| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
badganaka Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 26, 2005 1:47 Заглавие: Шумове... |
|
|
Всички сме срещали гадните шумове между песните на касетките....
Намерих една дота стара схема на Динамичен Шумозаглушител....
Въпроса ми е дали бачка,защото книгата от която е е от 1981година......
Прикрепил съм файла със схемата.... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 6:13 Заглавие: |
|
|
Някой знае ли нещо по въпроса?
Аре кажете че много ми трябва...... |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 6:49 Заглавие: |
|
|
разгледах схемата и мисля че по същество това е един нискочестотен филтър. очаквах да е някакъв честотно зависим експандер но не е . това нещо ще ти намаля шума със същия успех, който би имал ако си намалиш високите от еквалайзера  _________________ home studio |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 10:28 Заглавие: |
|
|
| guitman написа: | разгледах схемата и мисля че по същество това е един нискочестотен филтър. очаквах да е някакъв честотно зависим експандер но не е . това нещо ще ти намаля шума със същия успех, който би имал ако си намалиш високите от еквалайзера  |
Добре!А можеш ли да ми намериш схема на някакъв честотно зависим експандер? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 10:58 Заглавие: |
|
|
| Намираш си касетофон с "Dolby NR" и си слушаш с него.Едва ли можеш да го направиш по добре от чичо Долби |
|
|
 |
Ivo Pifa Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 12:53 Заглавие: |
|
|
Схемата в атачмънта е опростен вариант на DNL (Dynamic Noise Limiter), разработка на Philips. Не знам доколко е ефективна в този си вариант. Хубава е схемата ползвана в старите декове "Финезия" (Unitra). Платка от такъв дек съм сложил в моя JVC на мястото на Dolby B. При добра настройка няма каквито и да е загуби във високите честоти, като същевременно шумът се намалява драстично.
Принципа на работа на тази шумоподтискаща система се състои във филтриране на сигнала в областта на високите честоти само когато общото ниво е ниско и шумът е по-силно осезаем (в по-тихите пасажи или в паузите между песните). |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2005 13:11 Заглавие: |
|
|
| По удачния вариант е DNR . Потърси си специализираната инт. схема LM1894 .Ползвал съм я и работи много добре ( само дето беше одавна ... ) Най добре е да си намериш SSM2000 . Тя едностранно намалява шума с около 25 dB .По същество е комбинация на динамичен филтър и експандер , нодетекторите са RMS и са избягнати всички странични ефекти на подобни шумови ограничители . Единствения проблем е че трябва да си внесеш доста ( около 20 ) а е и скъпа ( 10 -12 $ ) , а мойте свършиха и надали ще ползвам пак . Лидер в разработването на чипове за шумопонижение са PMI ( по настоящем част от Analog Devices )В сайта на AD има много апликейшъни по този въпрос |
|
|
 |
|