| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_voice Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2004 14:22 Заглавие: Трябва ми малко (много) помощ |
|
|
Имам усилвател за кола, реализиран с четири броя TDA 7294. Каналите са напълно независими т.е. всеки канал е с отделен вход и изход.
Въпросът ми, дали е възможно мостово свързване на два по два канала и как евентуално ще стане това?
Целта е вместо четири, каналите да станат два, като съответно се вдигне мощноста.
Благодаря!
п.с. Много ще ми помогне готово схемно решение.
Последната промяна е направена от the_voice на Вто Юли 27, 2004 9:28; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2004 16:15 Заглавие: |
|
|
| По принцип много от схемите на TDA за коли представляват сами по себеси мостови схеми или с други думи в самата интеграла има два усилвателя вързани мостово (фабрично си е така) за съжаление точно на тази схема нямам документацията за да ти кажа дали твоя случаи е такъв но предполагам че е така и при едно такова положение би трябвало да свири на не повече от 20w което е и максималното при захранване 12В ако искаш нещо по мощно се прави една схема за дигане на напрежението от 12 на 2х30В и тогава ... каквото ти съце пожелае |
|
|
 |
the_voice Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 26, 2004 18:25 Заглавие: |
|
|
Значи да кажа, интегралата е моно, захранващото и напрежение е около 40V, а мощноста приблизително 100W. Усилвателя е направен много кадърно 12-те волта се правят променливи, после с феритен траф се вдигат до 2x32V и напржението отново се изправя (трансфертер). Така се постига необходимито захранващо напрежение за интегралните схеми.
Идеята ми е да се направи нещо TАКОВА. Иначе казано едната ИС да усилва само положителната полувълна, а другата интеграла съответно само отрицателната. Някъде на изхода двете полувълни да се събират.
Голямото ОБАЧЕ, е че нямам никаква идея как (с какво) може да се направи това...
p.s. Taка и не можах да намеря документация на тази ИС в нета...
Последната промяна е направена от the_voice на Вто Юли 27, 2004 9:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 4:08 Заглавие: TDA7234? |
|
|
| Само две неща ще ти кажа-провери точен ли е номера на схемата,да не си го сбъркал нещо и второ-в мостово свързване ,при двойно повишена мощност, как смяташ ,че ще ти издържи захранващия преобразувател???! |
|
|
 |
the_voice Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 9:19 Заглавие: |
|
|
ELР, прав си за номера на схемата. Сега го отворих пак (усилвателя) и номера е TDA 7294. Явно съм объркал 9-ката с 3-ка За захранването обаче, мисля че грешиш. Просто вместо да имам 4 канала x 100W, ще имам 2 x 200W. Консумираната мощност няма как да стане двойно-по висока. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 9:50 Заглавие: |
|
|
| ELP е прав при мостово зварзване усилвателя дърпа повече ток . А мостово сварзване става с фазоинвертор или по тези схеми www.neomontana.dir.bg www.promelec.ru - отиваш на "описания PDF" . този твой усилвател правен ли е или е фабричен? |
|
|
 |
GOSHO Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2004 Мнения: 1450 Местожителство: Варна - с.Тополи
|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 10:28 Заглавие: |
|
|
| Мога да ти изпратя PDF на TDA7294 има и варианти на свързване,ако те интересува дай някакав адрес. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 16:17 Заглавие: TDA7294 |
|
|
Ще видиш ,че за всичко съм прав!Има доста материали за този чип,мисля че има прав и инвертиращ входове като ОУ но основния въпрос си остава: Първо не е вярно че ще имаш 2х200 вата -при удвояване амплитудата което се получава в мостово свързване изходната мощност се учетворява ако не удвоиш товарното съпротивление,тоест ще имаш 2х400 вата!!Второ ако използваш 8 ома товар и наистина получиш 2х200 вата какъв е смисъла от това освен може би използването на 2 вместо 4 колони??
Между впрочем тук имам една статия от Електор 02 2002 в коятао се разглежда варианти на усилвател с променлива конфигурация с джъмпери с ТДА 7293 която е подобна и може да се замести и с 7294 както пише в статията. При местене на джъмперите може да се реализира нормално ,мостово и паралелно свързване/последното не важи за 7294/ но както пише тук при мостово свързване не може да работи с по-нискоомен от 8 ома товар!! Ако се оправяш с английския и схемотехниката ще ти я кача във файлообменника! |
|
|
 |
the_voice Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 27, 2004 20:07 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички, които се включиха в темата
ELP, попрочетох тук - там и наистина се оказа прав. Извинявам се, че се усъмних в твоята компетенция.
За съжаление усилвателя е сглобен, в кутия и със всичко необходимо, за да работи перфектно и не искам да го "разкоствам". Понеже не разбирам много-много от електроника, ми трябва готова схема, която да свържа към готовото стъпало т.е. "леко" да го преработя. |
|
|
 |
|