Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трябва ми малко (много) помощ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_voice
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юли 26, 2004 14:22    Заглавие: Трябва ми малко (много) помощ Отговорете с цитат

Имам усилвател за кола, реализиран с четири броя TDA 7294. Каналите са напълно независими т.е. всеки канал е с отделен вход и изход.
Въпросът ми, дали е възможно мостово свързване на два по два канала и как евентуално ще стане това?
Целта е вместо четири, каналите да станат два, като съответно се вдигне мощноста.

Благодаря!

п.с. Много ще ми помогне готово схемно решение.

Последната промяна е направена от the_voice на Вто Юли 27, 2004 9:28; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Юли 26, 2004 16:15    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип много от схемите на TDA за коли представляват сами по себеси мостови схеми или с други думи в самата интеграла има два усилвателя вързани мостово (фабрично си е така) за съжаление точно на тази схема нямам документацията за да ти кажа дали твоя случаи е такъв но предполагам че е така и при едно такова положение би трябвало да свири на не повече от 20w което е и максималното при захранване 12В ако искаш нещо по мощно се прави една схема за дигане на напрежението от 12 на 2х30В и тогава ... каквото ти съце пожелае
Върнете се в началото
the_voice
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 26, 2004 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи да кажа, интегралата е моно, захранващото и напрежение е около 40V, а мощноста приблизително 100W. Усилвателя е направен много кадърно Wink 12-те волта се правят променливи, после с феритен траф се вдигат до 2x32V и напржението отново се изправя (трансфертер). Така се постига необходимито захранващо напрежение за интегралните схеми.

Идеята ми е да се направи нещо TАКОВА. Иначе казано едната ИС да усилва само положителната полувълна, а другата интеграла съответно само отрицателната. Някъде на изхода двете полувълни да се събират.
Голямото ОБАЧЕ, е че нямам никаква идея как (с какво) може да се направи това...

p.s. Taка и не можах да намеря документация на тази ИС в нета...

Последната промяна е направена от the_voice на Вто Юли 27, 2004 9:33; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 4:08    Заглавие: TDA7234? Отговорете с цитат

Само две неща ще ти кажа-провери точен ли е номера на схемата,да не си го сбъркал нещо и второ-в мостово свързване ,при двойно повишена мощност, как смяташ ,че ще ти издържи захранващия преобразувател???!
Върнете се в началото
the_voice
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 9:19    Заглавие: Отговорете с цитат

ELР, прав си за номера на схемата. Сега го отворих пак (усилвателя) и номера е TDA 7294. Явно съм объркал 9-ката с 3-ка Rolling Eyes За захранването обаче, мисля че грешиш. Просто вместо да имам 4 канала x 100W, ще имам 2 x 200W. Консумираната мощност няма как да стане двойно-по висока.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP е прав при мостово зварзване усилвателя дърпа повече ток . А мостово сварзване става с фазоинвертор или по тези схеми www.neomontana.dir.bg www.promelec.ru - отиваш на "описания PDF" . този твой усилвател правен ли е или е фабричен?
Върнете се в началото
GOSHO
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна - с.Тополи

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 10:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да ти изпратя PDF на TDA7294 има и варианти на свързване,ако те интересува дай някакав адрес.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 16:17    Заглавие: TDA7294 Отговорете с цитат

Ще видиш ,че за всичко съм прав!Има доста материали за този чип,мисля че има прав и инвертиращ входове като ОУ но основния въпрос си остава: Първо не е вярно че ще имаш 2х200 вата -при удвояване амплитудата което се получава в мостово свързване изходната мощност се учетворява ако не удвоиш товарното съпротивление,тоест ще имаш 2х400 вата!!Второ ако използваш 8 ома товар и наистина получиш 2х200 вата какъв е смисъла от това освен може би използването на 2 вместо 4 колони??

Между впрочем тук имам една статия от Електор 02 2002 в коятао се разглежда варианти на усилвател с променлива конфигурация с джъмпери с ТДА 7293 която е подобна и може да се замести и с 7294 както пише в статията. При местене на джъмперите може да се реализира нормално ,мостово и паралелно свързване/последното не важи за 7294/ но както пише тук при мостово свързване не може да работи с по-нискоомен от 8 ома товар!! Ако се оправяш с английския и схемотехниката ще ти я кача във файлообменника!
Върнете се в началото
the_voice
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 27, 2004 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички, които се включиха в темата Wink
ELP, попрочетох тук - там и наистина се оказа прав. Извинявам се, че се усъмних в твоята компетенция.

За съжаление усилвателя е сглобен, в кутия и със всичко необходимо, за да работи перфектно и не искам да го "разкоствам". Понеже не разбирам много-много от електроника, ми трябва готова схема, която да свържа към готовото стъпало т.е. "леко" да го преработя.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети