Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

едно питане

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 04, 2004 10:10    Заглавие: едно питане Отговорете с цитат

здравейте на всички от бранша имам едно питане става въпрос за монитори
1. не мога да разбера на каво се дължи следното - мониторът работи но фокусът в центъра на екрана е добър а в ъглите лош (респективно ако пипна фокуса на тхо-то в центъра става зле а в ъглите добре) от какво зависи това и може ли да се коригира (сменяйки някой кондензатор да речем)
2. става въпрос за старите монитори които нямат потенциометър за хоризонтално стесняване и разширяване та с течение на годините те стесняват образа (с по 3-5 см от лява и от дясно)- как да го разширя и това възможно ли е.
питанията са ми принципни не става въпрос за конкретни монитори просто съм срещал такива дефекти и искам да знам на какво се дължат ще съм благодарен на всеки който ми даде някакво мнение по въпроса (ако може с по прости думи защото ми бягат техническите термини) благодаря
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gost
Гост

МнениеПуснато на: Пет Юни 04, 2004 17:26    Заглавие: Fokus_na monitor Отговорете с цитат

Trinitron li e trybata? Ako da, nema spasenie! Sorry!
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 05, 2004 7:32    Заглавие: Отговорете с цитат

не става въпрос за обикновенни монитори предимно стари на по 5-10г.
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Нед Юни 06, 2004 13:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Фокусиращата способност на твоя кинескоп (ако си го прежалил) (или много искаш да стане) може да възстановиш по следния начин (друг няма освен замяна) - прекъсваш кабела на фокуса, който идва от ТХО (каскада респективно). Свързваш парче високоволтов кабел -единият край на маса. Включваш ТВ (респективно монитора). Другия край на кабела приближаваш до електрода за фокус на кинескопа дотолкова, че да прехвърчи искра по въздуха. Кабела го дръж с дървена щипка за безопасност. Възстановяваш връзката с ТХО. Ако не те удовлетворява ефекта, повтаряш процедурата. Не е необходимо да докосваш електрода директно, само да прехвърчи искра, ако няма искра, значи си го изчистил.
Размера може да разшириш с добавяне на кондензатор паралелно на бустерния от порядък на 5-10%.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 07, 2004 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря за информацията беше ми то полза само искам да питам кои точно е бустерния кондензатор или поне ми кажи горе долу с какво е вързан да знам къде да го търся. става въпрос единствено и само за монитори. благодаря.
Върнете се в началото
remi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ruse

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2004 14:14    Заглавие: Отговорете с цитат

по принцип стесняването по хоризонтала най-често се получава от повреден кондензатор в задаващата верига на ХО.Понеже въпроса е зададен доста общо и отговора ми е такъв.Най-често това са кондензатори около ТХО-то, керамични и със стойности 5-10 nF/1600-2000V.Някой път този ефект може да се получи и от електролит но по-рядко.Добре е да се огледат много добре визуално защото много често те си променят формата-раздуват се или лакът с който са залети се напуква на места.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юни 09, 2004 9:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Това беше много полезна информация по принцип тези кондензатори не са били обект на съмнение от моя страна защото не са електролитни и според мен няма какво да им исъхне за да се повредят разбира се далеч съм от мисълта че са вечни но никога не съм търсил причината в тях по скоро гледам за иссъхнал електролит Rolling Eyes а за фокуса наскопо имах следния случай 17" монитор на които загадачно се чуваше едно цъкане от ТХО-то смених един електролит 100u на 200V с 220u 200V стой до тхо-то и е фелтриращ към маса цъкането значително намаля(чува се само при пускане и спиране а не през две три секунди както преди това) но се получи този ефект с фокуса който описах по горе а преди ремонта беше с кристален фокус навсякъде затова попитах тези общи въпроси който предполагах се дължат на някой електролит но както разбирам съм бъркал и в двата случая Crying or Very sad
Върнете се в началото
vaderlord
Гост

МнениеПуснато на: Нед Юли 25, 2004 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Vij priqtel, ne samo goreposo4enite ne6ta mogat da ti pri4inqt lo6 fokus v krai6tata! 17" monitori i nagore pritejavat taka nare4eniq dinami4en fokus i moje da ti idva problema ot platkata, a ne ot kineskopa, se6ta6 li se:)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети