| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2004 22:42 Заглавие: Усилвател, TDA2005 |
|
|
Здравейте,
Преди време реших да си направя колони. За мое учудване произведението ми се оказа добро - колоните (с помоща на старата ми звукова карта) вадеха добър звук с плътен бас и не ръмжеха. Наското обаче си купих ново PC което е с вградена звукова карта и разбира се без усилвател. Тръгнах да си правя. Първо пробвах с китче от магазините за електроника (2x22 s TDA8250) eфекта от което беще катастрофален - гръмна. След това реших да пробвам с кит 2х10 с TDA2005. Оказа се че май съм попаднал на най-големия боклук който можеше да уцеля. Усилва но звука е някак много странен - баса по-скоро бучи отколкото да се усеща като някакъв биит и музиката като че накъсва. Говорът иначе се чува идеално но ако пусна нещо с повече бас то звучи ужасно.
Е вече незнам какво да правя. Ако някой има някакви предложения или идеи ще се радвам да ги чуя. Направо се чудя дали да не зема да си купя едни Luxoni и да си реша проблема. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2004 5:08 Заглавие: 2005 |
|
|
| С какво захранваш усилвателя си? Може оттам да ти идват проблемите.2005 не е ли за автомобилни радиоприемници?Тези схеми не се отличават с ниски изкривявания.Какъв е входния сигнал-да не го претоварваш още от входа?Постави си потенциометър на усилвателя и увеличавай и намалявай оттам мощността.Ако все още не си доволен ,пробвай някой кит с мосфет крайно стъпало-например TDA 7294 , и с по добро захранване.Успех! |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2004 8:44 Заглавие: |
|
|
Захранването на усилвателя се състои от един трансформатор (Който без товар вади 12.8 ) 3A. След стабилизирания изправител (направен с LM317 и пак кит на http://dobrikit.dir.bg za 3A с 2200microF филтриращ кондензатор ) свързан за усилвателя премерих 10.4V захранване (при работещ усилвател). На входа на усилвателя съм сложил 50к стерео потенциометър като сигнала го подавам на двата му края, а средния извод на потенциометъра съм го свързал директно за входа на усилвателя.
Иначе за самия усилвател си прав че се използва за колите но аз реших че и за в къщи ще стане. Изкривяванията му ги дават 10% (незнам колко много е това).Гледам че и във форуме на www.diyaudio.com казват че интегралата нее много добра и и трябва батериино захранване. Пробвах на намалявам / увеличавам мощноста на сигнала от аудио картата но това не подобрява нещата. Странното е че май само баса не се чува добре. Ефекта със слушалките е подобен се едно на mp3 playera да реша да дигна баса на мах от графичния му еквалайзер.
Сега ще зема да прочета малко за TDA 7294 дали ще мога да намеря нещо готово с нея и дали този траф ще е подходящ, че не ми се купува нов. Аз не искам някаква голяма мощ да вдигам съседите ..
Благодаря за предложението. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2004 13:09 Заглавие: LM317 |
|
|
| Не знам каква е тази схема на стабилизиран изправител с 317 за 3А ,повечето интегрални стабилизатори защитата им сработва на 1-1.5А макс. ако имаш електролити в изхода увеличи ги но и захранването ти не е читаво ! |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2004 14:26 Заглавие: |
|
|
Ами захранването всъщност е със 2 LM317T
схемата е приложена тук http://dobrikit.dir.bg/pictures/REGIZP.gif
Ще пробвам да сложа още някои филтриращ кондензатор . Но четох по форумите че чипа не ставал и по принцип баса ръмжел. Имало TDA 2009A която давала доста по-добри резултати а била същите изводи. Та засега има с какво да експериментирам.
[/url] |
|
|
 |
rusin Опитен потребител

Регистриран на: 18 Авг 2003 Мнения: 306 Местожителство: Stara Zagora
|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2004 16:01 Заглавие: |
|
|
| Това 10,4 В е много малко схемата държи до 17В но можеш да и сложиш стабилизатор 7815 за 3А в метален корпус ТО-3 и си решаваш проблемите . Китвете си тръгват явно грешиш в монтажа със сигурност.2005 си дава приличен бас можеш да увеличиш разделителниат кондензатор на 2200мфр.и товар 4 ома. Пробвай с готов кит -но са малко по-скъпи. УСПЕХ ! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2004 5:59 Заглавие: 7815 |
|
|
| Тока на защитата на металния корпус е най много 2.2А освен ако не е специално изпълнение ,освен това с този трансформатор няма откъде да се вземат 20 волта за да работи-с една дума смени трафа, или се примири с по-малка мощност! |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2004 9:36 Заглавие: |
|
|
Всъщност аз и никога не съм търсил мощност за този усилвател. Просто търсех някакво решения да мога да изкарам звук на колоните ми от звуковата карта. Едва ли ще е възможно да ги усиля повече отколкото телевизора ми. И двете платки (усилвателя и стабилизирания изправител) съм ги взел като готови сглобени модули. Сега колко точно ампера може да удържи изправителя незнам .. на китчето пише 3А. Схемата е реализирана с 2 LM317T и предполагам това я прави специална.
Колкото до усилвателя той наистина работи. Усилването е доста над нивото което по принцип ми трябва. Единствения ми проблем е че ако музиката която съм пуснал е с по-як биит колоните почват да гъгнат (или поне се различава от това което се чува от слушалки за 17 лв), а и лошото е че това гъгнене или бръмчене или незнам как да го нареча е доста неприятен ефект. Пробвах с допълнителни филтриращи кондензатори на захранването, но нищо не се променя. Ако обаче намаля (доста при това) ниските от еквалайзера на mp3 плеара звука се подобрява значително.
Сега, възможно и колоните да не са читави но със старата звукова карта свиреха добре. Може проблема да е въпрос на съгласуване. А може и ТДА2005 да не е подходяща за тази цел. Затова събирам и мения )
Благодаря за дискусията. |
|
|
 |
MITASHKI Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2004 12:05 Заглавие: |
|
|
| Погледни за звуковата карта на компютъра-какво изходно съпротивление има и какво изходно напрежение има?Според мен не се съгласуват двете неща.За захранването пробвай така:Трансформатор->грец,на всеки диод паралелно по един кондинзатор 47нф->на изправеното напрежение 2200мф/25в->захранване на усилвателя.Успех! |
|
|
 |
nrgful Гост
|
Пуснато на: Пон Авг 30, 2004 11:32 Заглавие: |
|
|
Slu6ai wnimatelno. Ako iska6 snosen usilwatel, koito se doblizawapo zwu4ene do lampowite, a zwukat mu saperni4i i na nai-pekanoto Dolby, prosto si naprawi QUAD405. Shemata e 200W, no moze da se prerabori i na 50W sas smianata na 5 rezistora. Lesna e za izrabotka, i ako wsi4ko e nared i elementite sa izprawni, tragwa ot wule. Ako naistina i kolonata ti e dobra, obe6tawam ti 4e niama da spi6. Powe4e info po waprosa moze6 da nameri6 na www.mladkonstruktor.bg w razdel na6ite shemi.
Uspeh |
|
|
 |
|