Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за парно и бойлер

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 20:54    Заглавие: Схема за парно и бойлер Отговорете с цитат

Трябва ми схема, която да следи температурата на парното и бойлера, и когато парното е по- топло от бойлера, да се включва и серпентината в бойлера, за да загрява водата в него. Съответно вечерта, когато парното изгасне и изстине, да изключва серпентината в бойлера и да не се топлят стаите от него....
В атачмента съм приложил една схемичка, която си изсмуках от пръстите. Очаквам критики, предложения и коментари. Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Fikret_12
Гост

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм го направил като на серпентината съм сложил електрически вентил който съм го купил от Ерато и представлява един кран чиято клапа се управлява от биметална пластина под която има резистор 5 вата,и когато на този резистор бъде подадено напрежение биметалната пластина затваря крана.Сложил съм един терморегулатор от 15 до 120 градуса и мога да горегулирам,примерно сега е поставено на 60 градуса и когато температурата е под 60 градуса през серпентината няма циркулация,когато надвиши 60 гр. терморегулатора изключва и крана се отваря и започва циркулация през серпентината,при спадане на температурата терморегулатора вкл. и крана се затваря.Изключително просто но е много ефикасно и винаги има топла вода.
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

bobykafe, тази схема няма настройване. При това свързване на транзистора при настроена схема и висока температура на бойлера трябва изходното напрежение на операционния усилвател да е 0V, а когато температурата на бойлера спадне ОУ-то трябва да вади 24V. R5 е малък. Помисли си още малко, аз ще помагам.
Помисли и върху моста P1, P2, R2 и R3. Това свързване не е удачно, изчислението и настройката му е много прецизна работа. Търси по просто и по ефикасно схемно решение.
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Фев 07, 2006 22:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако двете рамена на моста са еднакви не би трябвало да има проблем.Само не са ли малко нискоомни потенциометрите.Не знам какъв им е тока на термисторите.Но бих вързал обратната връзка към неинвертиращия вход на компаратора ,нали идеята е да превклучи при разминаването на двете температури.Подпри транзистора от базата към емитера с едно резисторче за да усигуриш запушването.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Фев 08, 2006 14:29    Заглавие: Отговорете с цитат

При това положение ако моста се балансира на изхода на ОУ ще има 12 V не 0V спрямо маса ! За целта ОУ например с два ценера трябва да се захрани двуполярно. Обратната връзка трябва да се махне. Компаратора работи без ОВ . Иначе няма да работи защото напрежениеята които се срявняват ще се променят от обратната връзка. Освен това може да се пробва с обикновени диоди като термодатчици. Например 2Д56**.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Чет Фев 09, 2006 7:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Fikret_12, това е едно добро решение, при условие, че бойлера не е по- горещ от 60 градуса...
guitman, няма никаква настройка- трябва ми или да има, или да няма изход, а момента се настройва с единия тример. Даже сега като се замисля, втория мога да го заместя с постоянно съпротивление!
vladimir_ki4ev термисторите са по 1кОМ, ще увелича потенциометрите.
Slav4o , като се замисля си прав- обратна връзка не ми трябва.
Момента, в който моста ще е балансиран е много малък, когато няма обратна връзка, така че изхода ми ще е винаги в едната крайност.

Благодаря на всички за помощта!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Фев 09, 2006 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

А аз все пак мисля че обратня връзка трябва да има, за да се осигури някакъв хистерезис, иначе при граничните условия схемата ще се държи малко нестабилно, а процеса на затопляне е сравнително бавен процес, и все пак има някаква вероятност схемата да зацепи.

Обаче сега се сещам че това пък съвсем не е задължително да се направи с обратна връзка. Може да се направи и със закъснение на включването/изключването например.
Върнете се в началото
hshop
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Кнежа

МнениеПуснато на: Чет Фев 09, 2006 20:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! Аз от три години ползвам отопл.инст.да подгрявам и боилера,но съм приложил друг подход Laughing Сложих терморегулатор на
ИЗХОД ТОПЛА ВОДА НА КОТЛЕТО В началото рег. си го бях правил аз,но всяка година сменях гасящия кондензатор и сега съм с купешки -прилича на рег.от печките,но в по-модерна кутия.Нагласил съм го на 40 градуса т.е. водата,като падне под зададената темп.-помпата спира Wink Естествено много хора ще видят и лоши страни на този подход,но така бо-ра ми е чудесен топлинен акомулатор,а и под 40-45 гр.на водата-едвали някой радиатор ще Ви сгрее.Не съм имал проблем с топла вода Laughing
С поздрави hshop!
Върнете се в началото
ganevec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: русе

МнениеПуснато на: Вто Фев 14, 2006 0:08    Заглавие: Отговорете с цитат

izvinqvam se za latinicata Sad
oba4e ne se zanimavaite s gluposti ima mehani4ni klapani koito se slagat na vhoda i izhoda na serpentinata s dve bimetalni plastini i kogato vhodnq antifriz e po studen ot izhodniq klapana zatwarq i obratno (s edin nedostatak sa rabotqt ot 70C do 110C ) ako se ne laja struvat 36lv

nqma tok nqma problemi Idea ima tok ima problemi
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети