| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2004 10:10 Заглавие: едно питане |
|
|
здравейте на всички от бранша имам едно питане става въпрос за монитори
1. не мога да разбера на каво се дължи следното - мониторът работи но фокусът в центъра на екрана е добър а в ъглите лош (респективно ако пипна фокуса на тхо-то в центъра става зле а в ъглите добре) от какво зависи това и може ли да се коригира (сменяйки някой кондензатор да речем)
2. става въпрос за старите монитори които нямат потенциометър за хоризонтално стесняване и разширяване та с течение на годините те стесняват образа (с по 3-5 см от лява и от дясно)- как да го разширя и това възможно ли е.
питанията са ми принципни не става въпрос за конкретни монитори просто съм срещал такива дефекти и искам да знам на какво се дължат ще съм благодарен на всеки който ми даде някакво мнение по въпроса (ако може с по прости думи защото ми бягат техническите термини) благодаря |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gost Гост
|
Пуснато на: Пет Юни 04, 2004 17:26 Заглавие: Fokus_na monitor |
|
|
| Trinitron li e trybata? Ako da, nema spasenie! Sorry! |
|
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 05, 2004 7:32 Заглавие: |
|
|
| не става въпрос за обикновенни монитори предимно стари на по 5-10г. |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 13:07 Заглавие: |
|
|
Фокусиращата способност на твоя кинескоп (ако си го прежалил) (или много искаш да стане) може да възстановиш по следния начин (друг няма освен замяна) - прекъсваш кабела на фокуса, който идва от ТХО (каскада респективно). Свързваш парче високоволтов кабел -единият край на маса. Включваш ТВ (респективно монитора). Другия край на кабела приближаваш до електрода за фокус на кинескопа дотолкова, че да прехвърчи искра по въздуха. Кабела го дръж с дървена щипка за безопасност. Възстановяваш връзката с ТХО. Ако не те удовлетворява ефекта, повтаряш процедурата. Не е необходимо да докосваш електрода директно, само да прехвърчи искра, ако няма искра, значи си го изчистил.
Размера може да разшириш с добавяне на кондензатор паралелно на бустерния от порядък на 5-10%. |
|
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 07, 2004 11:50 Заглавие: |
|
|
| благодаря за информацията беше ми то полза само искам да питам кои точно е бустерния кондензатор или поне ми кажи горе долу с какво е вързан да знам къде да го търся. става въпрос единствено и само за монитори. благодаря. |
|
|
 |
remi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 08, 2004 14:14 Заглавие: |
|
|
| по принцип стесняването по хоризонтала най-често се получава от повреден кондензатор в задаващата верига на ХО.Понеже въпроса е зададен доста общо и отговора ми е такъв.Най-често това са кондензатори около ТХО-то, керамични и със стойности 5-10 nF/1600-2000V.Някой път този ефект може да се получи и от електролит но по-рядко.Добре е да се огледат много добре визуално защото много често те си променят формата-раздуват се или лакът с който са залети се напуква на места. |
|
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 9:08 Заглавие: |
|
|
Това беше много полезна информация по принцип тези кондензатори не са били обект на съмнение от моя страна защото не са електролитни и според мен няма какво да им исъхне за да се повредят разбира се далеч съм от мисълта че са вечни но никога не съм търсил причината в тях по скоро гледам за иссъхнал електролит а за фокуса наскопо имах следния случай 17" монитор на които загадачно се чуваше едно цъкане от ТХО-то смених един електролит 100u на 200V с 220u 200V стой до тхо-то и е фелтриращ към маса цъкането значително намаля(чува се само при пускане и спиране а не през две три секунди както преди това) но се получи този ефект с фокуса който описах по горе а преди ремонта беше с кристален фокус навсякъде затова попитах тези общи въпроси който предполагах се дължат на някой електролит но както разбирам съм бъркал и в двата случая  |
|
|
 |
vaderlord Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 25, 2004 21:00 Заглавие: |
|
|
| Vij priqtel, ne samo goreposo4enite ne6ta mogat da ti pri4inqt lo6 fokus v krai6tata! 17" monitori i nagore pritejavat taka nare4eniq dinami4en fokus i moje da ti idva problema ot platkata, a ne ot kineskopa, se6ta6 li se:) |
|
|
 |
|