| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 8:07 Заглавие: да запитам за една формула |
|
|
вярна ли е формулата ; P= U.U / 2R за отдаваната във високоговоритела
мощност , и ако е вярна защо 2R взнаменател |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 8:16 Заглавие: |
|
|
Вярна е само за определен говорител с определено Qts и за определен тип музика, която трябва да възпроизведе. _________________ home studio |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 13:22 Заглавие: |
|
|
| Ако става въпрос за нискочестотен усилвател на мощност, изпозвай формулата по закона на Ом - P = U.U/R |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 14:27 Заглавие: |
|
|
| Ако доуточниме че първото U ,всъщност е половината от Upp , а втората формула e Ueff ,всичко е вярно. Това са основни понятия от електротехниката-амплитудна ,средна ,ефективна стойности-явно сте изтървали тази част! (всичко казано по горе важи само за синусоидални напрежения). |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 14:53 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Ако доуточниме че първото U ,всъщност е половината от Upp , а втората формула e Ueff ,всичко е вярно. Това са основни понятия от електротехниката-амплитудна ,средна ,ефективна стойности-явно сте изтървали тази част! (всичко казано по горе важи само за синусоидални напрежения). | И чисто активен товар инче трябва да се умножи по cosф  |
|
|
 |
Yassen Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 15:19 Заглавие: |
|
|
Не, ELP не сме изтървали нищо - просто пропуснах да уточня ,че U във формулата e ефективното напрежение измерено върху високоговорителя. Всички мултицети измерват точно ефективната стойност на променливото напрежение така ,че по тази формула получаваш реалната мощност отдавана върху товара от усилвателя  |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 16:45 Заглавие: |
|
|
| Леееко доуточнение,на 99% от мултицетите им е много трудно да измерят ефективното напрежение и то в обхват 20херца -16 килохерца.На тях трябва да пише: True RMS,а тези които се справят добре струват от 300 лева нагоре,ти какъв имаш? |
|
|
 |
cvetomirconev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 17:35 Заглавие: |
|
|
Един тъп въпрос във връзка с темата - стрелковите уреди "true RMS" ли са? _________________
My opinions might have changed, but not the fact that I'm right. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 18:24 Заглавие: |
|
|
| Има стрелкови уреди,които са и такива които не са,старите лампови волтметри са,но те пък мерят в миливолтовия обхват.... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 19:39 Заглавие: |
|
|
Aми аз например съм забелязал че на ~200V обхват с цифровия уред ако меря постоянно напрежение в едната посока постоянно напр. ми отчита стойност и то даже по-виска! например 20 V DC в едната посока показваше около 40 V а в другата нищо. Та това го няма при стария ми Ц4312... там само отскача стрелката за момент. Въпреки това като меря мощност подавам 50 или 100 Hz на усилвателя и меря с цифровия уред то се получават почти същите показания, както ако меря напрежението върху ВГ със Ц4312
Истината е осцилоскопа. няма лъжа няма измама всичко се вижда на екрана... освен много малките изкривявания, но за мощността не е проблем. мисля. Аз я смятам така, усилвам докато се чува максимално силно бучене без окраски (изкривявания) и тогава меря променливото напр. Давам го на квадрат и деля резултата на 4 (4 ома) така получавам мощността. Долу горе е вярно.
Та значи Upp e връх до връх т.е. два пъти амплитудната стойност например Upp = 2V значи 1 V амплитуда или казано Ueff = 0.707 |
|
|
 |
|