|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 10:06 Заглавие: въпроси за елементарно зарядно |
|
|
Здравейте!
имам няколко въпроса относно зареждането на оловна батерия панасоник (пише оловна-гел батерия). въпросите в интерес на истината са доста аматьорски, съжалявам ако са прекалено елементарни...
намерих 2-3 стари теми за това, но там всичко е написано на "доста" по-високо ниво, главно за батерии за алармени системи.
проблемът е, че аз имам "ограничена" представа как точно работят оловните батерии.(никога не съм се занимавал с батерии всъщност...)
имам един адаптер който дава 12V , 0,5A и исках с него да си направя някаква елементарна схема за да си зареждам батерийката.
искам да попитам, ако на някой му се обяснява малко повече, как точно се разреждат тези батерии, защото на мен ми трябва сравнително постоянно напрежение от 12V когато ползвам батерията и се чудя дали изобщо оловната е правилният избор.
и като за край най-ламерският въпрос... :
така и никога не ми е било ясно какво всищност показват тия единици АмперЧаса... устройствата които батерията ще храни харчат ~3А@12V, т.е. тя колко време ще издържи - ~2.4 часа по метода на съкращаване на единиците ли ?(Ah/A=h ) .. а колко всъщност ампера мога да изтегля от нея?
благодаря ви!
PS:сега като имам вече 50 поста(с този) мога да ви прикача и характеристиките на батерията, ако това помага за обесненията. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 10:29 Заглавие: |
|
|
| Ами то всичко си е написано в това което си прикачил,дори и при разреждане с 3.5 ампера пише че ще стигне за 1.5 часа.Зареждане с 1 ампер и контрол на напрежението на 13.8 волта.При разреждане ще се изменя от 13.4 до 10.5.Капацитета е точно това-колко ток може да даде за определено време и обикновено се свежда до 1час времето,затова е амперчас |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 10:30 Заглавие: |
|
|
duni, Ah е единица за капацитет на акумулаторни елементи и показва колко време (h) можеш да "дърпаш" ток без да се промени номиналното и напрежение. Напр. 6Ah батерия (акумулатор) трябва да може да ти осигури ток 6А в продължение на 1 час без да се промени номиналното и напрежение (да почне да пада), а ако черпиш от нея 3А времето съответно ще бъде 2 пъти по-голямо.
Не видях с какво напрежение е акумулатора за който питаш, но имай впредвид, че акумулатора се зарежда с ток (обикновенно 1/10 от капацитета и, но зависи от типа) и за да тече ток трябва да имаш разлика в напреженията. Т.е. 12 В акумулатор неможе да зареждаш със зарядно което дава 12В. |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 11:04 Заглавие: |
|
|
благодаря за отговорите!
станаха ми ясни много неща, а и в листовката на батерията има достатъчно диаграми за другита, така че сам да си направя изводите .
ами сега погледнах че имам и едно адаптерче 18V,500mA , малко по-малко е от 1/10 от 7,2Аh, но не би трябвало да е проблем...
всъщност зарядното в такъв случай представлява един ЛМ317 свързан по стандартната схема в листовката(прикрепил съм я), и е настроен да дава 13.8V, което си е стандартно и толкова...
а има ли някаква опасност от презареждане тогава и може ли да се направи елементарна индикация с диоди - т.е. да се свърже някъде един диод , който да изгасва малко по-малко и когато е заредена батерията да загасва съвсем? |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 13:10 Заглавие: |
|
|
Оловните акумулатори не трябва да се презареждат, защото това скъсява живота им. Най-добре е при заряд като достигне пълния капацитет на батерията да се изключи заряда  |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 15:39 Заглавие: |
|
|
след като ми дадохте някой съвети, прочетох тук-таме разни листовки и схеми и си начертах нещо, с което да контролирам както волтажа, така и тока на подаване. прикачвам чертежа и се надявам да не съм сбиркал много...
едит: имам и следният въпрос - понеже по този начин токът доста зависи от напрежението, мога ли да разделя схемата на две с два регулатора 317, като единият е само с R1 и R2, т.е. за напрежението, а другият с R3 и R4, т.е. за тока? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 16:33 Заглавие: |
|
|
Не зная за какво ще ползваш батерията,но ако е възможно да бъде включена постоянно на подзаряд,използвай схемата,която си начертал,но махни ограничителните резистори R3 ,R4.Те просто не трябват.Настройваш изхода на стабилизатора на 13,8V и закачаш батерията за постоянно.Тя не може да се презареди по ред причини,наи-важната от които е тая,че трафа ти осигурява около 0,5А,т.е. той повече от необходимият ток няма как да пусне.Ако ще зареждаш батерията циклично,т.е. след като се разреди,тогава ще трябва да намериш по-корав траф,въпреки че и този ще ти свърши работа.Тогава имаш два варианта-или да настроиш стабилизатора на 14,4-14,8V,като презареждане няма да има по споменатата по-горе причина,или вече с по-корав траф да направиш едно зарядно със стабилизиране на зарядният ток и евентуално автоматика за изключване при достигане на пълния заряд.Остава да си избереш кой вариант да ползваш,като за последният-със стабилизация на тока мога да помогна с изпитана и работеща схема. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
duni Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 17:24 Заглавие: |
|
|
уточнение : батерията ще се ползва циклично
добре, значи това за презареждането го разбрах, само да спомена, че батерията няма да се ползва докато е в режим на зареждане.
смятам да преработя схемата, като махна R3 и R4, и всъщност да свържа още един LM317 на който да поставя само двете съпротивления свързани по посочения начин, като adj-изхода няма да се свързва с масата. така ще мога да огранича изхода по ток, не по друга причина, а защото така или иначе ще сложа схемата в кутийка отделно от адаптера, т.е. някой ден може с друго нещо да реша да я захранвам, а и да захранвам други батерии... просто да стане "по-универсална"... (всъщност направих вече схемата и щеше да е добре вместо да обяснявам да я постна, но вече стана по-голяма от 50кб...)
но защо всъщност да трябва да качвам напрежението до 14В, така няма ли да скъся живота на батерията, след като в листовката пише 13.8В@1.08А... аз нямам претенции колко време ще се зарежда, но много ми трябва да е "качествено", т.е. поне да издържа към 60 минути @ 3А @ 12В стабилно. Искам да попитам и какво значение има при какво напрежение я зареждам с 0.5А - т.е. дали е 13.8 или 14.4, няма ли все да се зарежда 7.6Ah/0.5A = 15,2 часа? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 19:01 Заглавие: |
|
|
След като зареждаш батерията с константен ток-промерно 0,5А,напрежението ще се мени-отначало ще е ниско,а после трябва да се качи до 14,0-14,8 V.Тогава батерията е напълно заредена и точно това следят схемите за автоматично изключване-достигането на необходимото напрежение върху батерията.С 13,8 V батерията се зарежда в така нареченият режим на подзаряд-както е в алармените системи.За цикличният заряд необходимото напрежение,което трябва да се достигне е около 14,4V,но се допускат граници 14,0-14,8V.Предполагам,знаеш,че зарядният ток трябва да е 1/10 от капацитета на батерията-това е оптимален заряден режим. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2006 19:19 Заглавие: |
|
|
| В описанието,което е постнал ясно е написано да се контролира напрежението на 13.6-13.8 волта.Един компаратор на това напрежение,един генератор на ток 0.5 ампера,който да се спира от компаратора и въпросното адапторче ,ще ти реши проблемите. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|