и само стероиндикаторът да се захранва по този начин. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 21:57 Заглавие: |
|
|
Защо ли не се поуспокои малко темпото за отговори на не съвсем коректно поставена тема
Някой да е мяркал питащия сред толкова отговори (на изключително смисления му въпрос / не за първи път/)
Темата заминава в говорилнята. |
|
|
 |
mir4o Активен потребител

Регистриран на: 16 Авг 2005 Мнения: 64 Местожителство: Пловдив/Царево
|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2006 17:07 Заглавие: |
|
|
Надявам се въпросът ми да не е много глупав, но ме интересува как точно трябва да се свърже една интеграла от рода на 78хх с външен транзистор, за да може да се подаде по-високо напрежение от номиналното входно?
Предварително благодаря!  _________________ По добре мълчи и нека те мислят за тъп от колкото да проговориш и да разсееш съмненията... |
|
|
 |
|