|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rudi_bb2000 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 9:45 Заглавие: Схема за фарове на кола |
|
|
| Ако някои може да каже какви релета се слагат на фаровете на кола за да станат по силни и как се вразват |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 10:11 Заглавие: |
|
|
Каква е колата?
Смяната на релетата няма да ги направи по-силни. Крушките рябва да се сменят, при това ако го посволяват фаровете, иначе можеш да си скапеш рефлектора (задната чат на фара). _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
brum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 10:44 Заглавие: |
|
|
| Може и да ги направи да светят по-силно, особено ако е лошо окабеляването. При мен кабелите дават достатъчно съпротивление за да имам на крушките 12В а на акомулатора >14В. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 11:17 Заглавие: |
|
|
Ми аз и затова го попитах каква е колата.
Иначе наистина 2 волта разлика е доста, нормалното е около 1 мисля.
Но подозирам че иска да си сложи 100W/90W крушки на фаровете. Преди година карах лада самара с такива крушки и ефекта беше потресаващ. Сега съм с Skoda Fabia и там са си стандартни 55W две отделни за къси и дълги, но светят по-добре от 90W/100W-товите на ладата. Какво ли ще стане със 100W не ми се мисли...
Аз май пак се увлякох... _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 14:26 Заглавие: |
|
|
Абе то и стъклата на Фабията са по-добри от тези на Самарата, пречупването е съвсем друго. _________________ Всичко е ток и жици. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 15:54 Заглавие: |
|
|
| колата е ауди 80 и сега сам сложил крушки 90 100 |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 9:47 Заглавие: |
|
|
Еми измери напрежението, което достига до крушките на фаровете при запален двигател и го сравни с това на клемите на акумулатора. Ако разликата е повече от 1 волт, значи вероятно има проблем с окабеляването. Трабва да проследиш жиците от фаровете до бушоните и релето и да провериш клемите. Понякога самият бушон клаясва и не дава добър контакт - трабва да ги извадиш и вкараш по няколко пъти и ако проблема е там ще се оправи.
Ако след всичко това няма резултат, пробвай да подадеш напрежение директно от акумулатора към единия фар. Ако и това не реши проблема, значи проблема може би е в масата на фара/овете. Пробвай да подадеш и + и - от акумулатора директно на клемите на лампата. Ако и това не помогне, значи проблема не е електрически, а вероятно ти е заминал или замърсен рефлектора или стъклото отвътре. Може да се пробваш да ги почистиш, след което трябва да се подсушат идеално, само че тази операция ще изиска сваляне на фара.
Това е.
А, забравих да ти кажа че при включен двигател нормалното напрежение върху клемите на акумулатора трабва да е 13.5-14.5 волта при празен ход, и може да се вдигне с около половин волт при по-високи обороти, но не трабва да минава границата от 14.5V. Ако е по-ниско от 13.5, нещо генерално не е наред с тоците и най-добре я закарай на жичкаджия, защото може да са много неща (четки на алтернатор, реле (може и накакъв вариант на електроника) за зареждане, намотки на алтернатора и т.н.)
Принципно би-трябвало с 90/100W крушки да цепи мрака - поне при мен разликата беше очевадна - като се качех на кола с нормални фарове ми се струваше че светят като свещи . _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 9:52 Заглавие: |
|
|
| nafo написа: | | Абе то и стъклата на Фабията са по-добри от тези на Самарата, пречупването е съвсем друго. |
То няма пречупване - стъклото е гладко, всичко е на рефлектор.
Много ме блазни идеята за 100W крушки, ама не знам дали няма да стопя рефлектора на фара. Пък и жиците са едни тънички (поне такива ни се видяха).
Някой ако е пробвал с VW Golf 4, Polo или Skoda Felicia/Fabia/Octavia нека сподели дали е имал проблеми. (то аз имам пълно каско, ама не знам дали покрива такива работи - ще трябва да се звъни и да се проверява, но сега няма време ) _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Мар 08, 2006 23:17 Заглавие: |
|
|
При мен разликата беше около 1 волт, но видимо се различаваше силата на светене на дълги светлини и на светкавица /не се ползват късите светлини за светкавица, просто тока минава отдругаде и отива пак на дългите/. След малко изследване се оказа, че загубата е някъде в платката /май е платка/, държаща всички релета и бушони.
Понеже съм трети собственик на колата и всички са си правили експерименти с нея, кабелите зад въпросния блок са сложно деформиран гордиев възел
Та и аз си реших проблема с релета с кабели 6 квадрата от акумулатора през собствени предпазители директно към фаровете /.....ъъъъ през релето де /. Резултата беше подсилен и с едно диодче, пускащо ток и към релето за къси, когато дългите светят..... След около половин година работа се е разпоила едната крушка /извода на самата крушка/. Това вече по твърдение на брат ми, тъй като колата в момента е при него. Та според него до около половин час няма проблеми, след това пак се разпоява...
Но не се учудвам- най вероятно е запоено с калай....
дали да не го запоя с олово  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 9:47 Заглавие: |
|
|
Този един волт, дето го споменавам е при крушки 100/90W. Ако е 60/55W трябва да е около 0.5-0.7V. Разлика в светенето се усеща и при половин волт разлика. Сметката е проста: ако приемем че при 14.5V мощността е 55W, то при 13.5V тя ще е около 47W, а при 14V някъде по средата. Има разлика както в светенето, така и в температурата - при по-високо напрежение светлината е "по-бяла", което човешкото око приема за по-силно.
Извода на крушката се е разпоил или защото крушката е куче-марка, или защото едновременно светене на къси и дълги и идват в повече, или поради и двете причини. Те затова стандартно не светят едновременно. Но ако всичко друго е наред (клемите/кабелните обувки, които се връзват към изводите на крушката) обикновено с маркови крушки (philips, narva, osram, general electric) всичко е наред, но имай в предвид че е пълно с ментета и най-добре или от директния вносител, или от бензиностанции "Шел", "OMV" или "ЛукОил" да се купят. Имал съм случай с OSRAM да ми се издуе балона (стопява се стъклото) например, обаче са купувани от местния пазар (красна поляна). После си взех от "OMV" General electric H4 100/90W, и така си и продадох колата с тях след около година без да ми дават никакви ядове. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|