| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2004 20:24 Заглавие: Турски универсални захранвания |
|
|
Интересува ме дали някой се е опитвал да намали греенето на транзистора в известните на всички турски универсални захранвания. Наложи се да комплектовам един телевизор с такова и ми направи впечатление че BU 508 доста грее. Температурата на корпуса е около 70 градуса а на радиатора 66 . Измерено е с мултицет с сонда за температура Някой опитвал ли е да подобри това и ако го е правил нека сподели. Какъв е недостатъка на тези захранвания че са така топлички ??? Благодаря  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2004 8:56 Заглавие: |
|
|
Експериментирах и както бях чел в един руски форум прекъснах демпферната верига в колектора за проба. Стойностите и са класически 1.5 нф и 33 ом. Температурата значително падна с около 15 градуса и така е много по добре. Доколкото знам тази RC група обира някакви пикови стойности ??? Посъветвайте ме така ли да го оставя или без групата нещо ще издъни ???  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2004 15:59 Заглавие: RC |
|
|
| Така е тази група реже пиковете в колектора на транзистора,което за BU508 може би не е толкова опасно ,но за повечето стандартни транзистори за импулсни с пробивно до 1000 волта си е важно.Пиковете се получават от разсеяната индуктивност на намотките и са по малки при по качествено изпълнение на трансформатора-секциониране,навиване с повече проводника или литцентрат и т н .Хвани се с осцилоскоп на колектора на транзистора и виж колко стигат пиковете-ако не са над 800 волта пробвай без тази верига,но имай в предвид че най голяма стойност те достигат при преходния процес на включване. |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2004 23:04 Заглавие: Турски импулсни захранвания |
|
|
| Колега,демпфера,доколкото си спомням,е верига или RCгрупа за погасяване или предпазване от вредни,хармоници,въэникващи при генериране на импулси в автоколебателни генератори,каквото всъщност е и едно импулсно захранване.Поразгледай някои схеми на качествени тв.,като GRUNDIG,SIEMENS,TELEFUNKEN и др.фирми и ако имаш време за експерименти-взаимствай от тях,макар,че всяко импулсно захранване е изчислено само за себе си,но по-някога общо приетите правила важат за всички.Демпфера затова е монтиран-да омекотява-или по-точно да гаси вредни честоти.Така съм го учил-така ти го предавам.Ако победиш температурата с експерименти-това е победа над конструкторите.желая ти успех и по-малко изгорели BU508. |
|
|
 |
Иво Гост
|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 10:11 Заглавие: Re: |
|
|
| Сашо, а какво става, като увеличиш капацитета на демпфера? По-голям капацитет би трябвало да намаля амплитудата на пиковете и да облекчава транзистора? Не съм гледал тая схема, но виж дали конструктивно е зарежимен сполучливо 508 по постоянен ток/ килоомовия R от +на Грец-а към базовата верига на 508-ия/-при прекалено голяма стойност на това съпротивление режимът е такъв, че базовия ток е малък и транзистора не може да се насити добре. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2004 11:11 Заглавие: |
|
|
При по голям капацитет положението се влошава а стойноста на горепосочения резистор е 300 к. Въобще схемата е буквално копие и по стойности на AKAI RECOR и други подобни.Без демпфера температурата е нормална и работи без някакви забележки  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
|