| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
hristo24 Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 2:07 Заглавие: Програматор и софтуер за Atmel |
|
|
| Може ли да ми предложите някаква проста схема за програматор на микроконтролерите на Atmel, например Mega8 и софтуер(развойна среда). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 10:11 Заглавие: |
|
|
Търси на станицата на млад конструктор http://www.mladkonstruktor.bg/ Универсален програматор за микроконтролери и памети, а програмата е PonyProg, която може да изтеглиш пак от там. _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 16:48 Заглавие: |
|
|
Търсиш в интернет думичката AVRDUDE. След това се ориентираш какво BSD интерфейс. Става въпрос за няколко проводника към LPT. Работи и под XP. Развойна среда ... колкото искаш. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 21:14 Заглавие: |
|
|
| Притеснявам се да не попадна на нещо гадно и бъгаво заради това питах за нещо което сте ползвали и сте доволни.А понито става ли за Мега8? |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 21:32 Заглавие: |
|
|
Нема да съ притисниш, брат ми!
Нали ти казах, че BSD са 6 жици. Даже и резисторите може да пропуснеш, файда от тях няма. Трябва ти още кварц на 8MHz. И дотук с хардуера.
Софтуера. Както казах AVRDUDE! Пише и това дето още не са го разработили и произвели. Спецификата му е такава. Има си един файл с описания на всякакви процесори. Като го разгледаш и ще му вникнеш в същността. Работи с BSD и още 20 други интерфейса.
Ама както е тръгнало, нищо няма да стане. Дали не е бъгав? А що ми не тръгва? Ама ти пробвал ли си го? Страх ме хвана! Рискът ти е един час с поялника и 3-4 мегабайта интернет. Е ако за това ти е жал то как да ти се помогне? _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
|
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 29, 2006 23:21 Заглавие: |
|
|
hristo24, по-добре не спестявай резистори, че понякога стават сакатлъци (не че няма да работи и без тях). Лично аз си изпатих като спестих някой друг резистор (изгорих една 90S8515 и една tiny15). За PonyProg, да работи с mega8 и доста други AVR-и. За проблеми нито съм имал нито съм чул освен че един имаше проблем с Pic-ове (програмираха му се само веднъж), но на друг компютър нямаха проблеми със същия програматор и същите процесори. Аз съм доволен от него но виж и другите не са зле. _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 30, 2006 5:46 Заглавие: |
|
|
| wire написа: | | hristo24, по-добре не спестявай резистори, че понякога стават сакатлъци (не че няма да работи и без тях). Лично аз си изпатих като спестих някой друг резистор (изгорих една 90S8515 и една tiny15). |
Не е било от липсата на резисторите! Те са единствено за да ограничат тока през LPT'то, но във връзка с това, че на новите дъна има ограничение на тока още в компютъра резисторите не само, че стават излишни, но и пречат в повечето случаи. Говоря за BSD. Pony за AVR не ползвам, много "хардуер" има по него. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 30, 2006 18:52 Заглавие: |
|
|
| O'К, благодаря ви за информацията:). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2006 20:41 Заглавие: |
|
|
Пробвах с програматора от Млад конструктор и този с 6-те жици на LPT порта. Или нещо не съм разбрал или тези неща просто не работят. Още от въпроса ми се вижда че съм начинаещ в тази област и моля да ми обясните по-подробно."Vaklin", ако имаш нещо което работи защо просто не ми го изпратиш? Също така не ми е ясно какво е BSD интерфейс.
Аз опитвам да запиша и после да изчета нещо или просто да изтрия AT90S4433 и ATMega8. Те имат по две GND. Трябва ли да са накъсо?
Ползвам ПониПрог, има ли нещо при настройките, което мога да бъркам? |
|
|
 |
|