|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 11:59 Заглавие: Търся схема за зареждане на акумулатори на Електрокар ? |
|
|
Случката е следната:
Имаме акумулатори 80волта 350Аh имаме и трифазен трансформатор, на който са вързани 6 диода и от там влиза към някаква схема на регулиране и така нататъка .. Лично аз не съм го видял, но така ми обясниха, но това няма значение според мен. На мен ми трябва след тези 6-ст Диода да направя прецизно зареждане на тези акумулатори. Незнам кое е най-доброто решение затова питам тук, ако може някой да ми помогне? Цената на елементите нямат значение важното е да стане добре !!! Ако някой има някакви идей ще му бъда БЛАГОДАРЕН !!!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
KokoBoko Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 12:15 Заглавие: Re: Търся схема за зареждане на акумулатори на Електрокар ? |
|
|
| mishomvp написа: | Случката е следната:
Имаме акумулатори 80волта 350Аh имаме и трифазен трансформатор, на който са вързани 6 диода и от там влиза към някаква схема на регулиране и така нататъка .. Лично аз не съм го видял, но така ми обясниха, но това няма значение според мен. На мен ми трябва след тези 6-ст Диода да направя прецизно зареждане на тези акумулатори. Незнам кое е най-доброто решение затова питам тук, ако може някой да ми помогне? Цената на елементите нямат значение важното е да стане добре !!! Ако някой има някакви идей ще му бъда БЛАГОДАРЕН !!!  |
За такива мощности ще видиш зор , но мисля че със тиристори ще стане  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 12:47 Заглавие: Дам така е ! |
|
|
| Да така е ще видя зор, но просто няма начин ... текущото зарядно презарежда батериите, и ако не се следи ще ги скапе в скоро време ... а това означава, че ако трябва да се вземат нови ... Много разходи ... |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 13:59 Заглавие: |
|
|
| Искаш устройството готово или схема? |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 14:22 Заглавие: |
|
|
Дай подробности:
Батериите 80В ли са свързани или 2х40? Спийд контролера на мотокарите електромеханичен ли е или електронен? За колко време ти е необходимо да се зареждат батериите? |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 17:44 Заглавие: |
|
|
Виждал съм подобно зарядно устройство - Made in BG. Ако е същото, няма никакво регулиране на тока, а само недодялана автоматика, която би трябвало да изключи батерията след зареждане. Обикновено не работи.
Едно решение е да замениш 6-те диода с 6 тиристора и съответното им управление. Това си е класически управляем изправител, но трябва да управляваш 6 тиристора.
Друг вариант е да разкачиш вторичните намотки така, че да получиш три независими (галванично несвързани) вторични намотки.
Тогава на всяка слагаш отделен мостов изправител - "+" на всеки мост към анода на своя тиристор - трите катода заедно към "+" на батерията - "-" на батерията към шунта на амперметъра и от там към свързаните заедно "-" на трите моста. Управляваш три тиристора с галванично свързани катоди. Не знам обаче как ще е с режима на трансформатора. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 19:20 Заглавие: Re: Дам така е ! |
|
|
| mishomvp написа: | | ... текущото зарядно презарежда батериите, и ако не се следи ще ги скапе в скоро време ... |
ти си знаеш де, ама не можеш ли да преработиш съществуващото да спира след максималното напрежение?  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
фори Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 14, 2006 19:57 Заглавие: |
|
|
| Значи схемата на управляемия изправител е тази: ( http://img78.imageshack.us/img78/7352/izprawitel2rv.jpg ) 3 диода и 3 тиристора, само че малко трудно се управлява. Затова на времето си направих нещо такова ( http://img148.imageshack.us/img148/5508/uprawlenie1rt.jpg ) и управлявах в първичната намотка един точно такъв изправител 80V. Предимството му е че тока в първичната е по слаб и семисторите са по слаби ( навремето ползвах едни чешки КТ незнам какво си, 16А, които въобще не загряваха). Това за управлението, сега за автоматиката: Трябва да се следи напрежението на акомулатора, но тук всеки си има различно виждане, така че не знам какво да ти кажа. Един следи напрежението да стане 2,4V на клетка ( при толкова започва кипенето на акомулатора ), дриги пише че трябва да е 2,7V на клетка ( напрежението на клетката при края на зареждането ) ??? При колите реле-реголатора е за 14.4V ( 2.4V на клетка ), но зареждачките са пък на 16.2V (2,7V на клетка )??? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 12:41 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | Дай подробности:
Батериите 80В ли са свързани или 2х40? Спийд контролера на мотокарите електромеханичен ли е или електронен? За колко време ти е необходимо да се зареждат батериите? |
Ами батериите с 2 по 40В а за спийд контролера незнам какъв е ще питам и ще ви кажа. А за времето за зареждането незнам колко трябва да е.. Мисля, че най-добре е да се направи така, че да има различни режими на зареждане... Но това допълнително усложнява схемата и т.н. Доста потърсих из Гуугъл за някаква такава схема, но нищо не излиза ...
Затова се чудя дали може да се измисли нещо с някой микроконтролер, но това е доста сложно ... А ако има някаква готова схема, която да е изпита и да работи добре и да изпълва изискванията, който имам ще е най-добре.
Благодаря на всички писали по темата и се надявам, че ще се намери някакво добро решение !! |
|
|
 |
KokoBoko Гост
|
Пуснато на: Чет Мар 16, 2006 13:36 Заглавие: Mda |
|
|
| mishomvp написа: | | Петров написа: | Дай подробности:
Ами батериите с 2 по 40В а за спийд контролера незнам какъв е ще питам и ще ви кажа. А за времето за зареждането незнам колко трябва да е.. Мисля, че най-добре е да се направи така, че да има различни режими на зареждане... Но това допълнително усложнява схемата и т.н. Доста потърсих из Гуугъл за някаква такава схема, но нищо не излиза ...
Затова се чудя дали може да се измисли нещо с някой микроконтролер, но това е доста сложно ... А ако има някаква готова схема, която да е изпита и да работи добре и да изпълва изискванията, който имам ще е най-добре.
Благодаря на всички писали по темата и се надявам, че ще се намери някакво добро решение !! |
Ако са оловни акумулаторите , има доста теми с дискусии как трябва да се зарежда оловен акумулатор , но ще припомня че ако е оловен мисли как да десулфатизираш акумулатора, така живота му ще е наи дълъг.
Прави се по различни начини наи лесния е да го зареждаш само с пулсиращо напрежение което трябва да е 1/10 от мощноста му , и да му сложиш някакъв товар които е 1/20 от мощноста , някакъв товарен резистор в твоя случаи нкакъв реотан а може и лампа или там каквото имаш .
Напрежението трябва да се следи периодично примерно на няколко минути като изключиш зареждането и товара и като достигне колкото е max капацитета се изключва и толкова .
Няма нужда да го зареждаш например еди колко си часа , просто може да не е разреден.
Както ти каза фори наи добре е да се прави регулирането на зарядния ток преди трафа че е по малък тока там , ако искаш за да регулираш зарядния ток може да се сложи някакво мощно товарно съпротивления и на него да се следи какво напрежение се отлага и така си регулираш тока в първичната намотка на трафа . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|